Sutun her zaman insan sağlığına ve cocuk gelişimine faydalı olduğu soylenir. Ancak yapılan bir araştırma, %1'lik duşuk yağlı sutleri, %2'lik sutlerle değiştirmenin, insanların yaşlanma hızı uzerinde belirgin bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Calışma, sut urunlerinin yaşlanma hızına etkisini araştırıyor.
Sut endustrisi, sut urunlerinin tamamen sağlıklı olduğu fikrini reddeden araştırmalara karşı direniyor. Hatta bazı araştırmalar, 'sut' teriminin soya sutu ve yulaf sutu gibi bitkisel alternatiflerden cıkarılmasını oneriyor. Zira sut tuketiminin, daha hızlı yaşlanma ve kanser gelişimini artırdığını one suren calışmaların sayısı gittikce artıyor.

Brigham Young Universitesi'nde yapılan yeni bir calışma, sutun yağ oranının %2'den %1'e kadar indirilmesinin, daha uzun telomerlere ve daha yavaş yaşlanmaya onemli olcude etkisi olduğunu ortaya cıkardı. Dr. Larry Tucker, calışmayı 5.800'den fazla yetişkin uzerinde gercekleştirdi. Elde edilen verilere gore yağsız ve %1 yağlı sut tuketen yetişkinlerde, %2 ve tam yağlı sut tuketen yetişkinlere kıyasla daha az biyolojik yaşlanma etkisi goruldu.
Tucker, "Aradaki farkın guclu olması şaşırtıcıydı. Yuksek yağlı sut icecekseniz, bunu yapmanın bazı onemli sonucları olduğunu bilmelisiniz." dedi. Araştırma, az yağlı sut icen kişilerin, yuksek yağlı sut icenlere kıyasla daha uzun telomerlere (dolayısıyla daha yavaş yaşlanmaya) sahip olduğunu, ancak hic sut icmeyenlerin de icenlere kıyasla daha kısa telomerlere sahip olduğunu ortaya koydu. Yani bulgular, insanların sut urunlerini hayatından tamamen cıkarmamasını ancak daha az yağlı seceneklere yonelmesi gerektiğini gosteriyor.