Yardımcılar. Mekke'den Medîne'ye hicretten sonra, Resûlullah efendimize ve Mekke'den gelen muslumanlara yakın alÂka gosterip, malları, mulkleri, bedenleri ve her şeyleri ile yardım eden Medîneli muslumanlar.
Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyruldu ki:
Once musluman olanlardan, MuhÂcirlerin ve EnsÂrın once gelenlerinden ve bunların yolunda gidenlerden Allahu teÂl rÂzıdır ve bunlar da Allahu teÂlÂdan rÂzıdırlar. Allahu teÂlÂ, bunlar icin, cennetler hazırladı. Bu cennetlerin altından nehirler akmaktadır. Bunlar cennetlerde sonsuz olarak kalacaklardır. (Tevbe sûresi: 100)

EnsÂrı sevmek îmÂndandır. Onlara buğz etmek munÂfıklık alÂmetidir. (Hadîs-i şerîf-Mir'Ât-ı KÂinÂt)
Allahu teÂlÂya yemîn ederim ki, siz EnsÂr cemÂatı bana insanların en sevgililerindensiniz. (Hadîs-i şerîf-Mir'Ât-ı KÂinÂt)
Ey MuhÂcirler! Size vasiyyetim şudur ki, EnsÂr'a iyilik ediniz! Onlar size iyilik etti. Evlerinde barındırdı. Gecinmeleri sıkıntılı olduğu hÂlde, sizi kendilerinden ustun tuttular. Mallarına sizi ortak ettiler. Her kim EnsÂr uzerine hÂkim olursa, onları gozetsin, kusur edenleri olursa affetsin. (Hadîs-i şerîf-Kısas-ı EnbiyÂ)

Ey EnsÂr! Sizin ustunluğunuz hic bir kabîlede yoktur. Muhammed aleyhisselÂm on uc sene Mekke'de kavmini dîne cağırdı. İclerinden pek az kimse inandı. Fakat cihÂd edecek kadar olamadılar. Allahu teÂl sizi musluman yapmakla şereflendirince, Resûlu ile EshÂbının korunmasını ve dini İslÂm'ın cihÂd ile kuvvetlenmesini ve yayılmasını nasîb etti. Resûl-i ekrem sizden rÂzı olarak vefÂt etti. (Sa'd bin UbÂde)