Akıllı telefonlar icin gunumuzde cebimize sığabilen kucuk boyutlu bilgisayarla tanımı bile yapılabilir. Bir başka deyişle cok yuksek işlem gucune sahip kucuk boyutlardaki devrelerle calışıyorlar. O yuzden bilgisayarlarda yaşanan ısınma problemi telefonlarda daha sık karşımıza cıkıyor.
Telefonlar icin her ne kadar bilgisayar benzetmesi yapılsa da işin soğutma tarafında cok daha farklı yontemler kullanılıyor. Fiziksel etmenlerden dolayı telefonlar, bilgisayarlar kadar iyi soğutma sistemlerine sahip olamıyorlar. Bu nedenle ureticiler soğutma sistemleri icin değil, ısınmayı engelleyecek sistemler uzerine calışıyorlar. Nitekim şu ana kadar omurluk bir cozum bulan uretici yok. Isınmak, her telefonun kaderinde var.
[h=2]Telefonunuzun ısı duzeyi gercekten yuksek mi?[/h]
Eğer akıllı telefonunuz kullanıldıktan sonra biraz ısınıyorsa bu cok normal bir durum. Telefonun icinde bulunan batarya, ekran, işlemci ve kamera gibi bileşenler kullanılırken yuksek ısılara ulaşabilirler. Bu durum işlem yapan her cihaz icin gecerlidir.
Bilgisayarlar da kullanıldıkca ısınır, ancak bilgisayarların icinde soğutmaya yardımcı olması icin fanlar bulunur. Cunku bilgisayarlar, telefonlara gore cok daha yuksek guc gerektiren işlemler yapar. O yuzden telefonlarda kullanılan soğutma sistemi daha farklıdır. Cihazın icindeki ısıyı duşurmek icin devrelerde ozel bir kaplama tekniği kullanılır.
Kısacası telefonunuzun ulaştığı ısılar, sizi rahatsız edecek seviyelere gelmediği surece endişelenecek bir durum yok. Belirli bir sure işlem yapıldıktan sonra her telefonun ısınması normaldir. Bazı durumlarda telefon kendini kapatabilir ya da ekranda yuksek ısı uyarısı verebilir. Eğer telefonunuz haddinden fazla ısınıyorsa yazımızda verdiğimiz onerileri takip ederek ısınan telefonunuzu soğutabilirsiniz.
[h=2]Direkt olarak gelen guneş ışığı ve sıcak cevreler telefonu ısıtabilir:[/h]
Akıllı telefonlar sahilde bir havlunun uzerine ya da direkt olarak guneş ışığı alan bir masanın uzerinde bırakıldığı zaman hicbir işlem yapılmamasına rağmen yuksek ısılara ulaşabilir. Yani telefonunuzun ısınmasında sıcaklık ve guneş buyuk rol oynuyor olabilir. Bu tarz durumlara karşı onlem almamak uzun vadede telefonunuza zarar verecektir.
[h=2]Cozum onerisi:[/h] Telefonunuzu bir sure kullanmayacaksanız nerede bıraktığınıza dikkat edin. Orneğin guneş ışığı alan bir masada biraz kaydırarak golgeye cekmeniz bile bu sorunu cozecektir. Eğer telefonunuz cevresel faktorlerden dolayı ısındıysa, koyacağınız karanlık ve serin bir yer bulun. Biraz bekledikten sonra ideal ısılara donecektir.
[h=2]Yuksek guc gerektiren işlemleri uzun sure yapmış olabilirsiniz:[/h]
Akıllı telefonlar normal kullanım sırasında ısıyı dağıtma konusunda ozellikle gunumuzde cok iyi bir iş cıkartıyorlar. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bilgisayarlarda kullanılan bir soğutma sistemine sahip olmadıkları icin ısı dağıtımının da bir sınırı var. Ozellikle de yuksek işlem gucu gerektiren aktiviteler yapılırken.
Yani eğer telefonunuz cevresel faktorlerden dolayı ısınmadıysa buyuk ihtimalle uzun suredir oyun oynamak ya da video izlemekten kaynaklı bir ısınma sorunu var demektir. Ozellikle de ekran ve işlemcinin devreye girdiği aktiviteler beklenenden bile yuksek ısılar doğurabilir.
[h=2]Cozum onerisi:[/h] İşlemlere bağlı ısıyı duşurmek icin yapabileceğiniz şeyler cok basit. Orneğin arkaplanda calışan cok sayıda uygulama varsa bunları kapatabilirsiniz. Eğer uzun suredir oyun oynuyorsanız ya da video izliyorsanız birkac dakikalığına ara verebilirsiniz. Ekran parlaklığınız yuksekse biraz kısabilirsiniz. Son olarak, bazı durumlarda kablosuz bağlantılar da ısıya sebep olabiliyor. Telefonunuzu ucak moduna alarak bir sure bekleyebilirsiniz.
[h=2]Guncel olmayan uygulamalar başınızın belası hÂline gelebilir:[/h]
Her uygulama yeni bir surum yayınladığı zaman bazı aksaklıklarla karşılaşabilir. Uygulama calışması gerektiği gibi calışmadığı icin de telefona fazla yuk bindiriyor olabilir. Boyle hatalar genellikle geliştiriciler tarafından hızlı bir şekilde giderilir. Ancak telefonunuzun otomatik guncelleme zamanı henuz gelmediyse uygulama telefonunuza sorun olmaya devam eder.
[h=2]Cozum onerisi:[/h] Bu aşamaya kadar size uyan bir sebeple karşılaşmadıysanız bir sonraki adıma gecmeden once uygulama marketinize bir uğramanızda fayda var. Yuksek ısının sebebi bazen bu tip basit şeyler de olabilir. En kısa zamanda tum uygulamalarınızın son surume sahip olduğundan emin olun.
[h=2]Telefonunuz zararlı yazılımlardan etkileniyor olabilir:[/h]
Eğer telefonunuzun ısınması yukarıda verdiğimiz sebeplere bağlı değilse duşunduğunuzden daha ciddi bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Orneğin telefonunuz gayet serin bir gunde, hicbir mantıklı acıklaması yokken ısınıyorsa işlemciyi zorlayan zararlı yazılımlar yuklu olabilir. Cihazların sınırlarını zorlayan viruslerle her ne kadar daha cok bilgisayarlarda karşılaşıyor olsak da telefonlar icin geliştirilmiş zararlı yazılımlar da mevcut.
Kotu niyetli bir yazılım boşta duran bir telefonu bile arkaplanda bir takım uygulamalar calıştırmaya zorlayabilir. Oyle ki bu işlemler belli bir sınırın ustune cıkarsa telefonunuza kalıcı hasarlar bile verebilirler. O yuzden yapabileceğiniz en kısa zamanda viruslere karşı bir onlem almalısınız.
[h=2]Cozum onerisi:[/h] Viruslerle baş etmenin en başarılı yolu bilinmeyen ve guvenilmeyen kaynaklardan hicbir şekilde dosya indirmemektir. Ancak virus bulaştıktan sonra da yapabileceğiniz şeyler var. Akıllı telefonlar icin uretilen antivirus programlarını telefonunuza kurarak bir virus taraması gercekleştirin. Sonrasında bulunan virusleri ortadan kaldırın. Bu arada akıllı telefonlar icin en iyi antivirus programlarından bazıları şu şekilde:
Avast Antivirus 2020– Guvenlik, Virus temizleyiciİNDİR Bitdefender Mobile Security & AntivirusİNDİR AVG Antivirus Ucretsiz – Android Virus TemizlemeİNDİR McAfee Mobile SecurityİNDİR Kaspersky Mobile Antivirus: AppLock & Web SecurityİNDİR [h=2]Telefonunuzun ısısını duşurmek icin uygulayabileceğiniz genel metotlar:[/h]
Telefonunuzun farklı bir cihazla olan kablosuz bağlantılarını kesmek, Gereksiz dosyaları telefondan kaldırmak, Telefonunuzun kılıfını cıkarmak. Akıllı telefonlar farklı bir cihazla bağlantı kurabilmek icin de işlem gucu harcar. O yuzden eğer telefonunuz bir cihazla bağlantı kurduğu zaman ısısı yukseliyorsa bu bağlantıyı kesmeniz hÂlinde ısı duşecektir.
Telefonunuzda kullanmadığınız hÂlde yer kaplayan uygulamalar, temalar, arkaplanlar veya medya dosyaları performansı doğrudan etkileyebilir. Performans azaldıkca da telefon daha fazla performans icin kendisini daha fazla yormaya başlar. Bu yorgunluk yalnızca yavaşlığı değil, yuksek ısıları da beraberinde getirebilir.
Son olarak, telefonları korumak icin başvurduğumuz kılıflar da telefonun ısısını duşurmesine olumsuz etkide bulunuyor olabilir. Cunku telefonun hava alabileceği boşluklar zaten azken kılıflar daha da azaltıyor. Tabii ki bunu kritik seviyelerde yapmıyorlar ancak ısınmış bir telefonun soğumasını yavaşlatabilirler.
[h=2]Telefonunuzu soğuturken asla yapmamanız gereken şey:[/h]
Akıllı telefonlar ısındıkları zaman insanın icinde telefonu buzdolabına ya da cok duşuk sıcaklığa sahip başka yerlere koyma isteği uyanabiliyor. Bu her ne kadar amacını yerine getiren bir cozum olsa da istenmedik sonuclara da sebep olması neredeyse kesin.
Telefonlarda gercekleşen ani ısı değişimleri icindeki bileşenlerin fazla gerilmesine ve hatta şekillerinin bozulmasına bile sebep olabilir. Ozellikle buzdolabı gibi ortamlar tercih edilirse telefon nemlenebilir. Teknolojik aletlerin de suyla ilişkilerinin ne kadar kotu olduğu bilinen bir gercek.
Telefonların tehlikeli sıcaklıklara ulaşmasına karşı alabileceğiniz onlemleri ve uygulayabileceğiniz metotları sıraladığımız yazımızın sonuna geldik. Eğer yazımızda bulunan hicbir yontem işinize yaramadıysa donanımsal bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. O yuzden en kısa zamanda telefonunuzu yetkili bir teknik servise goturmenizi oneriyoruz.