Beldenin Orta Mahallesi'ndeki stadın calışmalarının başlamasıyla toprakta cokmeler olduğunu, evlerin yan yatmaya başladığını ve mezarların yonlerinin bile değiştiğini dile getiren mahalle sakinleri, yetkililerin mağduriyetlerine duyarsız kaldığını iddia etti.
Mahalle sakinlerinden Adem Alkılıc, yaptığı acıklamada "Stat inşaatı başladıktan bir muddet sonra bir ev yıkıldı, oteki hasar gordu, en son da benim ki hasar gordu. Benim evim projeli bir evdir. İstanbul'daydım ben, altında arabam vardı, geldim arabamı da aldım. Bu stat inşaatından dolayı zarar gordu evim. Muracaat edince Ankara'dan insanlar geldi, ilgilendiler. Vali AFAD mudurunu aradı mudur de '327 bin liraya ev verelim' diyor. Bizim onu odeyecek bir durumumuz yok, odeyebilenler aldı zaten. Burada bir mağduriyet var, bizim evlerimize hic değer vermiyorlar. Tehlikeyi goze alarak eve girip cıkıyoruz, diğer turlu mumkun değil” dedi.
İnşaatan once zemin etudu yapıldığında fora kazık cakılmadan inşaatın başlatılmaması gerektiğinin soylendiğini fakat uyarıların dikkate alınmadığını iddia eden Alkılıc “Ankara'dan gelen arkadaşlar burada inceleme yaptılar. Burası 200 yıl once kaygan bir yermiş fakat oturmuş. Stat inşaatının başlamasıyla da tekrar tetiklemiş. Buranın zemin etudu yapıldığı zaman kazık cakılmadan burada hicbir işlem yapılamayacağını muhendisler soylemiş fakat sağ olsun arkadaşlar biz bu duruma duştukten sonra kazık cakmaya başladı. Stadın olmasına biz kesinlikle karşı değiliz ama bizde burada mağdur olduk. Devletten bu konuda yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
"Evi sırtımda taşıyarak yaptık"
Evin inşaatında malzemeleri sırtında taşıdığını ve o yuzden kendisi icin anısı olduğunu dile getiren Fatma Alkılıc ise “Bu evi sırtımda taşıyarak yapmışız. Cocuğum kucuktu, gece yarıları sırtımda malzeme taşıdığım bir evdir. Bunun bedeli odenemez. Cocuklarım icin bir evdi, 3 oğlum var 3'u de evli, evleri yok, mağdurlar. Cocuklarım evsizlik nedeniyle Rize'ye giremiyorlar. Aşağıdan 500 kilogram cay topladığımız bir yere belediye iş makineleriyle girdi, hala daha karşılığı odenmedi” diye konuştu.
"Hakkımı helal etmiyorum"
Yusuf Can isimli bir başka mahalle sakini ise yaşadıkları karşısında hakkını helal etmediğini dile getirerek “Stat inşaatı başalmadan once burası dumduz bir araziydi. Sonra inşaat başladı ve burada bir heyelan olmuş. Arazinin altından bir su cıkıyor, kanal yapmışlar kanala bağlamamışlar. Boruları ben doşedim az once. Mağduruz yani, muracaat ettiğimiz kişiler zararınızı vereceğiz diyor ama mağduruz. Allah'ından bulsunlar, ben kimseye hakkımı helal etmiyorum. Kimse bizi muhatap almıyor. Soylediklerine gore afet bolgesi ilan edilmiş burası ama yine bir şeyler soylersin mal sahiplerine. Gittikce batıyor burası” şeklinde konuştu.
Hasan Fehmi Demir-İsmet Koseoğlu