Gecen yıl HIV tedavisiyle sağlığına kavuşan ve dunyaya ‘Londra Hastası’ olarak tanıtılan kişi kimliğini acıkladı. Dunyada HIV'den kurtulan ikinci kişi olarak tarihe gecen 40 yaşındaki Adam Castillejo, bu hastalıktan muzdarip diğer insanlar icin 'umut elcisi' olmak istediğini soyledi.
New York Times'a konuşan Venezuela asıllı Castillejo, icinde bulunduğu durumun 'benzeri olmayan ve mahcup edici' olduğunu soyledi. Kimliğini acıklamadan once bu duruma hazır olup olmadığını anlamak icin calışmalar yaptığını soyleyen eski HIV taşıyıcısı, once bir Twitter hesabı actığını, sonrasındaysa hikÂyesini anlatmak icin doğru zamana karar verdiğini soyledi. Castillejo, "İnsanların benim secilmiş olduğumu duşunmelerini istemiyorum, muhtemelen doğru zamanda, doğru yerdeydim, hepsi bu" dedi.
[h=2]Kok hucre nakli başarı getirdi:[/h]
2003 yılında HIV virusu kapan Castillejo'ya 2012 yılında Hodgkin Lenfoma tanısı konmuş ve kok hucre nakli yapılmıştı. Castillejo’ya kok hucre nakleden doktorlar, iliği uygun olan donorde bulunan Delta 32 adlı onemli bir mutasyonun HIV bulaşmasını engellediğini soyledi. Bu donorden yapılan nakil, hem kanseri, hem de HIV'i tedavi etme olasılığını iceriyordu. Kok hucre nakli, HIV ile enfekte olmuş insanlarda pek kullanılmıyor cunku tedavi, cok sayıda risk barındıran ciddi bir prosedure sahip.
Berlin Hastası olarak bilinen ve dunyanın HIV'den kurtulan ilk insanı olarak tarihe gecen Timothy Brown'a da benzer bir tedavi uygulanmıştı. İki hasta da kemoterapi alırken Brown, bundan farklı olarak radyoterapi de gormuştu. Castillejo, kok hucre naklinden sonra da antiretroviral tedavi gordu ve tedaviyi bıraktıktan 18 ay sonra HIV'den tamamen kurtuldu.
Gectiğimiz sene Castillejo'nun doktorları, hastalarının HIV'den gercekten kurtulduğundan emin değildi. Bu yuzden 'tedavi' yerine 'gerileme' kelimesini kullanmayı tercih ettiler ancak şimdi Dr. Ravindra Gupta, onun virusten tamamen kurtulduğunu duşunuyor.
Dunyada HIV'den Kurtulan İkinci Kişi Kimliğini Acıkladı
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Dunyada HIV'den Kurtulan İkinci Kişi Kimliğini Acıkladı