Sual: Kur'an-ı kerim oğrenirken ve okurken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
CEVAP
Kur’an-ı kerimi oğrenmek, oğretmek ve okumak cok sevaptır. Kur'an-ı kerimi tecvide uygun oğrenmeli ve her gun az da olsa, okumaya calışmalıdır! Bu husustaki hadis-i şeriflerden bazıları şoyle:
(Kur'an oğrenen ve oğreten en hayırlınızdır.) [Buhari]
(Kur'an okuyan kimse, bunamaz.) [Tirmizi]
(Kur'an okunan yere rahmet ve bereket yağar.) [Buhari]
(Kur'an okunan evin hayrı artar, sakinlerini sıkmaz, melekler toplanır, şeytanlar oradan uzaklaşır. Kur'an okunmayan ev, icindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Melekler uzaklaşır, şeytanlar oraya dolar.) [Darimi]
(Her gece on Âyet okuyan, gafillerden sayılmaz.) [Hakim]
(Kur'an okuyun! Kıyamette size şefaat eder.) [Muslim]
(Kim bir Âyet oğrenirse, kıyamette onun icin nur olur.) [Darimi]
(Bir Âyet oğrenmek, yuz rekat [nafile] namaz kılmaktan daha iyidir.) [İbni Mace]
Kur’an-ı kerimi okumak sunnet, dinlemek ise farzdır. Yani dinlemek daha cok sevaptır. Mushafa bakarak dinlemek daha sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kur'an okunan yere rahmet yağar, melekler hazır olur.) [Buhari]
(Kur'andan bir Âyet dinleyen sayısız cok sevaba kavuşur.) [İ. Ahmed]
(Kur'anı oğrenip gece-gunduz okuyana imrenmek gerekir.) [Muslim]
(Kur'an okuyanla dinleyen, sevapta ortaktır.) [Deylemi]
(İnsanların en cok ibadet edeni, en cok Kur'an okuyandır.) [Deylemi]
(Kur'an-ı kerim okuyup, ezberleyen, helalini helal, haramını haram bilen, Cennete girer. Ayrıca [musluman] akrabasından, hepsi de Cehennemlik olan on kişiye şefaat edip, onları Cehennemden kurtarır.) [Tirmizi]
Kur’an-ı kerimin fazileti
Sual: Kur’an-ı kerim okumanın fazileti nelerdir?
CEVAP
Kur’an-ı kerimi oğrenmek, oğretmek ve okumak cok sevaptır. Kur’an-ı kerimi tecvide uygun oğrenmeli ve her gun az da olsa, okumaya calışmalı! Bu husustaki hadis-i şeriflerden bazıları şoyle:
(Evlerinizde Kur’an okumayı artırın! Kur’an okunmayan evin hayrı azalır, şerri coğalır, o ev halkına darlık gelir.) [Dare kutni]
(Kur’an okunan evin bereketi artar. Kur’an okunmayan ev, bereketsiz olur.) [Darimi]
(Kur’an okuyun! Cunku kıyamette şefaat eder.) [Muslim]
(En ustun ibadet Kur’an okumaktır.) [İbni Kani]
(Kur’an ehli, Cennet ehlinin reisleridir.) [Hakîm]
(Kur’an okuyanlar, Cennet ehlinin Ârifleridir.) [Darimi]
(Kur’an okunan ev, gok ehline, yerden yıldız gorunduğu gibi gorunur.) [Beyheki]
(Kur’an ehli, Ehlullahtır.) [Hatîb] (Ehlullah, Allah dostu, evliya demektir.)
Kur’an okumayı unutmak
Sual: Kur’an-ı kerim okumayı oğrendikten sonra, okumasını unutmak ve ezberlediği sûreleri unutmak gunah mıdır?
CEVAP
Evet, ikisi de gunahtır. Tevbe etmelidir. (İ. Ahlakı)
Kur’an-ı kerim okumanın onemi
Sual: Hadis-i şerifte, gece ve gunduz Kur'an okumak gerektiği bildiriliyor. Namaz kılarken Kur'an-ı kerim okusak, başka zaman okuyamasak emir yerine gelmiş olur mu?
CEVAP
Kur'an-ı kerim okumak cok sevabdır. Hele hatmetmek, daha cok sevabdır. İki hadis-i şerif meali şoyledir:
(En ustun ibadet, Kur’an okumaktır.) [İbni Kanî]
(Kur’an-ı kerimi hatmedene, 60 bin melek dua ve istiğfar eder.) [Deylemî]
Kur'an-ı kerimi en az kırk gunde bir hatmetmek iyidir. Ayda veya haftada bir hatmetmek daha iyidir. (Şir’at-ul İslÂm)
Ramazan-ı şerifte hatim okumak onemli sunnettir. (Mektubat-ı Rabbani 1/45)
Gunde kırk veya en az on Âyet-i kerime okuyan gÂfillerden sayılmıyor. Kur'an-ı kerim okumaya fırsat bulamayanın, namazda okuduğu Âyetler bu miktarı bulur ve gafletten kurtulmuş olur. Vitirle birlikte 5 vakit namazın farzlarında okunan FÂtiha sayısı 20 oluyor. Bir FÂtiha, Besmeleyle birlikte 7 Âyettir. Hepsi 140 Âyet eder. Zamm-ı sûrelerde en az 3 Âyet-i kerime okunur. Sunnet namazlarda da FÂtiha ve zammı sûreler okunur.
Kur'an-ı kerimi, namazda okumak namaz dışında okumaktan daha sevabdır. 5 vakit namaz kılan kimse, Kur'an-ı kerim okuma yonuyle gÂfillerden sayılmaz. Okuma imkÂnı olan, Kur'an-ı kerimi okuyup kırk gunde bir hatmetmeye calışmalıdır.
Kur'an okumayı oğrenmek
Sual: Bir arkadaş, (Kur'an okumayı oğreniyorum) diye bir CD verdi. Orada, (Kur'an okumayı oğrenmek farzdır) diyor. Ben Kur'an okumayı bilmiyorum. Şimdi ben haram mı işliyorum?
CEVAP
Kur'an okumayı bilmek cok kıymetliyse de, farz değildir. Yani Kur'an-ı kerimi yuzunden okuyamayan haram işlemiş olmaz. Kur'an okumayı bilmeyen, ummî olan, yani okuryazar olmayan evliya zatlar vardır. Haram işleyen kimse evliya olamaz. Peygamber efendimiz de ummî idi. (Kur'an okumayı oğrenmek herkese farzdır) denirse, Peygamber efendimiz de, haram işlemekle suclanmış olur.
Kur'anı yuzunden okumak değil, namaz kılacak kadar birkac sûre ezbere bilmek farzdır. (Redd-ul muhtar)
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kur’an-ı kerimi oğrenmek ve okumak