Bediuzzaman’ın ifadesiyle dua, kulluğun buyuk bir sırrıdır; kulluğun ruhu hukmundedir. Kul, kendi aczini ve fakrını dua ile ilÂn eder.
Biz Allah’tan isteriz, O bize cevap verir. Fakat hikmet sahibi olan Allah hikmetine gore verir. Ya istenen şeyin aynısını verir, ya da daha iyisiyle icabet eder. Tıpkı hastanın, istediği ilacı değil, farklı bir ilac veren doktorunu suclamaması gibi, hikmetinden sual etmeyiz.
“Dua ettim ama duam kabul olunmadı” da dememeli, "Rabbim daha hayırlısıyla icabet etti" demeli.
"Duanın en guzel, en lÂtîf, en leziz, en hazır meyvesi, neticesi şudur ki:
“Dua eden adam bilir ki, birisi var ki onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder. Onun kudret eli herşeye yetişir. Bu buyuk dunya hanında o yalnız değil; bir Kerîm ZÂt var, ona bakar, unsiyet(yakınlık) verir. Hem onun hadsiz ihtiyÂcÂtını(sınırsız ihtiyaclarını) yerine getirebilir ve onun hadsiz duşmanlarını def edebilir bir ZÂtın huzurunda kendini tasavvur ederek bir ferah, bir inşirah duyup, dunya kadar ağır bir yuku uzerinden atıp, “Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun.” (FÂtiha Sûresi, 2) der." (Mektubat, 24. Mektup)
“Ey Peygamber, sana ve seni izleyen muminlere Allah yeter” (Enfal Suresi, 64) buyurur Allah. Biliriz ki O, en ustundur, sonsuz kudret sahibidir, noksan sıfatlardan munezzehtir.
Tum kÂinata hukmeden Allah, en kucuk işleri bilir. En buyuk istekleri yapabilir. İnsanın her halini gorur, sesini işitir. Yarattığı her canlının seslerini işittiği gibi, kulunun sesini de işitir. Kucuk-buyuk tum işleri o idare eder; bu sebeple insan en kucuk işlerini de O’ndan bekler, O’ndan ister.
Buyuk işler icin dua ederken, en buyuğunu istemeli; ufku geniş tutmalı. Sebeplerden munezzeh olan Allah’ın, kendi ongorumuzle gercekleşmesini umut etmediklerimizi de sonsuz gucuyle yaratmaya gucu yeter.
Dua halis imanın sonucudur; mumini kÂfirden ayıran en onemli ozelliktir. Dua insanın umududur:
"Siz acı cekiyorsanız, şuphesiz onlar da, sizin acı cektiğiniz gibi acı cekiyorlar. Oysa siz, onların umud etmediklerini Allah’tan umuyorsunuz..." (Nisa Suresi, 104)
Bediuzzaman, dua ibadetinin asıl faydasının Âhirete baktığını soyler.
“Hem hic mumkun mudur ki, muminlerin surekli olarak tam bir ictenlik, şiddetli arzu ve dua ile istedikleri sonsuz mutluluk onlara verilmesin ve butun kÂinatın şehadetiyle lutfu, comertliği, şefkat ve merhameti sınırsız olan Allah, onların o duasını kabul etmesin ve sonsuz mutluluk vucut bulmasın?..” (Mektubat, 24. Mektub’un 1. Zeyli’nden)
"Bana dua edin, size icabet edeyim." (Mu’min Suresi, 60) buyurur Allah. İnsanlardan istedikce değerimiz azalırken, Rabbimizden istemek bizi değerli kılar.
"Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?.. (Furkan Suresi, 77)
Fuat Turker
kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kulluğun Sırrı; Dua