Milli Eğitim Şurası'nda gundeme gelen alkollu icki ve kokteyl hazırlama dersini kaldırma onerisini değerlendiren TURYİD Başkanı Kaya Demirer, "2023 yılı 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşmak icin alkolsuz turizm mi hedefleniyor? Turizmde alkol olmayacak mı? Var diyorlarsa o zaman bunu kime yaptıracaksınız?" diye sordu.

Eğitim Bir Sen'in Milli Eğitim Şurası'nda Anadolu otelcilik ve meslek liselerinin programından alkollu icki ve kokteyl hazırlama dersini kaldırma onerisi turizm sektorunde gundem oluşturdu. Konu hakkında goruşlerini aldığımız Turizm, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer şunları soyledi:

"Biz bu duruma son derece endişeli bakıyoruz. Oncelikle tavsiye niteliğinde alınan bu kararın bir ust mercide dikkate alınmamasını ve hayata gecirilmemesini ozellikle umduğumuzu belirtmeliyim.

Meslek lisesinin adı otelcilik ve turizm lisesi. Bu okullarda okuyan cocuklar kendi tercihlerini yaparak bu okullara girmiş cocuklar. Dolayısıyla secmeli bir ders olarak algılanmalı. Neticede secmeli bir eğitim turu bu. Başka meslek liseleri var. Ticaret ve kız meslek liseleri var. Makine veya muhendis olabileceği liselerde okuyabilirler fakat bu cocuklar turizm ve otelcilik lisesini seciyorlar.

Bu eğitimler okulda alkol tuketimi yapılmadan gercekleştiriliyor. Yani 18 yaşın altındakilerin alkol almasını konuşmuyoruz. Buradaki cocukların alkollu kokteyl yapmayı oğrenmesini ve bunu servis yapmasını konuşuyoruz. Bunu yasaklayalım şeklinde bir tavsiye var. Bir de bu cocukların mecburi yapmaları gereken stajların alkollu işletmelerde yapmalarını kabul etmeyelim, şeklinde tavsiye var. Hatta bu işletmelerde yapılan stajları staj olarak saymayalım deniyor. Bu iki yaklaşımı ust uste koyduğunuz zaman, turizm ve otelcilik meslek lisesinde okuyan cocuk bu okuldan cıkıp mesleğine başladığı zaman alkolle ilgili en ufak bir eğitime tabi tutulmamış olacak.

"TURİZM MECLİSİ'NDE KONUŞMALIYIZ"

O zaman cok acık şu soru cıkıyor ortaya: 2023 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefinde alkolsuz turizm mi hedefleniyor? Turizmde alkol olmayacak mı? Eğer bir takım mecralar buna evet diyorlarsa o zaman bunu tartışabilirler. "Evet biz bundan sonraki turizm politikasında alkol tuketimi olmayan, alkole sıcak bakmayan ulkelerden turizm geliri bekliyoruz" diyorlarsa o zaman bu tartışmayı acıp konuşabilirler. "Yok canım oyle şey olur mu? Hatta bize turizm geliri getiren, doğudan gelen Musluman ulkelerdeki misafirler Turkiye'nin daha ılıman olmasından, hic değilse alkol tuketimine musade etmesinden dolayı geliyorlar ve turizm geliri elde ediyoruz diyorlarsa o zaman bu tavsiyenin ne olduğunu sormak lazım. Sizin turizme bakış acınızda alkol tuketimi yok mu? diye sormak lazım. Var diyorlarsa o zaman bunu kime yaptıracaksınız? Mesleki eğitimi almamış sokaktan toplanan cocuklara işletmelerin eğitim vermesi gerekiyor.

Bizim bir Turizm Meclisimiz var. TURYİD olarak biz de bu mecliste yer alıyoruz. Butun meslek kuruluşlarının, birliklerin oturup bu konuyu konuşması gerektiğini duşunuyorum."

KAYNAK