.
.
.
Genc Dergi: Ulkemizde geleneklere bağlı kalarak kaliteli ve nitelikli yenilikler yapılabileceğini gosterdiniz. Rap hayatına girmeden once boyle bir amacınız var mıydı? Yoksa bu sonuc rastlantı olarak mı oluştu?
Sagopa Kajmer: Aslında şaşırmamak gerek. Zaten sanatcı ulkesini ve geleneğini en iyi şekilde temsil edendir. Ornek olandır, ornek alınandır. Ben Turk gencliğinin son yıllarda evrimleştiğini ve giderek yabancı taklidi haline geldiğini duşunuyorum. Her ne kadar ben de bir Amerika kultur simgesi olan rap muziğini icra etsem de, rap benim ruhumu kabzedemedi, maneviyatımı baştan cıkaramadı, rap benim aracım. Arac olarak onu sectim cunku bir şeyi karşında gorduğunde ya da bulduğunda o şeyi kendine yakın hissediyorsan bunun zararı yoktur. Benim rap yapmaya başlamadan once tek amacım muzik yapabilmekti. Cunku ben sadece muzik dinleyerek yaşadım. Hicbir aktivitem olmadı, hep muzik. Kazandıklarımın hepsini muziğe yatırdım. Hep muzik.
Genc Dergi: Ulkemizin giderek muhafazakÂrlaştığı soyleniyor, sizin muhafazakÂr tarza burunmenizin sebebi bu olabilir mi?
Sagopa Kajmer: Ulkemiz giderek yabancılaşıyor. Sago hidayete erdi elhamdulillah. Muhafazakarlık cok kaba bir tabir. İnsan ya dininin gereklerine gore yaşamını idame ettirir ya da dinsiz takılır. Bunun orta kararı yoktur. Bizim ulkemizde bir curcunadır gidiyor. Keşke 1980’lerdeki gibi olsa. O zamanlar Ramazan ayında sokakta sigara iceceksin haaa… Oyle bir şey saygısızlık olarak gorulurdu. Şimdiyse sokakta sevişiyorlar. Alkol gırla. Kimse bana muhafazakarlıktan bahsetmesin. Ben hayatımı Avrupa birliğine girmek icin yaşamayanlardanım. Ben cocukluğum boyunca Avrupa’ya gidip oraları gezmek hatta yerleşmek isterdim. Ne zamanki tum Avrupa’yı gezdim o sarhoşluktan ayıldım. Bu iş şekilcilikle olmaz, kalbini Rabbine verirsin, rehberlerin en guzeline (s.a.v.) uyarsın, insanca ve ahlaklı yaşarsın. Koca bir ulkenin bir kısmı orfunu adetini korumaya hatta kurtarmaya calışırken cok buyuk bir kısmı kolunu Avrupa’ya nasıl kaptıracağını duşunur halde. Sago hicbir hale burunmedi. Ben gerceğin ta kendisiyim.
Genc Dergi: Meşhur olmamak icin cıktığınız yolda Turkce Rap’in kralı oldunuz, bunu şarkılarınızda da dile getiriyorsunuz. Bu bir celişki değil mi?
Sagopa Kajmer: Edebiyatın bolumleri vardır, şair kimi yerde kendini kimi yerde karşısındakini metheder. Ben genelde kendi kendimi ovmem. Ama birileri bana kotu laf edince hem onları hicvederim hem de kendi ozelliklerimi dile getiririm. Bu şu demek; senden boyleyse benden şoyle: Haydi Sago soyle!… Hem ben Rap’in kralı falan da değilim, bu sizin guzel hitabınız. Ben kendime gore bir rap yapıyorum. Benim liriklerimi tam anlamıyla irdelemeyen kişiler celişki var diyebilir. Bu onların kendi anlama yetersizliğidir. Zaten şarkılarımda ben kralım vs gibi zırvalıklar yoktur. Her kralın tacı alınır. Ben derim ki “Sagopa Rap’in oğlu”, bu şu demek: Kısa donla gezerken rap dinleyip break dans yapan bir cocuktum hala o cocuğum ama artık bana insanlar da eşlik ediyor.
Genc Dergi: İslam Âlimlerine karşı derin bir ilginiz var. Hic onlar gibi olmayı, onların yolundan gitmeyi kısacası tasavvufa girmeyi duşundunuz mu?
Sagopa Kajmer: Beni can damarımdan vurdu bu soru. İslam oyle geniş ve engin bir deniz ki bu denizdeki kıymetli incileri cıkarıp ortaya dokmeye kalksan omrun yetmez. Onlar benim canlarımdır. Allah dostlarının hayatları o kadar muhteşem ki. Onlar gibi olabilmek icin cok uzun bir zaman gerek. Tasavvuf yolunda bir dervişim. Bunun hakkını vermem gerekiyor bu nedenle ilim, ilim, ilim. Surekli okuyorum, dinliyor ve izliyorum. Diğer şeylerden aldığım zevk gun gectikce azalıyor. İşte bu her şeyden onemli. İnsanın icine ilahi aşk duşunce oluyor bunlar. Kaybettiğim vakitlerimi geri kazanabilmek icin calışıyorum. Tabii ki hayattan işime yarayanı alarak ilerliyorum. Sunnet-i Seniyye’yi sahiplenenlerdenim. Maneviyat dev saray.
Genc Dergi: İcinizde yaşayan bir hayli yaşlı ve huzunlu cocuğu ne ile besliyorsunuz?
Sagopa Kajmer: Dualarla.
.
.
.
ustadın (bkz: sagopa kajmer) hayat hakkındaki felsefesidir... felsefesi şudur:
kaf: dunyada yukselebileceğiniz son nokta kaf dağının tepesi oradaki kaf
kef: yine dunyada o şaşalı hayatın sonunda gideceğin yer kefenin kefi...
iştee o iki hecenin manası....
Hz. Muhammed bu deveye kulağı kesik olduğu icin kasv adını koymuştur. kasv arapcada kulağı kesik demekmiş. Ayrıca cok başına buyruk bir hayvanmış, hic soz dinlemezmiş, ama İslam Peygamberi yine de bu deveyi severmiş. Bugun Hz Muhammed'in mezarı bu devenin sıkca dinlendiği yerdedir..enteresan...
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Sagopa Kajmer:" Tasavvuf Yolunda Bir Dervişim "