Eskişehir'de cilingirlik yapan 48 yaşındaki Naime Boz, evlendikten sonra cilingir olan eşinin yanında mesleğin tam bir ustası oldu. Boz, 30 yıldır Turkiye'de ilk ruhsatlı kadın cilingir olarak hem gelen muşterilerini şaşırtıyor, hem de sektordeki hemcinslerine onculuk ediyor.
Naime Boz, 17 yaşında evlenirken eşi cilingir Mehmet Boz'un yanına gelip gorerek bu mesleğe buyuk merak ve sevgiyle yaklaştı. Daha sonra eşinin desteği ile sektore girerek Turkiye'nin ilk ruhsatlı kadın anahtarcısı oldu. Naime Boz, mesleğini cok severek yaptığını ancak kadın olduğu icin muşterilerin de şaşırmasına neden olduğunu ifade etti.
[h=3]"MUŞTERİLER ONCE BİRAZ YADIRGIYOR"[/h] Naime Boz, sektore girmesi ile ilgili bilgi verirken, bu sektorde kadın olduğu nedeniyle yaşadığı zorluklarını da dile getirdi. Boz, "30 yıldır bu mesleği yapıyorum. Mesleğe nasıl başladım denirse evlendiğimden bu yana devam ediyorum. 17 yaşında evlendim. Eşimin mesleğiydi. Ben de gelip giderken hoşuma gitti bu meslek. Başta bir anahtar nasıl yapılır diye merakla gectim makinenin başına. Sonradan cok hoşuma gitmeye başladı. Dedim ki eşime, ben burada calışmak istiyorum seninle beraber, 'olur' dedi. Cocuklarım da o arada biraz buyumuştu. Bu mesleğe gectim şimdi surekli olarak buradayım. Muşteriler once biraz yadırgıyor ve 'erkek mesleği, yapabilir misiniz?', 'Anahtar getirdik yapabilir misiniz?' diyor. Bu tarz sorularla da karşılaşıyoruz ama yaptığımı gorunce de cok memnun kalıyorlar. 30 yıldır ustalık belgesi olmak şartıyla bu mesleği yapıyorum. Bir ara ustalık belgelerini veren bir okulumuz vardır. Orada oğretmenlikte yaptım, yani mesleğimi severek yapıyorum" diye konuştu.
[h=3]"MİLLET BEN DUKKANDA VARKEN DE 'KİMSE YOK MU?' DİYE SORUYOR"[/h] Naime Boz, kadın cilingir olduğu icin yaşadığı toplum tarafından bazen on yargı ile yaklaşıldığını ancak yaptığı işi gorunce onların şaşırmasına neden olduğunu belirtti. Boz, "Mesela vatandaş geliyor diyor ki 'ya biz anahtar yaptıracağız ama kimse yok mu?' Ben varım diyorum, 'siz yapabiliyor musunuz' diye soruyor. Yaptığımı gorunce siz eğeyi cok iyi kullanıyorsunuz diyorlar. Cok başarılısınız bir bayanın erkek mesleğini yapması cok guzel şeklinde ovguler alıyorum. Ama ilk başta ilk gelen muşteri mutlaka tedirgin giriyor. Bu meslek genelde erkek mesleğidir. Bayan olarak yaptığımdan oturu tabi ki, Turkiye genelinde benim. Uzun yıllardır benim. Yeni cıkmıştır onu bilemeyeceğim ama yıllardır ilk bayan anahtarcı olarak ben bulunmaktayım. Severek yapıyorum. Yani bilmiyorum, kumanda olsun, anahtar olsun her şeyi yapıyorum. Vatandaş dediğim gibi ilk geldiği anda anahtar yaptıracağız, kumanda yaptıracağız 'işte bunları yapabiliyor musunuz?' Laflarıyla cok karşılaşıyorum. Mesleğimden cok memnunum ve mesleğime aşığım. Severek yapıyorum. Tamirat olsun, kilit tamiri olsun hepsini ben rahatlıkla yapıyorum ve cok seviyorum" şeklinde konuştu.
[h=3]KADIN OLDUĞU İCİN KAPI ACMAYA GİDEMİYOR[/h] Naime Boz, diğer erkek anahtarcılar gibi kadın olduğu icin her zaman bilmediği yerlere kapı acmaya gidemediğini belirterek bu sektorde kadın olmanın bir olumsuz yanı olduğunu da vurguladı. Boz, "Kapı acmalarda zorlanıyorum cunku artık oyle bir devirde yaşıyoruz ki; kapı acmaya gittiğim zaman karşınızdaki vatandaşın iyi olup olmadığını bilemiyorsunuz. Yani biraz zor. Bu yuzden genelde pek kapı acmaya gitmemeye calışıyorum. Gitsem de genelde guvendiğim bildiğim insanlara gidiyorum. Cunku artık piyasa o kadar kotu oldu ki, bir bayanın bu işlere kendi başına gitmesi sıkıntı. Tamam, ben mesleğimi cok rahat yapabiliyorum ama yanımdaki vatandaş boyle olamayabiliyor. Kısacası sapıklık burada da one cıkıyor" diye anlattı.
Kadın anahtarcı Boz, yeni nesil kızların da bu mesleğe el atmasını istediklerini soyleyerek, "İsterlerse insan mutlaka her şeyi başarır. Bunun kadını erkeği yok. Mutlaka başarır. İstesinler yeter ki ve sevsinler. Yani severse olur bu mesleği, sevmezse biraz zordur. Genc kızlarımızın da bu işlere el atmasını isterim, bundan gurur duyarım" dedi.
[h=3]"BOYNUZ KULAĞI GECTİ, ŞİMDİ BEN CIRAK, O USTA OLDU"[/h] Naime Boz'un sektorde usta olan eşi Mehmet Boz ise, eşinin başarısından mutlu olduğu, her zaman eşinin yanında bulunması onu rahat ettiği dile getirdi. Mehmet Boz eşi Naime Boz hakkında şunları kaybetti:
"Sene 1981'de ben bu mesleğe başladım. Yaklaşık 40 sene oldu. Evlendikten sonra eşim gelirken giderken merak etti, ben de elimden geldikce destek oldum. Boynuz kulağı gecti. Şimdi ben cırak, o usta oldu. Bayanların cozemeyeceği iş yok. Yeter ki istesin. İstedikten sonra mutlaka cozer. Benim de zaten amacım oydu. Belli bir zaman sonra insan tek başına olduğu zaman canı sıkılıyor. Eşimle beraber olmak bana gore en guzel işlerden bir tanesi. Yani herkes eşi ile calışırsa daha rahat eder, kafası da rahat olur. Her dakika yanında cunku. Bayanlara ozellikle destek verilmesine her zaman talep ediyorum. Anahtarcı olmaya bilir, ama başka mesleklerinde mutlaka devam ediyor."
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Turkiye'nin ilk ruhsatlı kadın cilingiri 30 yıldır muşterilerini şaşırtıyor
Turkiye'nin ilk ruhsatlı kadın cilingiri 30 yıldır muşterilerini şaşırtıyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turkiye'nin ilk ruhsatlı kadın cilingiri 30 yıldır muşterilerini şaşırtıyor