Malatya'nın Darende ilcesine bağlı Yazıkoy mahallesinde ikamet eden Mehmet Mustafa Karadaş, guvenlik koruculuğundan emekli olduktan sonra Kaz yetiştirmeyle gununu geciriyor.
[h=3]"İNŞALLAH TEŞVİK ALIRIM"[/h] Karadaş, civciv alarak başladığı işinde 170 Kaz yetiştirdiğini soyledi. Karadaş, hedefinin proje yaparak devlet desteği almak ve Kavak Mahallesinde ciftlik kurmak olduğunu dile getirdi. Karadaş, "Darende'de bu işi ilk ben yaptım. Geniş kapsamlı duşunulurse ciddi bir gelir kapısı olur. İlcemizin Kavak Mahallesi sakin ve kendime ait havuzlu arazim olduğu icin, yapacağım proje ile burada ciftlik kurmayı hedefliyorum. İnşallah teşvik alırım ve bu işi başarım. Yalnız olduğum icin ciftcilik ve buyuk baş hayvancılık yapamadım. Kaz yetiştiriciliği tek başına yapılabiliyor. Arazide doğal olarak yayılıyorlar. Satışlarda, pazar sorunu yaşıyorum. Haftanın belirli gunlerinde Darende pazarına getirerek satıyorum" dedi.
[h=3]"LEZZETİNİ TUM TURKİYE BİLİYOR"[/h] Karadaş, "Dunya mutfağında onemli bir yeri olan Kaz eti ulkemizde coğunlukla Kars ve Ardahan yorelerimizde yetişiyor. Bu iki ilimizde yetişen kaz etinin lezzetini tum Turkiye biliyor. Kaz eti genellikle kış aylarında tuketilir. Nedeni ise Kazların ilkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gercekleşir. Kuluckaya yatırılır" ifadelerini kullandı.
[h=3]"KAZ ETİNİN İCERİSİNDE A,B VE E VİTAMİNİ BULUNUR"[/h] Oldukca lezzetli olan Kaz etinin ayrıca sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu dikkat ceken Karadaş, "Kazlar acık alanlarda beslendikleri icin doğal ve besin değeri acısından daha gucludur. Kaz etinin 100 gramı ile gunluk protein ihtiyacının yarısı karşılanmış olur. Protein hasar gormuş hucreleri onarır ve yeni hucre oluşumunu destekler. Kaz etinin icinde yuksek oranda A,B ve E vitamini bulunur. Aynı zamanda B 12 eksikliğinin de tedavisinde olumlu sonuc gosterir. 140 gram kaz etinde 30.69 gram yağ, 72.73 gram su, 27 kalori ve 35.22 gram protein bulunur "şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA