Tum dunyada etkisini gosteren corona virusu (Kovid-19), ulkemizde de şu ana kadar 5 kişide goruldu. Virus ulkemizde goruldukten sonra da universitelerin 3 hafta tatil edildiği acıklandı. Bu kararın ardından bugun, Yuksekoğretim Kurulu (YOK) başkanı Prof. Dr. Yekta Sarac, corona viruse yonelik alınacak tedbirler icin acıklamada bulundu.
3 haftalık tatil kararının tedbir amaclı olduğunu belirten Sarac, “Kararın amacına ulaşması icin bu surecin akademimizde sukunetli ve dikkatli bir şekilde surdurulmesi gerekmektedir. Bu kapsamda munferit soylem ve uygulamalara yer verilmemelidir.” şeklinde acıklamada bulundu. Devletin aldığı tedbirlere tamamen uyulmasının onemli olduğunu belirten Sarac, YOK’un devletin alacağı kararlara tamamen uyacağını belirtti.

[h=2]YOK Yurutme Kurulu, bugun yaptığı toplantı sonrası, universitelere de gonderilen kararları acıkladı. [/h] "1. Yuksekoğretim ust kuruluşlarında Başkan, Başkan Vekili, yurutme kurulu uyeleri, Yuksekoğretim Denetleme Kurulu Başkan ve uyeleri, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Basın ve Halkla İlişkiler Muşaviri ile Hukuk Muşaviri haric olmak uzere 60 yaş ve uzerinde bulunanlar ile hamilelerin, yasal sut izni kullananların, engelli calışanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gun idari izinli sayılmasına,
2. Yuksekoğretim kurumlarında gorev yapan akademik ve idari personelden Rektor, Rektor Yardımcısı, Dekan, Enstitu, Yuksekokul, Konservatuar, Meslek Yuksek Okulu ve bağımsız Vakıf Meslek Yuksekokulu mudurleri haric olmak uzere 60 yaş ve uzerinde bulunanlar ile hamilelerin, yasal sut izni kullananların, engelli calışanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gun idari izinli sayılmasına,; okul oncesi ve ilkoğretimde cocuğu bulunan kadın akademik ve idari personelin yıllık izin taleplerinin karşılanmasına, yıllık izin hakkı bulunmayanlar icin mazeret izinlerinin kullandırılmasına; diğer akademik ve idari personelin izin talepleriyle ilgili olarak mer'î mevzuat cercevesinde işlem yapılmasına,
3. Yuksekoğretim kurumlarında gorev yapan akademik ve idari personelin onceden planlanmış olanlar dahil olmak uzere tum yurtdışı cıkışlarının ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmesine; zorunlu ve ivedi durumlarda talebin Universite Yonetim Kurulu kararı ekinde, 12 Mart 2020 tarih ve 2020/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelge uyarınca değerlendirilmek uzere Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilmesine,
4. Yuksekoğretim kurumlarının eğitim-oğretim, akademik değişim programları, sosyal ve kulturel faaliyetler, spor musabakaları vb. ceşitli kapsamdaki, akademik veya idari personel ya da oğrenci katılımlı butun yurtdışı faaliyetlerinin (onceden planlanmış olanlar dahil) ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmesine,
5. Orgun eğitim programlarına devam eden tum on lisans ve lisans oğrencileri gibi sağlık, oğretmenlik, fen ve muhendislik programlarından staj, intornluk ve uygulamalı eğitimleri olan on lisans ve lisans oğrencilerinin de eğitimlerine ara verilmesine,
6. Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık oğrencileri haric tum lisansustu oğrencilerin de bu kapsamda değerlendirilmesine,
7. Uzaktan oğretimle ilgili usul ve esaslara gore acılmış, hÂlihazırda uzaktan eğitimle yurutulmekte olan programların, uygulamalı ve yuz yuze eğitimleri haric olmak uzere, eğitimlerine devam etmesine,
8. Yabancı dil hazırlık sınıflarındaki eğitimin uzaktan erişim yoluyla sunulmakta olan kısmının surdurulup surdurulmemesi hususunun yuksekoğretim kurumlarınca değerlendirilmesine, sınavlarının ise eğitim-oğretime ara verme kararının kaldırılmasından sonra planlanmasına,
9. Oğrencilerin (Turk ve yabancı uyruklu) yurt dışına cıktıkları takdirde, donuşte pandeminin durumuna gore sorun yaşayabilecekleri, ucuşlarının iptal olabileceği, donduklerinde en az 14 gun eğitime devam edemeyebilecekleri ve başkaca sorunlar yaşayabilecekleri hususunda yuksekoğretim kurumlarınca bilgilendirilmesine,
10. Mevlana veya Erasmus gibi değişim programları kapsamında yurtdışında olup yurda donen oğrencilerin ders intibakları hususunda mağduriyet yaşamamaları icin gerekli tedbirlerin yuksekoğretim kurumlarınca alınmasına, ​
11.Yuksekoğretim Kurulu tarafından yapılan Yurtdışı Yabancı Dil Eğitimi, Mevlana, Proje Tabanlı Mevlana programları ile ilgili cağrıların iptal edilmesine,
12. Tıp Fakultesindeki intornlerin gerektiğinde, gonullu olarak talep etmeleri ve universitece uygun gorulmesi halinde sağlık hizmet sunumunda gorev alabilmesine,
13. Yuksekoğretim kurumlarında sureclerin etkin ve dinamik olarak yurutulebilmesi icin konuya ilişkin belirlenmiş olan rektor yardımcılarının başkanlığında komisyon oluşturulmasına; oğrencilerle iletişim ve takip sisteminin gozden gecirilerek guncellenmesine; akademik ve idari personel ile oğrencilerin kurumlarınca duzenli olarak gelişmeler hakkında bilgilendirilmesine,
14. Dunyadaki yuksekoğretim sistemlerindeki gelişmelerle paralel olarak ozellikle son yıllarda başlattığımız “Yuksekoğretimde Dijital Donuşum Projesi" kapsamındaki deneyimlerimiz, 120 universitemiz bunyesinde bulunan uzaktan eğitim araştırma ve uygulama merkezlerimiz ile 2 milyondan fazla oğrenciye uzaktan eğitim imkÂnı veren universitelerimizin yetkinlikleri ve bunun icin gerekli olan altyapıları dikkate alınarak dijital ortamda dersler verilebilmesine imkÂn sağlamak icin universitelerin talep ve tekliflerinin alınmasına karar verilmiştir."