
Malzemesi:
10 adet bıldırcın
10 adet bıldırcın ciğer
150 gr pirinc
1 adet ince doğranmış kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş uzumu
1 tatlı kaşığı tuz
1 cay kaşığı karabiber
1/2 cay kaşığı yenibahar
1/4 demet ince kıyılmış dereotu
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Sosu icin:
2 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1/2 limon suyu
1 cay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Bıldırcınlar ayıklanıp icleri temizlenir. İyice yıkanıp suzdurulur. Tencerede tereyağı eritilip dolmalık fıstık eklenir. Fıstık renk alınca soğan ilave edilir. 3 – 4 dakika kadar kavrulduktan sonra ufak parcalar halinde doğranmış ciğer ilave edilir. Tuz, biber, yenibahar, kuşuzumu eklenir, beraber 2 dakika kavrulur. 2 su bardağı su veya et suyu ilave edilip kaynamaya bırakılır. Pirinc ılık suda ıslatılır. İyice yıkanıp suzduruldukten sonra tencerede tereyağı eritilip suzdurulen pirinc tencereye boşaltılır. 7 – 8 dakika kadar kavrulur. Hazırlanan fıstıklı ciğerli karışım pirincin icine dokulur. İyice karıştırılarak tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte 8 – 10 dakika bekletilir. (Pirincin biraz diri olması gerekiyor) İc malzemeye dereotu ilave edilir. Kaşık yardımıyla bıldırcınlara doldurulur ve fırın tepsisine dizilir. Bıldırcınların uzerine nar ekşisi ve zeytinyağ surulur, tuz ve biber serpilir. Fırın tepsisine 1/2 su bardağı su dokulerek 160 derecede ısıtılmış fırında 40 – 45 dakika kadar pişirilir.
Sosun hazırlanışı: Et suyu ocakta kaynatılır. Un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu ayrı bir kapta karıştırılır. Et suyundan 1 kepce alınarak bu karışıma dokulup karıştırılır. Yaptığımız karışım et suyuna yedirilir. Tuzu ilave edilip 3 – 4 dakika kaynatılır. Dolmaların uzerine dokulup, dolmalar 150 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
__________________