Dunya Sağlık Orgutu'nun pandemi olarak ilan ettiği koronavirus salgını, hayatın olağan akışını etkilemeye devam ediyor. Koronavirusle mucadele kapsamında Turkiye'de de olağanustu onlemler alınıyor. Dun itibarıyla alınan son onlemler kapsamında da ilk etapta 2 haftalığına tatil edilen okulların tatil suresi nisan ayının sonuna kadar uzatıldı. Ayrıca İcişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar da sorumlu oldukları hizmet sektorlerinde bazı tatil uygulamalarına gittiler.
Yaşanan bu olağanustu surec, universite sınavına hazırlanan oğrencileri de doğrudan etkiledi. Milli Eğitim Bakanlığı, kendi bunyesinde yaptığı bazı sınavların ertelenmesine zaten gunler onceden karar vermişti. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, universite sınavları ile ilgili nihai kararı kendilerinin değil, Yuksekoğretim Kurumu'nun (YOK) vereceğini acıklamıştı. Şimdiyse milyonlarca oğrencinin beklediği o karar resmen acıklandı.
[h=2]YOK Başkanı Yekta Sarac, universiteye giriş sınavlarının ertelendiğini acıkladı[/h]
Turkiye'deki oğrenciler, universitede eğitim gorebilmek icin uc farklı sınava girebiliyorlar. Bu sınavlar sırasıyla Temel Yetenek Testi (TYT), Alan Yetenek Testi (TYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olarak isimlendiriliyor. Universiteye girmek isteyen tum oğrencilerin Temel Yetenek Testi'ne girmesi, dort yıllık oğrenim almak isteyen oğrencilerin ise ek olarak Alan Yetenek Testi veya Yabancı Dil Testi'ne girmeleri ve başarılı olmaları gerekiyor.
YOK Başkanı Yekta Sarac, yaptığı bir acıklamayla tum universite sınavlarının ertelendiğini duyurdu. Yekta Sarac'ın acıklamalarına gore universite hayali kuran milyonlarca oğrenci, bu yıl normalden daha gec bir tarihte sınava girecek. Dilerseniz şimdi de Sarac'ın acıklamaları doğrultusunda belirlenen yeni tarihlere bakalım.

[h=2]Temel Yetenek Testi (TYT) ne zaman yapılacak?[/h] Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) bir sure once 2020 yılı icin sınav takvimini acıklamıştı. O takvimde, universiteye girmek isteyen tum oğrencilerin girmek zorunda oldukları Temel Yetenek Testi (TYT) sınavının 20 Haziran'da yapılacağı acıklanmıştı. YOK Başkanı Yekta Sarac tarafından yapılan acıklamalara gore Temel Yetenek Testi'nin yeni tarihi 25 Temmuz olarak belirlenmiş durumda.
[h=2]Alan Yetenek Testi (AYT) ne zaman yapılacak?[/h] Universite eğitimi almak isteyen oğrenciler, OSYM'nin mevcut takvimine gore 21 Haziran'da AYT sınavına gireceklerdi. Ancak OSYM'nin takviminde yapılan guncelleme, bu sınavın da bir ay kadar ertelendiğini ortaya koyuyor. Buna gore Alan Yetenek Testi, 26 Temmuz'da gercekleştirilecek.
[h=2]Yabancı Dil Testi (YDT) ne zaman yapılacak?[/h] Universite eğitimlerini yabancı diller uzerine almak isteyen oğrencilerin ise Yabancı Dil Testi'ne girmeleri gerekiyor. Gectiğimiz donemlerde yapılan acıklamalar, bu sınavın da tıpkı AYT gibi 21 Haziran'da yapılacağını ortaya koyuyordu. Ancak OSYM'nin yeni takvimine gore Yabancı Dil Testi de 26 Temmuz tarihinde gercekleştirilecek.