Apple Watch cihazlarının sahip olduğu bir ozellik, yaygın bir kalp ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyonun tespit edilebilmesini sağlıyor. Bu nedenle Apple Watch ’un sahip olduğu bu ozelliğin bircok kullanıcı icin hayat kurtarıcı olduğu soylenebilir. Bloomberg ’den alınan bilgilere gore Joseph Wiesel adlı bir doktorun, Apple Watch cihazlarda yer alan bu ozelliğin kendisine ait olduğunu ve kalp ritim bozukluğunu tespit eden bu sistemin patentine sahip olduğunu iddia ettiği bilgisi yer alıyor.
Apple Watch, kullanıcıların gun icerisinde nabızlarını olcuyor ve herhangi bir kalp ritim bozukluğu tespit edildiğinde kullanıcılara bildirim gonderiyor. Apple ’ın yeni Watch modelleri de oldukca yaygın olan atriyal fibrilasyonu tespit etmek icin Digital Crown ’dan elektrokardiyogram ozelliğini kullanıcılara sunuyor.
Davacı Wiesel ise patentine sahip olduğu sistemin atriyal fibrilasyonları tespit etmek icin ‘oncu adımlar ’ attığını belirtiyor. Wiesel ’in patentinde, belli aralıklarla olcum yapılarak kalp ritim bozukluklarının nasıl tespit edileceğine dair detaylı acıklamalar bulunuyor. ‘Olası atriyal fibrasyonları tespit etmek icin bir yonem ’ olarak tanımlanan bu patent, 2006 yılında Wiesel ’a takdim edilmişti.
[h=2]Wiesel, patentinin Apple tarafından izinsiz kullanıldığını iddia ediyor [/h]
New York Universitesi ’nde tıp alanında ders veren Wiesel, 2017 yılının Eylul ayında, sahip olduğu patent icin Apple ’a bir ortaklık teklifinde bulunmuştu. Fakat Apple bu teklife sıcak bakmamıştı.
2017 yılında Apple ile temasa gectiğini iddia eden Wiesel, Kaliforniya ’da yer alan Cupertino adlı şirkete patenti ile ilgili detaylı bilgiler sunduğunu belirtti. Buna ek olarak Wiesel, Apple ’ın acılan bu davadan kacınmak icin karşılıklı dostca tartışmayı onerdiğini de belirtti.
Davacı Wiesel, atriyal fibrilasyon teknolojisi ile ilgili sahip olduğu patentin Apple tarafından izinsiz olarak kullanılmasının engellenmesini talep ediyor. Apple ise konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir acıklamada bulunmadı ve yakın bir zamanda da acıklama gelmesi olası gozukmuyor.
Apple, gectiğimiz yıllarda sağlık alanını onceliği haline getirdi ve Apple Watch ile bu yolda onemli adımlar atmayı başardı. Apple şirketinin CEO ’su Tim Cook da gecmişte yaptığı birkac acıklamada Apple ’ın insanlığa olan en buyuk katkısının sağlık alanında olmasını umut ettiğini belirtmişti. Fakat gelişen bu son olay ile Apple ’ın sağlık alanında elde ettiği bu başarının ne kadarına sahip olduğu uzun bir sure tartışılacak gibi gozukuyor.