Akıllı telefon sektoru, bugun iOS ve Android işletim sistemlerinin himayesi altında. Zaten piyasada başka bir işletim sistemi kullanan yeni ve guclu bir telefonun olduğunu da soyleyemeyiz. Ancak şimdi, Pine64 tarafından piyasaya surulen bir akıllı telefon, Linux işletim sistemiyle calışıyor ve işletim sistemi bazında yeni bir rekabet başlatmayı umuyor.
Acık konuşmak gerekirse "PinePhone" olarak isimlendirilen akıllı telefonun, sektordeki diğer cihazlarla rekabet etme imkanı yok denilecek kadar az. Cunku bu telefon hem donanım ozellikleri hem de işletim sistemi ve desteklediği uygulamalar acısından fazla yetersiz. Ancak telefonun uygun fiyatlı olması, her iki işletim sisteminden de sıkılmış olan tuketicilerin ilgisini cekebilir.
[h=2]Karşınızda Linux işletim sistemiyle calışan PinePhone[/h]
PinePhone, 5.9 inc buyukluğunde bir ekrana sahip. Bu ekran, tuketicilere 720P cozunurluk sunuyor ve LCD panele sahip. Ayrıca bu telefon, 2 GB RAM ve 16 GB depolama alanıyla geliyor. 4 cekirdekli Allwinner A64 işlemciden guc alan telefon, arka kısmında 5 MP, on kısmında ise 2 MP cozunurluğe sahip kameralarla geliyor. Tum bu ozelliklerine rağmen PinePhone, USB Type-C girişiyle şarj edilebiliyor.
PinePhone'un en cok dikkat ceken noktası, farklı işletim sistemleriyle birlikte calışıyor olması. Oyle ki bu telefona sahip olmanız durumunda; Aurora OS, Ubuntu Touch, Sailfish OS ve Plasma Mobile gibi işletim sistemlerini kullanabiliyorsunuz. Yani bu telefon, gercek bir Linux tutkunu olan akıllı telefon kullanıcıları icin geliştirilmiş durumda.
[h=2]PinePhone teknik ozellikleri[/h] Ekran: 5.9 inc, 720P (1440 x 720 piksel) LCD ekran İşlemci: 4 cekirdekli Allwinner A64 işlemci RAM: 2 GB Depolama: 16 GB (microSD destekli) Arka Kamera: 5 MP On Kamera: 2 MP Batarya: 3.000 mAh Bağlantı: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS İşletim Sistemi: Linux tabanlı, değişken Tum bu ozelliklere sahip olan Linux işletim sistemli PinePhone'u satın almak isterseniz, 150 dolar (yaklaşık 880 TL + vergiler) kadar odeme yapmanız gerekiyor. Ancak bu telefona sahip olmadan once bir kez daha duşunmeniz gerektiğini, cunku bu telefonun gunluk kullanım icin cok da uygun olmadığını bir kez daha hatırlatalım.