Bitcoin Safiye, Ciftlik Bank ve daha nicesi. Turkiye ’de kripto para dediğimiz zaman insanların aklına coğunlukla bu dolandırıcılık hikayeleri geliyor. Adı uzerinde dolandırıcılık. Nasıl daha once bu tarz şeyler icin bankaların, devlet kurumlarının adı kullanılıyorsa, şimdi de kripto paraların isimleri kullanılıyor. Meselenin asıl boyutu ise bambaşka...
2017 ve 2018 yıllarında sık sık gundeme gelen Bitcoin ’in ani yukselişi ardından kripto paralara ilişkin yeni iletişim teknolojilerini geliştiren şirketler de ne yapacaklarını bilemediler. Facebook once kripto para reklamlarını yasakladı, ancak 2 yıl sonra kendi kripto para birliği Libra'yı kurdu. Twitter ve YouTube da kripto para reklam ve iceriklerine sansur uygulayan şirketler arasındaydı. Aslında bu yasakların ardında dolandırıcılıkların onlenmesi amacı yatıyordu.
[h=2]YouTube daha once “tehlikeli ve zararlı” icerik gerekcesiyle uyguladığı Bitcoin yasağını kaldırdı: “Hata yaptık”[/h]
Bitcoin ’e ilişkin spekulasyonların yayılması icin YouTube esşiz bir ortam sağlıyordu. Yasaktan sonra bu tarz iceriklerin sayısında doğal olarak bir azalma goruldu. Hatta dolandırıcılık hikÂyelerine karışmayan yuzbinlerce abonesi olan Bitcoin kanallarının tum videolarını silindiği bile oldu. Orneğin 330 bin abonesi olan DataDash kanalının videoları gibi.
YouTube ’un Bitcoin icerik yasağını kaldırmasının ardından sorunsuz icerikler Turkiye ’de ve diğer ulkelerde yeniden yayına girmeye başladı. YouTube yetkililerinden birisi konu hakkında Decrypt ’e yaptığı acıklamalarda uygulanan yasağın bir hata olduğunu kabul etti. Etkilenen tum videolar da zamanla YouTube ’da tekrar yayında olmaya başlayacaklar.