Malzemeler;
Şerbeti icin:
3 su bardağı şeker 5 su bardağı su 1 yemek kaşığı limon suyu
Baklava icin;
1 paket baklavalık yufka 3 su bardağı dovulmuş ceviz (ben robottan gecirdim) 500 gram tereyağı
Hazırlanışı;
Once şerbet hazırlanır: şeker ve su yarım saat kısık ateşte kaynatılır ve bir kaşık limon suyu ilave edilir. Tamamen soğutulur.
Baklavayı hazırlamak icin ben bir paket baklava yufkası kullandım, olculerini detaylı olarak yazmak istedim cunku her markanın veya ulkenin malzemesi farklıdır. Bir paket yufka kutusundan iki ayrı poşet var, ben iki poşeti de kullandım. Her poşette 21 yaprak yufka var, ve olculeri 22cmX35cm buyukluğunde. Toplam olarak 42 yaprak yufka kullandım.
Baklavayı hazırlamak icin: buyuk tatlı tepsisi veya fırın tepsisi yağlanır (ben borcam tercih etmedim). Once tereyağı eritilir. Ayrı bir kaba da ezilmiş ceviz alınır.
Her rulo icin ucer yufka kullanılır. Bu uc yufkanın her katına fırcayla eritilmiş tereyağı surulur ve iki yemek kaşığı kadar ceviz serpilir. Uzun kenarından sıkıca sararak rulo yapılır ve uc parmak kalınlığında kesilir. Kesilen parcalar yağlanmış tepsiye dizilir. Butun yufka bitene kadar aynı işlem yapılır. Eğer yufkanız burada verilen olculerden daha buyukse her rulo icin iki kat yufka kullanın. 180 derece fırında baklava iyice kızarana kadar pişirin. Fırından cıkınca soğutmadan uzerine oda sıcaklığındaki şerbeti dokun. Tatlı şerbetini cekince servis yapılır. (Not: tatlı sıcak şerbet soğuk olacak).
Not: Baklavaları rulo yaptıktan sonra, fırına vermeden uzerlerine de fırcayla eritilmiş tereyağı surulur. Ve ceviz her uc kat yufkanın arasına serpilmiyor, uc kat yufka yağlanıp ust uste konur sonra ceviz serpilir, rulo yapılır.
Afiyet olsun...