İleri duzeyde oyun programlamak icin kullanılan belki de yuzlerce programlama dili var. Oyun programlama uzerine kariyer yapmak isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken, başlangıc icin de oğrenebilecekleri populer programlama dilleri mevcut. Her ne kadar başlangıc icin uygun desek de ileri seviyedeki bazı oyunlar da aslında bu dillerle yapılıyor.
Oyun programlamada tasarım ve sistem programlaması ic ice olan bir durum. şirketler tasarım ve sistem programlaması icin ayrı kişileri gorevlendirmeyi tercih ediyorlar. Eğer siz oyun tasarımı yapmaya başlamak istiyorsanız, birazdan sıralayacağımız dilleri mutlaka oğrenmeniz gerekiyor. Ne kadar cok programlama dili bilirseniz, başarılı olma şansınız da o kadar artar.
[h=2]Oyun tasarımlarında kullanılan en populer programlama dilleri:[/h] [h=3]C++:[/h]
C++ oğrenmesi zor ama size getirisi cok buyuk olan bir dildir. Bu dil ile gunumuzdeki bircok populer oyun gibi video oyunlarının programlamasını yapabilirsiniz. Tek bir programlama dili uzerine odaklanmak istiyorsanız C++ bunun icin en uygun aday. Cunku diğer dilleri oğrenmeniz cok daha kolay olacaktır. League of Legends, Counter-Strike, World of Warcraft ve Doom 3 gibi populer oyunlar bu dille yazıldı.
[h=3]C#:[/h]
Unity gibi oyun motorlarını kullanacak oyun tasarımcıları icin C# oğrenilmesi gereken diller arasındadır. C++ ile C# arasındaki temel fark ise C# ’ı oğrenilmesi daha kolay ve Java karışımı olmasıdır. Ancak C++ ’a gore yapabilecekleriniz cok daha sınırlı. Bu nedenle once C++ oğrenirseniz, zaten C# ve sonrasında Java oğrenmeniz cok daha kolay olacaktır. NASCAR Heat 3, C# ile yapılan oyunlardan sadece biri.
[h=3]Java:[/h]
Java sadece oyun programlama icin değil aklınıza gelebilecek her şey icin kullanılan bir dil. C++ ile olan benzerliğinden dolayı ikisini aynı anda oğrenmek hic de zor olmayacaktır. Minecraft, Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles gibi populer oyunlar Java kullanılarak yapıldı. Hatta PES 2009 ve PES 2010 da Java dilinde yazıldı. Yani Java ile yapabileceklerinizin sınırı yok.
[h=3]HTML5:[/h]
Web tasarım denilince hem oğrenilmesi hem de kullanılması gereken programlama dili HTML5. YouTube, Facebook ve daha bircok sitede aslında gorduğunuz şeylerin temelini HTML5 kodları oluşturuyor. Bu nedenle hem web programlaması hem de web tabanlı oyun programlamak icin HTML5 ’i neredeyse yalayıp yutmak gerekiyor. Neler yapabileceğinize en iyi ornek oyunlar HexGL, CrossCode ve Sketchout.
[h=3]CSS3: [/h]
HTML5 denilince hemen yanına CSS3 eklemek gerekiyor. Cunku bu ikisi yan yana gelmeden tek başına HTML5 kodları ile cok bir şey yapamazsınız. CSS3 kodları temel olarak sayfalarda gorduğunuz bir yazının ne renk olacağını, bir gorselin ne kadar buyuk olacağı veya imleci bir nesnenin uzerinde tuttuğunuzda neler olacağı gibi bircok konuda kodlar yazabileceğiniz bir dil.
[h=3]JavaScrpit:[/h]
Bir web sayfasında meydana gelen olayların neredeyse tamamını yazabileceğiniz bir kodlama dili. Sadece web tasarım icin değil aynı zamanda web tabanlı oyun tasarımı icin de kullanılıyor. Orneğin kullanıcı bir butona bastığında ne olacak, imleci hareketini takip etme ve daha bir suru olayı JavaScrpit ile yazabilirsiniz. Angry Birds, The Wizard ve HexGL gibi populer oyunlar HTML5, CSS3 ve JavaScrpit ile yazıldı.
[h=3]SQL:[/h]
SQL, yazılım dunyasında back-end denilen arka tarafta, yani sunucuda işlemler yapmanızı sağlayan bir dil. Orneğin oyunlarda hesap oluşturuyoruz, bu hesapla giriş yapıyoruz ve kayıtlarımız tutuluyor. İşte bu tarz arka plandaki sunucu işlemlerin tamamı SQL sayesinde yapılıyor. Oyunlar icin de cok onemli bir yeri var.
[h=2]Oyunlar icin başka programlama dilleri var mı?[/h]
Yukarıda saydığımız programlama dilleri icerisinden ozellikle C++ ’ı tam anlamıyla oğrenerek, oyun sektoru icerisinde kendinize kolaylıkla bir iş bulabilirsiniz. Ancak bu, tek başına bir dil bilmenin yeterli olduğu anlamına gelmiyor. Bunun yanında farklı diller bilmek de cok onemli. Ayrıca yukarıdaki diller şu an en populerleri olsa da Python gibi farklı diller de var. Ancak şu an bircok populer oyun yukarıdaki diller ile yapılıyor.
Temel veya ileri duzeyde oyun tasarlarken karşınıza cıkacak ve mutlaka bilmeniz gereken programlama dilleri bu şekilde. Eğer gercekten C++ gibi bir dil uzerine calışırsanız, bir gun bugun oynadığınız o muhteşem oyunlardan birini yapanlardan olabilirsiniz. Bu konuda kariyer isteyenler icin de ne kadar cok dil bilirseniz o kadar cok iş imkanı bulabileceğinizi de dipnot olarak ekleyelim.