Sual: Bir gunah işliyoruz, yine işleriz diye tevbe etmiyoruz. Tevbeyi geciktirmenin mahzuru var mıdır? Tevbe ettim demek yeterli midir?
CEVAP
Her gunahtan sonra, hemen tevbe etmek farzdır. Tevbeyi bir saat geciktirince, gunah iki kat olur.
Tevbe ettim demek, tevbe olmaz. Cunku, tevbenin sahih olması icin uc şart lazımdır:
1- Hemen gunahı bırakmalıdır.
2- Gunah işlediğine, Allahu teÂlÂdan korktuğu icin, utanmak ve pişman olmak lazımdır.
3- Bu gunahı bir daha hic yapmamayı gonulden soz vermektir. Allahu teÂl şartlarına uygun olan tevbeyi kabul edeceğine soz vermiştir.
Gunaha tevbe etmeli
Sual: Gunaha tevbe etmemek veya tevbeyi geciktirmek de gunah mıdır?
CEVAP
Elbette gunahtır. Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
İşlenen gunaha tevbe etmemek, o gunahı işlemekten daha kotudur. (2/110)
Her gunahtan sonra, hemen tevbe etmek farzdır. Tevbeyi bir saat kadar geciktirince, gunah iki kat olur. (Hak Sozun Vesikaları)
Tevbeyi geciktirmek
Sual: (Tevbeyi bir saat geciktirince gunahı iki kat olur) dendiği gibi, (Gunah işleyince melekler uc saat yazmaz, tevbe edilmezse, o zaman yazılır) da deniyor. Buradaki incelik nedir?
CEVAP
Bir saat gecikince gunahı artıyor; ama uc saat icinde tevbe ederse, hic gunah yazılmıyor. Uc saat icinde tevbe edilmezse, gunahı katlanmış olur, o katlanmış haliyle gunah yazılır demektir.
Kaynak
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Tevbeyi geciktirmek