A-z: botox (botulinum toksin-a uygulamaları) yan etkileri nedir, kimlere uygulanmaz ?Botox® uygulamaları tecrubeli kişilerin elinde oldukca guvenli işlemlerdir. Estetik amacla yuz ve boyna ait dinamik kırışıklık silmede, el-ayak ve koltuk altı aşırı terleme tedavisi icin, migren tedavisinde ve diğer ortopedik, norolojik, goz kaslarına ait ve urolojik nedenlerle sık uygulanırlar. Uygulama yeri, tekniği, dozu, uygulama sıklığı ve uygulanan kişinin ozelliklerine gore değişen oranlarda bazı "yan etkilerle" karşılaşılabilir. En sık gorulen yan etkiler, enjeksiyon yerlerinde gozlenen;
· Şişlik
· Kızarıklık ( %11-25)
· Hassasiyet · Deri kuruluğu
· Baş ve/ya Boyun ağrısı ile
· Soğuk algınlığı benzeri belirtilerdir.
Eğer enjeksiyonlar doğru yerlere yapılmazsa ilac cevre komşu bolgelere etki ederek
· Goz kapağı duşukluğu (% 2-20) · Asimetrik Kaş · Asimetrik Guluş ve Mimikler · Işık hassasiyeti
· Kuru ağız hissi ve kuru goz
· Aşırı gozyaşı gelmesine neden olabilir. Bununla beraber Botox® uygulamaları cok ender olarak, diğer vucut bolgelerine dağılarak Botulizm denilen sistemik belirtilere "remote effects" neden olabilmektedir. Bu durumla karşılaşıldığında zaman gecirmeden uygulamayı yapan doktorunuzla iletişime gecmeniz gerekir.
Aminoglikozid turevi Gentamisin® gibi sık kullanılan ilacların Botox® ile beraber alınması Botulizme neden olabilir. Bu belirtiler uygulamanın yapıldığı yerden bağımsız olarak:
· Genel vucut kas yorgunluğu,
· Gorme problemleri (cift gorme, bulanık gorme)
· Konuşma ve Yutma Gucluğu
· Nefes almada sıkıntı
· İdrar tutamama olarak sıralanabilir.
Sık ve yuksek doz Botox® kullanımının, ilacın taşıdığı proteine bağlı olarak uygulanan kişide % 5-10 oranında oto-immun reaksiyon oluşturma riski taşıdığı bildirilmiştir. Doktorunuzu, gebelik veya emzirme durumunuz hakkında bilgilendiriniz zira bebeğinize olan etkileri henuz bilinmemektedir. Yapılan deneysel hayvan calışmaları, hamilelikte maruz kalınan Botulinum tip-A toksininin duşuk ağırlıklı doğuma ve gec kemik oluşumuna neden olduğunu gostermekte. Yukarıda sayılan istenmeyen etkilerle karşılaşmamak icin Botox uygulayan kişinin deneyimli ve dikkatli calışan bir hekim olmasını sorgulayınız. Ozellikle gecirilmiş yuz estetiği operasyonlarına bağlı olarak anatomik dokuların yer değiştirebileceği ve uygulama sonrasında istenmeyen, beklenmeyen sonuclarla karşılaşılabilineceği akıldan cıkarılmamalıdır.
Botox kimlere uygulanmaz ?
Botox, ilac icinde bulunan ve bir tur protein olan insan Albuminine allerjisi olanlara,
· Myasthenia gravis, Multiple sclerosis ve Eaton Lambert sendromu gibi kas-sinir hastalıklarında,
· Hamile ve Emzirenlerde,
· 75 yaş ustu kişilere "yuksek dozda" uygulanmaz.

[h=2]Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]