Dunyanın en kalabalık ikinci ulkesi olan Hindistan ’ın Varansi şehrinde bulunan ve ulkenin onde gelen okullarından bir tanesi olan Banaras Hindu Universitesi, doktorlar icin 'Hayalet uzmanlığı' programı actığını duyurdu.
Ayurveda fakultesi tarafından yurutulecek olan programdaki dersler, psikolojik temelli fiziksel hastalıklar olan psikosomatik hastalıklara odaklanacak. Fakultede ayrıca antik Hindu tıp ve şifa yontemleri de oğretiliyor.
[h=2]Ayurveda terapileri[/h]
Konuyla ilgili acıklama yapan Ayuverda Fakultesi Dekanı Yamini Bhushan Tripathi, “Eğitim esas olarak psikosomatik bozukluklar, bilinmeyen nedenlerden kaynaklanan ruhsal hastalıklar ve psişik durumları kapsıyor” ifadelerini kullandı.
Tripathi, Banaras Hindu Universitesi ’nin hayaletlerle ilgili rahatsızlıkları tedavi etmekte kullanılacak olan Ayurveda terapilerini oğretecek ilk yer olduğunu ifade etti. Bu terapi ceşidinde genellikle bitkisel ilaclar, beslenme değişiklikleri, masajlar ve nefes alma egzersizleri kullanılıyor. Ocak ayında başlayacak olan program, 6 ay boyunca surecek.
Hindistan, ayrıca psikolojik rahatsızlıklarla ilgili istatistiklerde de dikkatleri ustune cekiyor. Ulusal Ruh Sağlığı ve Sinirbilim Enstitusu tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmaya gore, Hintlilerin %14 ’u psikolojik rahatsızlıklar yaşıyor.
Dunya Sağlık Orgutu ’nun verilerine gore Hintlilerin %20 ’si, hayatlarında en az bir kere depresyon belirtileri gosteriyor. 1,3 milyarlık nufusa sahip olan ulkede %20 ’lik oranın oldukca yuksek bir nufusa denk geldiğini soylemek gerekiyor. Ancak buna rağmen Hindistan ’da ruh sağlığı alanında profesyonelleşmiş doktor sayısı 4.000 ’den az. Tum bunlarla beraber Hintlilerin, toplum tarafından olumsuz şekilde damgalanacağını duşunduğu icin psikolojik yardım istemekten cekindiği dile getiriliyor.