Sual: İbni Sebeci biri, (İckinin haram edilmesine Omer sebep olduğu icin ben icki icenleri hoş gorurum. Namaz kılarken “Rabben lekel hamd” demek Muaviye’nin demesiyle namaza girdiği icin, namazda ben bunu soylemiyorum) diyor. (Rabben lekel hamd) demek, sunnet değil midir?
CEVAP
Elbette, sunnettir. İcki, Hazret-i Omer'in isteği uzerine haram edilmişse de, haram eden Allahu teÂlÂdır. Hazret-i Omer sadece sebep olmuştur. İckinin haramlığı hakkında Âyet ve hadis olmasaydı bile, Hazret-i Omer, Eshab-ı kiramdan olduğu icin sozu dinde senettir. İki hadis-i şerif:
(Benim sunnetime ve hulefa-i raşidinin sunnetine uyun!) [Tirmizî]
(Eshabım gokteki yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız hidayete erersiniz.) [Taberani, Beyheki, İbni Asakir, Hatib, Deylemi, Darimi, İ. Munavi, İbni Adiy]
Rabben lekel hamd ifadesini de Hazret-i Muaviye soylese de dinde senet olur, ama, ustelik Resulullah o sozu tasdik etmiştir. Bunun icin, o sozu namazda soylemek sunnet olmuştur. İki hadis-i şerif:
(İmam, “Semi’allahu limen hamideh” dediği vakit “Rabben lekel hamd” deyin! Cunku, sozu meleklerin sozune uygun duşenin gecmiş gunahları affedilir.) [BuhÂrî, Muslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî]
(İmamdan once hareket etmeyin, o tekbir aldıktan sonra siz alın, “VeleddÂllîn” deyince “Âmîn” deyin. Rukû edince, siz de rukû edin, “Semi’allahu limen hamideh” deyince “Rabben lekel hamd” deyin ve imamdan once başınızı kaldırmayın!) [BuhÂrî, Muslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî]
İmam-ı GazÂlî hazretleri, gayrimuslim birinden bir soz alıp kitabına yazmışsa, o soz, artık İmam-ı GazÂlî hazretlerinindir. O tasdik ettiği icin, o soze gayrimuslim sozu olarak bakılmaz.
Bir zaman şeytan, sıkışınca, (Âyet-el kursî’yi okuyana zarar veremem) demek zorunda kalıyor. Eshab-ı kiram, bunu Peygamber efendimize bildiriyorlar. O da, (Şeytan yalancı olduğu hÂlde, bu sozu doğrudur) buyurarak, şeytanın soylediği o sozu tasdik ediyor. Resulullah bu sozu tasdik ettiği icin, biz o sozle amel ederiz. O sozun artık şeytanla bir alakası yoktur.
Kur’an-ı kerimde Eshab-ı kiramın hepsinin cennetlik olduğu bildiriliyor. Eshab-ı kiramdan olan, Kur’an-ı kerimi yazmakta vahiy kÂtipliği de yapan, Resulullah'ın kayınbiraderi Hazret-i Muaviye hakkında boyle saygısızca soz soylemek cok cirkindir.
www.dinimizislam.com
http://www.dinimizislam.com
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- (Rabben lekel hamd) demek