Samsun'da yaşayan bir grup engelli kadın, Samsun Engelli Kadınlar Derneği (SAKDER) tarafından acılan kurslarda dokuma ve dikiş nakış oğrenerek kilimden, şala yaptıkları urunlerle uretime katkı veriyor. "Uretime engel yok yeter ki fırsat verilsin" sloganıyla bir araya gelen ve burada acılan kurslarla bir el sanatı oğrenen kursiyerler aynı zamanda urettiklerini satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Ote yandan derneğin ikinci katta olmasından dolayı zorluk cektiklerini soyleyen kadınlar, daha gorunur bir vitrin istediklerini dile getirdi.
[h=3]VALİ'NİN HEDİYE ETTİĞİ TEZGAH İLE URETİM YAPIYORLAR[/h] 2013 yılından bu yana faaliyet gosteren derneğin kursiyerleri aynı zamanda bir markanın el emeği urunlerini ureten calışanları ve sahipleri. Kursiyerler dokuma tezgahlarında yoresel şallar yaparak tescil aldı. Urunlerini de bir marka adı altında internet uzerinden ve acılan kermes ve sergilerle de satışını yapıyorlar. Amacları ise şirketleşmek ve engellerin uretime engel olmadığını gostermek. Derneğin ilk kuruluşundan itibaren farklı materyallerle calışılarak engelli bireyler icin en uygun yontem bulunmuş. Engelli kadınlar şu anda 4 yıl once Samsun Valiliği tarafından hediye edilen 10 adet dokuma tezgahı ile calışarak urunler uretiyor. Farklı engel gruplarından bireylerin bir araya gelerek bir şeyler yapması ise bu alanda calışan tum dernek ve sivil toplum kuruluşlarına da ornek oluyor. Dokuma tezgahlarında onlar hayatlarını dokuyorlar.
[h=3]"BURADA ENGELSİZ BİR EKİP VAR"[/h] SAKDER Yonetim Kurulu Başkanı Selma Gundoğdu, "Engelsiz bir ekip var burada aslında. Herkesin yapabildiği bir şey var ve bunu keşfetmek onemli. Bunları hocalarımızla beraber keşfedip herkese bir iş bir el sanatları eğitimi tanzim ettik. Burada hem olgunlaşıyorlar hem oğreniyorlar. Geleneksel el dokumaları ve geleneksel el nakışları uzerine, burada 3 eğitmen calışıyoruz. Bu calışmalarımız 2013 tarihinden itibaren başladı ve gelişerek ilerledi. İlk başladığımızda bircok kişi bu tur eylemlerin icinde değildi. Biz ne yapabiliriz diye duşunduk.
[h=3]"BURASI COK KUCUK, DAHA BUYUK BİR YER İSTİYORUZ"[/h] Farklı engel gruplarından ortopedik, hafif duzeyde zihinsel, gorme ve işitme engelli arkadaşlarının olduğunu dile getiren Gundoğdu, "Şu anda derneğimiz ikinci katta bir binada ve bu bedensel arkadaşlarımızı cok zorluyor. Buradaki calışmalarını engelliyor. Giriş katta yaptığımız urunleri sergileyebileceğimiz ve daha gorunur olabileceğimiz bir yer vitrinimiz olsun istiyoruz" dedi. İşitme engelli bir kadın olan Emel İşaret ise, "2013 yılında derneğe gelmeye başladım. Arkadaşlarımla beraber burada aile gibiyiz. Oğretmenlerimi cok seviyorum. Burası cok kucuk biz daha buyuk bir yer istiyoruz. SAKDER kursu kızlara ozel. İnsanlar engelli kızlarıyla kurslara gelsinler" sozlerini kaydetti.
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Engelli kadınlar, el işi oğrenmek icin gittikleri kursun ikinci katta olmasından dolayı sitem etti