KUNEFE

MALZEMELER
250 gr tel kadayıf
150 gr tuzsuz kunefe peyniri
4 yemek kaşığı tereyağı
1 cay kaşığı pekmez
Şerbeti icin;

2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 cay kaşığı limon suyu
Uzeri icin;

Toz antep fıstığı
Sut kaymağı veya dondurma (isteğe bağlı)
HAZIRLANIŞI

İlk olarak kunefenin şerbeti hazırlanır. Şerbet icin, su ve şeker bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. (Şerbetin dibine tutmaması icin ara ara karıştırılır.) Şerbet kaynamaya başlayınca şekerin kesilmemesi icin 1 cay kaşığı limon suyu eklenip 10-15 dakika kadar daha kaynatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.

Kunefe icin, tereyağı kısık ateşte erimeye bırakılır. Eriyen tereyağı bir kenara alınarak bekletilir. Tereyağı donduktan sonra altında tereyağının suyu olacaktır bu suyu kullanmayın.

Hafif donmuş olan tereyağına 1 cay kaşığı pekmezi eklenerek muhallebi kıvamına gelecek şekilde karıştırılır.

Varsa kunefe tepsisi yoksa aluminyum veya teflon tavanın altı bu pekmezli yağ karışımı ile yağlanır. Kadayıf tel tel tiftiklenerek ayrılır. Ardından bıcakla 1 cm kalınlığında kesilerek iki parcaya ayrılır.

Ayırdığımız kadayıfın bir parcası yağlanmış tepsinin dibine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serilir. Rendelenmiş peynirler kadayıfın uzerine yayılır. Diğer kadayıf da peynirin uzerinde boşluk kalmayacak şekilde kapatılır.

Kenarları duzeltilir ve başka bir tepsi altıyla veya eliniz ile uzerine bastırılır. İyice bastırarak arasında boşluk kalmamasını dikkat edin.

En kısık ateşte ocağın uzerinde tepsi cevrilerek pişirilir. Altının tamamen kızardığından emin olduğunuzda tepsiyi bir tabağın veya tepsinin uzerine ters cevrilir ve diğer tarafının pişmesi icin ikinci tepsinin ici de yağlanır.

Kızaran kısım ustte kalacak şekilde kunefe tepsiye yerleştirilir ve altı kızartılır. Boylece iki tarafı da kızarmış olur.

Şerbeti kenarından başlanarak dokulur. Antep fıstığı veya sut kaymağı ile servis edilir. Afiyet olsun.

Puf Noktalar:
Hemen yenmeyecekse şerbeti daha sonra dokulur. Kunefe piştikten 1 dakika sonra şerbeti dokulur ve şerbet oda sıcaklığında soğuk olmalıdır.

Kunefe, tuzsuz kunefe peynirinden yapılır. Bulamazsanız eğer dil peyniri ile yapabilirsiniz ama aynı tadı vermeyecektir.

Ben iki tane aluminyum kunefe tepsisi kullandım. Bir tarafı pişince, ikinci tepsiyi yağlayıp diğer tarafını da ikinci tepside pişirdim. Kunefe tepsilerinden bulamazsanız kunefeyi teflon tavalarda da pişirebilirsiniz.

İlk kez kunefe yapmayı deneyecekseniz ilk yaptığınızda belki guzel olmayabilir ama bir kac kez denedikten sonra sizde mukemmel kunefe yapabilirsiniz.

Kendi tavsiyem: Ustune sutlu dondurma tavsiye ediyorum
Yanında icecek olarak sut tercih edilir.
Şerbeti koyulduktan sonra sıcak ikram edilir.
Peynir yerine Ağızda kullanabilirsiniz(Hayvan yeni doğum yaptıktan sonra sutu kesik geliyor işte o)
AFİYET OLSUN.