1 Ocak 2020 tarihinden itibaren binalarda enerji kimlik belgesi uygulaması zorunlu hale geldi. Yeni yılda enerji kimlik belgesi olmayan yapılarda alım, satım ve kiralama yapılamayacak. Alınacak belgelerin 10 yıl gecerliliği var.
[h=3]ENERJİ KİMLİK BELGESİ HANGİ BİNALARA ZORUNLU?[/h] 05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmî Gazete yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yonetmeliğinin 25 inci maddesinin 15 inci fıkrası ile "Binalar veya bağımsız bolumlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi duzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bolumun satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir" hukmu tanımlanmıştır. Aynı yonetmelikte tanımlı Gecici Madde 5 ile bu Yonetmeliğin 25 inci maddesinin on beşinci fıkrasının 1/1/2020 tarihine kadar uygulanmayacağı ifade edilmektedir. Yani 1/1/2020 tarihi itibariyle binalar veya bağımsız bolumlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi duzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Soz konusu Yonetmeliğe aşağıda verilen bağlantı ile erişim sağlanabilmektedir.
[h=3]HANGİ FİRMALAR ENERJİ KİMLİK BELGESİ VEREBİLİR?[/h] Enerji kimlik belgesini, enerji kimlik belgesi (EKB) Uzmanlığı eğitimine katılarak başarılı olmuş ve EKB Uzmanı Belgesini almış Mimarlar, Makine, Elektrik ve İnşaat Muhendisleri duzenleyebilmektedir. EKB Uzmanları yeni veya mevcut binalara enerji kimlik belgesi duzenleyebilmektedirler. Yeni binalara enerji kimlik belgesi duzenleyebilmeleri icin aynı zamanda SMM (Serbest Muhendis Muşavir) belgesine sahip olmaları ve calıştıkları kurumu BEP-TR sistemine kaydettirmeleri gerekmektedir. Mevcut binaların enerji kimlik belgelerini ise bina kategorisinde yetkili bir Enerji Verimliliği Danışmanlığı firmasına bağlı calışan EKB Uzmanları duzenleyebilmektedirler.
[h=3]ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?[/h] 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak cıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yonetmeliğine gore binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının onlenmesini ve cevrenin korunmasını sağlamak icin asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tuketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım ozellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri iceren belgedir.
Daha basit bir ifade ile buzdolapları, camaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar icin de gecerlidir. Bu sınıflandırmalar A'dan G'ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en duşuk verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gosteren belgeye enerji kimlik belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en duşuk C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha duşuk seviyede cıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar icin enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armaturleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf enerji kimlik belgesi alabilmektedir.
[h=4]Haber Videosu[/h]: 2020'de enerji kimlik belgesi olmayan yapılarda alım-satım ve kiralama yapılamayacak