Tarih yaprakları Mayıs 1953'u gosterdiğinde, Edmund Hillary ve Tenzing Norgay, Everest Dağı ’nın zirvesine ulaşan ilk dağcılar olarak tarihe gecti. Eskiye nazaran, bugun tabiri caizse yol gecen hanına donen Everest Dağı, her yıl binlerce dağcıya ev sahipliği yapıyor.
Uc İspanyol ve iki Alman ’dan oluşan beş kişilik bir dağcılık ekibi, 1993 yılından bu yana yani tam 27 senedir Everest Dağı ’nı olceklendirmeye calışıyor. Nepal Dağcılık Bakanlığı'ndan yapılan acıklamada, ekibin kamp bolgesine cıktıkları ve irtifaya alıştıkları ifade edildi. Hava koşullarının uygun seviyeye gelmesinin ardından harekete gececek olan gozupek dağcılar, kışın Everest ’in planını cıkaran ilk grup olmak istiyor.

Şerpalıların onlara eşlik etmesi bekleniyor; ancak Nepal rehberlerinin kacının bu goz korkutucu tırmanışa katılacağı konusunda henuz bir karara varılmadı. Kurallar, kış aylarında Everest ’in zirvesine tırmanmayı engellemiyor; ancak zorlu hava koşulları nedeniyle genellikle nisan veya mayıs ayları tercih ediliyor. Ayrıca kışın bu zamanında 8,850 metre yuksekliğeulaşabilen pek fazla dağcı bulunmuyor.
Gectiğimiz yıl Nepalli yetkililer, Everest Dağı ’na tırmanmak isteyen dağcılara daha sıkı kurallar koymuş ve cok az deneyime sahip olan dağcılara izin vermemişti. 2019 yılında cok fazla dağcının hayatını kaybetmesinin nedeni olarak, zirve guzergahının sıkışık hale gelmesi gosterilmişti.
[h=2]Everest Dağı'nın zirvesine giden guzergah ana baba gunu gibi:[/h] [h=2][/h] Cekilen bazı fotoğraflar, duzinelerce dağcının zirveye giden guzergahta jilet gibi dizildiklerini gosteriyordu. Hatta bu yıl bazı insanlar tırmanışlarını tamamlamak icin cesetlerin uzerine basmak zorunda kaldıklarını dahi bildirdi. Gectiğimiz yılın haziran ayında Everest Dağı'nda yapılan temizlikte yaklaşık 11 ton cop toplanmıştı. Dağın eteklerindeki insan trafiğini azaltmaya calışan Nepal hukumeti, koymayı planladığı yeni sınırlamalarla bu soruna bir cozum bulmayı umuyor.