Giresun'da akarsu kaynakları uzerine kurulmuş olan su değirmenleri mısır ve buğday oğutmeye devam ediyor.
Giresun'un Bulancak ilcesi Pazarsuyu koyunde bulunan su değirmeni tarihe ve teknolojiye meydan okumaya devam ediyor. Bu değirmenlerden yaklaşık 100 yıldır Gevşek ailesi tarafından işletilen değirmenin bugunlerde son temsilcileri ise Şaban-Durdiye Gevşek cifti.
[h=3]"3 KUŞAKTIR DEĞİRMENCİLİK YAPIYORUZ"[/h] Bolgede kalan tek su değirmeni olduklarını ve değirmenin dedelerinden kendilerine kaldığını belirten Şaban Gevşek (66) "3 kuşaktır değirmencilik yapıyoruz. Yaklaşık yuz yıl belki de daha fazla zaman once dedem burayı Rumlar'dan satın almış. Aldıktan sonra da dedemden, babama, ondan da bana bu gelenek bu şekilde geldi. Onceleri işimiz daha cok olurdu, ailedeki herkes calışırdı ancak zamanla azaldı. Şu anda mısır oğutme işin en cok yaptığımız iş, buğday unu da oğutuyoruz. İnsanlar yazın ektikleri mısırları kurutuyorlar daha sonra bize getirip oğutuyorlar ve yemeklerinde afiyetle tuketiyorlar" dedi.
Kaynak: İHA
Karı koca bir asırlık geleneği yaşatmaya calışıyorlar
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Karı koca bir asırlık geleneği yaşatmaya calışıyorlar