[IMG]http://img501.**************/img501/6231/logo2uy5.jpg[/IMG]
Giresun halkının beslenmesinde balık, mısır ve kara lahana ana ogeleri oluşturur. Yorede "pezik" denen pazı, "merecen" adı verilen bir tur diken ucu ve ısırganotu da ozgun yiyecekler arasında bulunur. Fındık, kiraz, karayemiş gibi meyvaların tuketimi yaygın olmasına rağmen, etin beslenmedeki yeri cok sınırlıdır. Fasulye turşusu, fasulye corbası, ilkbaharda kırlarda yetişen ve ısırgana benzeyen mendek otundan yapılan mendek corbası, pancar corbası, hamsi diblesi, kazayak diblesi, uzum pekmezi ve mısır unundan yapılan samaksa, hamsi boreği, kuru kabak ve pirincten yapılan kabak dilberi, kazayak sirkelisi, mısır dolması, ısırgan puresi, ozel gunlerde mısır unundan yapılan poğaca, mısır unu ve kestaneyle yapılan lamesli pide ve kak, ilin ozgun yemeklerindendir. Karayemiş ya da kiraz hoşafı da sofralarda bol bol yerini alır.
Giresunda hemen her sebze kurutularak ya da tuzlanarak kış mevsimi icin saklanır. Fasulye, kara ve beyaz lahana turşu ve salamuraları, kışın "mıhlama" olarak adlandırılan bir tur kavurma biciminde yenir ya da kışlık sebzelerle birlikte turlu olarak pişirilir. Bazı balıklar da tuzlanarak kıştan yaza saklanır. Giresun mutfağında tuzlanarak saklama işlemi o kadar ileri goturulmuştur ki, tuzlanan yiyecekler arasında kiraz ve yağsız peynir de yer alır.
__________________
Giresun Mutfağı {Genc Yetenekler Timi]
Yemek Tarifleri0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Yemek Tarifleri
- Giresun Mutfağı {Genc Yetenekler Timi]