Bilim insanları, bilgisayar teknolojileri uzerinde calışmalarını surduruyor. Hatta son donemlerde yurutulen calışmalar, kuantum bilgisayarların hayatımıza girmesine neden oldu ve şu sıralar, kuantum internet konuşulur durumda. Bilim insanları, yaptıkları son araştırmayla ise tarihte bir ilki gercekleştirdiler. Bilim insanları, ilk kez iki bilgisayar cipi arasında kuantum ışınlama işlemini başarıyla gercekleştirdiler.
Bilim insanlarının son calışması, klasik fiziğin tumsınırlarını aşıyor. Cunku klasik fiziğe gore hicbir şey, ışık hızından daha yuksek hızlara ulaşamaz. Ancak bilim insanlarının yaptığı kuantum veri ışınlama işlemi, ışık hızından cok daha yuksek hızlara ulaşarak gercekleştirildi. Peki bu durum nasıl mumkun oldu? Dilerseniz şimdi, bilim insanlarının yaptığı son araştırmanın detaylarına yakından bakalım.
[h=2]İki cip arası kuantum ışınlama ilk kez gercekleştirildi[/h]
Araştırma; Bristol Universitesi ve Danimarka Teknik Universitesi bunyesinde calışmalarını surduren bilim insanları aracılığıyla gercekleştirildi. Araştırma kapsamında, iki bilgisayar cipi arasında herhangi bir fiziksel ya da elektriksel bir bağ kurmayan bilim insanları, bu iki cip arasında veri gondermeyi başardılar. Bu araştırma, kuantum internetin gelişimi icin onemli bir kapıyı da aralıyor.
Yapılan araştırmayı normal fizik kuralları icerisinde değerlendirmek mumkun değil. Cunku bu araştırmanın temelini oluşturan varsayımlara gore kuantumsal anlamda veri iletiminin, herhangi bir mesafe sınırı yok. Hatta Einstein bu durumu, "belirli bir mesafedeki urkutucu eylem" olarak nitelendiriyor.
Bilim insanları, bu araştırmayı yapabilmek icin laboratuvar ortamında bilgisayar ciplerinde dolaşan bir foton cifti oluşturdular. Bu foton cifti, her iki cipte de ortak olarak dolaşırken bir kuantum olcumu yapıldı. Bu olcum, soz konusu fotonun durumunu değiştirdi ve bu değişim, diğer cipteki fotonun durumunu da doğrudan etkiledi.
Calışmayı yuruten bilim insanlarına gore bu işlem, pek cok kez denenmiş ve yuzde 91 oranında başarı sağlanmış. Konuya ilişkin acıklamalarda bulunan araştırmanın bir numaralı ismi Dan Llewellyn, her iki cipte de bulunan fotonların tek bir kuantum durumunu paylaştığını belirlediklerini soyluyor. Aslına bakacak olursak bu durum, veri aktarımının sağlanmasının temelini oluşturmuş durumda.
Yapılan bu araştırma, normal koşullarda fazla heyecan verici değil. Cunku gectiğimiz donemlerde de herhangi bir bağlantı olmadan veri aktarımları yapılabildi. Hatta ilk olarak 100 kilometre mesafede yapılan veri aktarımı, sonraki denemelerde 1.200 kilometre uzaklığa kadar ulaştı. Ancak bu araştırmayı benzersiz kılan nokta, iki farklı cip uzerinde kuantum ışınlanmanın gercekleştirilmiş olması.
Bilim İnsanları İlk Kez, İki Farklı Cip Arasında Veri Işınlamayı Başardı
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bilim İnsanları İlk Kez, İki Farklı Cip Arasında Veri Işınlamayı Başardı