Kızartma Yaparken
Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin ustunu kızartmaktır. Bunun icin yemeğin ustune, beşamel sos, rendelenmiş peynir veya yumurtayla karıştırılmış ekmek ici surulur ve fırına verilir. Gratine tadını mumkun olduğunca fazla alabilmek icin ise, yemeğin konulduğu kabın fazla derin olmaması gerekir.
En cok tercih ettiğimiz pişirme yontemlerinden biri de kızartmadır. Eğer derin yağda kızartma yapıyorsanız iyi sonuc alabilmek icin yiyeceğin hacminin dort katı yağda kızartmalısınız.
Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak icin kızartılacak malzemeden kucuk bir parcayı yağa atın. 20 Saniyede yuzeye cıkıyorsa yağ istenilen ısıdadır.
Kızartma suresince yağın ısısı sabit kalmalıdır. Bunun icin kızartma kabına bir seferde fazla yiyecek koymamaya dikkat edin.
Unutmayın! İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda kopurur ve fritozde yapışkan artık bırakmaz.
Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, ici ciğ kalır. Yiyecekler aşırı yağlı olur. Omrunu tamamlamış yağ surekli kopurme ve duman yapar. Kızartmada kullandığınız yağın mısır ozu ve aycicek olmasına dikkat edin, zeytinyağı kızartma icin uygun bir yağ değildir.
Kızartılacak olan yiyecekleri onceden baharatlamayın. Cunku baharat yiyeceğin yuzeyinede hoş gorunmeyen noktacıklar meydana getirir.
Kızartma yağının omrunu uzatmak elinizde. Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek icin, her kızartmadan sonra suzun ve ağzı kapalı, ışık gecirmeyen bir kabın icinde saklayın. Yağın bozulmaması icin, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritoze atmayın.
Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereclerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur. Bu tur gereclerin paslanmaz celik olması gerekir.
Kızartılacak yiyeceklerin eşit buyuklukte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır.
Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C'dir. Yağın ısısının duşuk olması yiyeceğin yağ cekmesine, yuksek olması ise, yanmasına neden olur. Yağın sıcaklık derecesini anlayabilmek icin, icine kucuk bir ekmek parcası atın. Eğer ekmek altın sarısı rengi bir dakikada alırsa yağ 175 °C, 40 saniyede alırsa 190 °C, 20 saniyede alırsa 195 °C'dir.
Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yuzeyinin zarar gormemesi icin yiyecek bir bulamaca (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır. Bu tur yiyecekler kızartılırken yağın bozulmaması icin, kaplama maddesinin fazlasının atılması gerekir.
Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parcalar kucuk ise, cozdurulmeden kızgın yağa atılabilir. Ama buyukse Mutlaka cozdurulup sonra kızartılmalıdır.
Patatesleri kızartmadan once sut dolu bir kabın icinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Boylece daha az yağ cekeceklerdir.
Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ cekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ cekmiş olacaktır.
__________________
Kızartma Yaparken
Yemek Tarifleri0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Yemek Tarifleri
- Kızartma Yaparken