Bilim insanları, yeni internet teknolojileri icin calışmalar yapmaya devam ediyor. Kuantum bilgisayarların geliştirilmesinin ardından şimdi de kuantum internet icin calışmalar yapılıyor. Ancak kuantum internetin geliştirilmesinin onunde bazı sorunlar bulunuyor.
Kuantum sinyalleri, uzun mesafelerde hareket ettiklerinde taşıdıkları bilgileri kaybediyorlar. Araştırmacılar, bu sorunu aşmak icin bu zamana kadar geleneksel ağ sinyallerini yukseltmek, kayıplarını ortaya cıkarmak ve hatalarını duzeltmek icin kullanılan tekrarlayıcılara başvurdular. Ancak bu tekrarlayıcılar kuantum internette işe yaramadı. Kuantum internetin geliştirilmesinin onundeki bir diğer sorun ise kuantum bilgisinin işlenmesinin uzun surmesi ve depolanmasının zor olması.
MIT ve Harvard Universitesi’nden bilim insanları, bu iki sorunu aşmak icin ışığı emen bir kristalden renk merkezi oluşturdular. Mutlak sıfır sıcaklığına soğutulan cihazın renk merkezi, kuantum bilgilerini yakalayarak binlerce kilometre mesafeye bilgi iletilmesini sağlayabiliyor.

Geliştirilen bu cihaz, kuantum bilgilerin uzun mesafelerde hareket etmesini sağlamakla beraber depolanabilmesini ve kısa surede işlenmesini de sağlıyor. Aynı zamanda bu teknoloji kullanılarak geliştirilecek kuantum internet hacklenemez, guvenli iletişimin gercekleştirilmesini sağlayacak.
Kuantum internetinin oncusu olacak cihazın araştırmacılarından Mihir K. Bhaskar, kuantum internetin temeli olan kuantum bitlerinin ucuncu taraflar tarafından olcumunun yapılamadığını ve kopyalanamadığını bu nedenle kuantum internetle yapılacak mesajlaşmaların guvenli olacağını soyluyor.

Kuantum internet icin calışan araştırmacıların soz konusu calışması, koronavirus pandemisi nedeniyle kesintiye uğramak zorunda kaldı. Araştırmacılar, calışmaya devam etmek, yeni makaleler yazmak ve yeni fikirler ortaya cıkarmak icin cevrimici platformlarda bir araya geliyorlar.
Evlerinden calışmaya devam eden araştırmacılar, geliştirdikleri bu yeni cihazın kuantum iletişim ve kuantum internetin geliştirilmesinde kullanılabileceğini soyluyorlar. Kuantum bilgisayarların ardından kuantum internetin de geliştirilmesi, internet teknolojisinin cok başka bir aşamaya ulaşmasını sağlayabilir.