Avustralya, uzunca bir suredir yaşadığı orman yangını konusuyla fazlasıyla gundeme geliyor. Bircok hayvanın olduğu ve ormanların kul olduğu bu yangının yanı sıra Avusturalya ’nın cevredeki yabani develeri oldurecek olması haberi de gundeme bomba gibi oturmuştu. Su kaynaklarının develer tarafından fazlasıyla tuketilmesini gerekce gosteren Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara bolgesinin yerel idaresi, operasyona bir hafta once başlamıştı.
Pazar gunu başlatılan ve yaklaşık beş gun kadar suren deve itlafı (oldurerek ortadan kaldırma), bugun itibariyle son buldu. APY bolgesi yerel yonetimi, hayvan hakları savunucularının tepkilerine karşın bolgede yaşanan kuraklığı gerekce gostererek yaklaşık 5.000 yabani deveyi helikopterlerden tufekle acılan ateşle oldurdu. APY yerel yonetimi, kuraklık nedeniyle develerin su bulmak icin buyuk gruplar halinde yerleşim yerlerine gittiğini ve bolgede yaşayanların tehlike altında olduğunu belirtmişti.
[h=2]APY Yonetim Kurulu Uyesi Baker: “Develer her yeri işgal etmişti, dışarı cıkamıyorduk”[/h]
Anangu Pitjantjatjara Yakunytjatjara Yonetim Kurulu uyelerinden biri olan Marita Baker, fazlasıyla tepki ceken olay hakkında konuştu. Marita Baker, “İnanılmaz bir sıcak altında sıkışıp kalmıştık. Dışarı dahi cıkamıyorduk. Develer her yeri işgal etmiş durumdaydı ve klimalardan dahi su iciyorlardı. Etraf develerle dolmuştu ve cocuklarımızın guvenliği icin endişeliydik” acıklamalarını yaparak develerin oldurulmesinin gerekli olduğunu savundu.
Guney Avustralya Cevre ve Su İdaresi, daha once yaptığı acıklamalarda sayıları artan develerin bolgenin doğal bitki ortusune de zarar vermeye başladığını acıklamıştı. Avustralyadaki toplam yabani deve sayısının 1 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Avustralya hukumeti de develerin oldurulmesiyle ilgili kısa bir acıklamada bulundu. Hukumet, “İtlaf seceneğine son secenek olarak başvuruldu. Operasyon sırasında hayvanların acı cekmemesi sağlandı” acıklamasını yaptı. Hayvan hakları savunucuları ise hukumeti ve yerel yonetim idaresini farklı cozum arayışlarını denememekle sucluyor.