Tekirdağ Oto Sanayi Sitesi'nde motor tamirciliği yapan ve 1978 yılında LPG'yi otomobilde kullanma fikrinin oncusu olarak tanınan Halit Avcıoğlu (69), o donem kamuoyunda buyuk ilgi gordu. Yıllardır motor tamirciliği yapan Avcıoğlu, şimdi de yerli ve milli biri kare pistonlu diğeri yuvarlık pistonlu olmak uzere iki arac motoru tasarladı. Test calışmalarını surdurduğu yeni tasarımıyla yuzde 70 yakıt tasarrufu sağlanacağını belirten Avcıoğlu, yıllarca araştırıp yeni motor tasarladığını ifade ederek danıştığı uzmanların da tasarladığı motora şaşırdığını soyledi.
[h=3]"1 LİTRE BENZİNLE 100 KİLOMETRE YOL GİDECEK"[/h] Tasarladığı motorun bilinen motorlardan farklı olduğunu kaydeden Halit Avcıoğlu, "Bilinen tum motorların aksine 100 CC'lik bu motoru 2 bin 500 CC gucune cıkarıp ve bu gucu elde ederken de yuzde 70 yakıt tasarrufu sağlayacağız. Dunya uzerinde boyle bir tasarım yok. Bunu cok araştırdım. Bu işin uzmanlarına sordum şaşırdılar. Bu motorla 1 litre benzin ile 100 kilometre yol kat edilebilecek. Bu tasarımda karburator yok, enjektor yok. Bu motor benzini buharlaştırıp yakacak. Kesinlikle hava kirliliği yaratmayacak bir motor olacak" dedi.
[h=3]"BİR HAFTA SONRA MARŞA BASACAĞIM"[/h] Tasarladığı motorun butun parcalarını yaptırdığını soyleyen Avcıoğlu, "Şu anda butun parcalar hazır montaj calışmalarım suruyor. Sanırım bir hafta sonra kontağına basacağız. Motoru test etmek icin bir araba aldım. Arabaya bu motoru monte ettikten sonra kendimiz once bir suruş yaparak provasını yapacağız. Butun testlerimizi gectikten sonra artık TUBİTAK veya hangi kuruluş ilgilenecekse oraya başvuracağız. Ben bu işe yurekten inanıyor ve kendime guveniyorum. Şu ana kadar sadece bir motor tasarımına 100 bin lira butce harcadım. Yaptığım her iki tasarım icinde patent başvurusunda bulundum ve patentlerini de aldım sayılır. Bu tasarım tamamen yeni bir icat olacak. Dunyada olmayan bir calışma olacak. Ayrıca bu tasarım sadece otomobillerde kullanılmayacak. Motosiklet, traktor, cim makineleri ve teknelere kadar bir cok alan da kullanılabilecek" diye konuştu.
LPG'li otomobil fikrinden sonra hep boyle bir motor tasarlamayı daima arzu ettiğini belirten Avcıoğlu, "Yurt dışına calışmaya gittim. ve oradan emekli olup Turkiye'ye dondum. Emekli olduktan sonra zamanım bol olunca bu tasarımı hayata gecirmeye karar verdim ve bu icadım tamamen Turk malı olmasını, Turkiye'de boyle bir motor artık uretilsin istiyorum. Tek arzum bu. Bu motor hem ekonomik hem guclu, yuksek performanslı sessiz ve asla hava kirliliği yaratmayacak. Şu kare pistonlu motorun ozelliklerini anlatmakla bitiremem. Bu kare pistonlu tasarımda sekman ve tırnak aralığı diye bir şey yok. Kartele kompresor yapmayacak. Motor ustaları bilir kartele kompresor yapmayan bir motorun, motor yağının evsafı bozulmaz. Gunumuz motorlarında 15-20 bin kilometrede motor yağı değiştiriliyor ise bu motor tam randımanla calıştığında belki yılda bir kere motor yağı değiştirme ihtiyacı duyulabilir" dedi.
[h=3]"TASARIM CANTA MOTOR OLACAK, AKU GİBİ DEĞİŞTİRİLECEK"[/h] Avcıoğlu, bilinen motor arızalarının yeni tasarladığı motorda olmayacağını ve uzun omurlu olacağını savunarak şunları kaydetti: "Bu motorun tamiri gerekmeyecek. Akuler nasıl değişiyor ise canta gibi yerinden alınıp yenisi konulabilecek. Bir motorun kompresoru ne kadar iyi ise o kadar guclu olur."
Seri uretim yapmaya kendi butcesinin yetmeyeceğini belirten Avcıoğlu, "Benim ne butcem ne de imkanım buna yetmez. Ancak ulkemizde varlıklı muteşebbislerimiz var. Birkac kuruluş bir araya gelir bir konsorsiyum oluşturur, uretimini yapabilirler. Ben ulkemde bir şeyi var etmeyi istiyorum, bu tasarıma ilgi gostersinler. Tabii ki hayata gectiğinde biz de ekmeğimizi kazanacağız. Benim tasarladığım LPG'li otomobil tasarımımdan binlerce insan ekmek yiyor şu anda" diye konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: LPG'li otomobilin mucidinin tasarladığı arac motorları yuzde 70 tasarruf sağlayacak