Canakkale Orman Bolge Mudurluğu ile İl Tarım ve Orman Mudurluğu arasında truf mantarının ulke ekonomisine kazandırılması amacıyla imzalanan işbirliği protokolu kapsamında, 130 katılımcıya 'Truf Mantarı Toplayıcılığı ve Yetiştiriciliği Eğitimi' verildi. Eğitim kapsamında, İstanbul'dan gelen truf mantarı uzmanı Ziyafettin Arslan, 'Arthur' isimli ozel eğitimli kopeğiyle birlikte cam ormanlarında kilosu 1500 Euro'ya kadar satılan truf mantarını bularak, kursiyerlerin mantarı yakından gormesini sağladı.
Truf Mantarı Uzmanı Ziyafettin Arslan, mantar avcısı ozel eğitimli 7 yaşındaki İtalyan menşeli 'Lagotto Romagnolo' cinsi 'Arthur' isimli kopeğiyle katıldı. Arthur, ormanın her karışını koklayıp truf mantarı aradı. Kursiyerler de meraklı gozlerle onu izledi. Arthur, yerini tespit ettiği truf mantarlarını ayaklarıyla toprağı kazarak cıkardı ve sahibine teslim etti. Kursiyerler Arthur'un bulduğu kilosu 500 ile 1500 Euro arasında satılan tuber borchii ve tuber melanosporum cinsi truf mantarlarını ellerine alarak inceledi ve nasıl bir kokusu olduğunu anlamak icin de kokladı.
[h=3]"AMACIMIZ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI"[/h] Eğitim ile ilgili bilgi veren Canakkale Orman Bolge Muduru Enver Demirci, "Bugun Canakkale bolgesinde truf mantarının yayılışı, yetiştirilmesi ve teşhisiyle alakalı salonda teorik eğitim verildi. Eğitimin ardından arazide kopekle birlikte truf mantarı nasıl bulunur, nasıl toplanır uygulamalı eğitimini yaptık. Amacımız truf mantarının daha iyi tanıtılması, tekniğine uygun toplatılması, ekonomiye kazandırılmasıdır" dedi.
[h=3]İNSANA GUC KAZANDIRIYOR[/h] Odun Dışı Urun ve Hizmetler Şube Muduru Mustafa Demirbaş ise, "Dunya ulkelerinde bu trufun değeri bilinmektedir. Bizim ulkemizde yeni yeni yeni değer kazanmaktadır. Vatandaşlarımıza gelir kaynağı olması icin Orman Genel Mudurluğumuz bunu gorev olarak ustlenmiştir. İspanya ve İtalya'da truf mantarıyla ilgili borsa mevcuttur. Lokanta ve restoranlarda vardır. Orman Genel Mudurluğu bunyesinde 2019 yılı itibariyle toplanan truf mantarı miktarı 40 bin kiloya kadar ulaşmıştır. 2024'e kadar, eylem planlarına gore Turkiye genelinde envanter calışmaları devam etmekte. Cok onemli bir hucre yenileyici ve insana guc kazandıran ozelliği bilinmektedir. Bu eğitim ile vatandaşlarımıza faydalı olacağımız inancındayım" dedi.
[h=3]"İYİ EĞİTİMLİ KOPEKLER KULLANILIYOR"[/h] Katılımcıların pratik eğitimi aldığını ve kendilerine sertifika verileceğini ifade eden Demirbaş, "Bu eğitimi alanlar, Orman Genel Mudurluğu'ne bağlı İşletme Mudurluklerine başvuru yaparak, sertifikalarını gosterip, gerekli izinleri alıp ormanlarda truf mantarını arayacak. Muğla ve Denizli'deki fidanlıklardan, uretilen fidanları temin ederek, kendi arazilerine dikip, 6 yıl sonra verim elde edebilirler. Truf mantarı cıplak gozle de arazide bulunabiliyor. Ama eğitimli kopekler, koku duyularıyla daha iyi algılayabildikleri icin daha verimli sonuca ulaşıyor. İnsan olarak bu mantarı bulma şansımız cok az. O yuzden iyi eğitimli kopekler kullanılıyor ve daha başarılı sonuclar alınıyor. Cunku truf mantarı toprağın 8-10 santimetre altında oluyor. Her insanın gorebileceği bir mantar turu değil" diye konuştu.
[h=3]"3 TUR UZERİNDE ENVANTER CALIŞMALARI YAPTIK"[/h] Canakkale Orman Bolge Mudurluğu sahasında tuber borchii, tuber magnatum, tuber melanosporum olmak uzere 3 tur uzerinde envanter calışmaları yaptıklarını ifade eden Demirbaş, şunları soyledi: "Tuber borchii cinsinin kış trufu, tuber magnatum ve tuber melanosporum cinslerinin ise yaz trufu olarak envanter calışmalarını yaptık. Bunu da halkımıza duyurduk. Değeri değişkenlik gosteriyor ama bildiğimiz kadarıyla tuber borchiinin piyasalarda 250-300 Euro'ya satıldığı soyleniyor. Tuber magnatum ve tuber melanosporumun ise 500 Euro'nun uzerlerinde satıldığı ifade ediliyor. Fakat henuz Canakkale Bolge Mudurluğu icerisinde boyle bir satışa tanık olmadığımız icin net bir bilgi veremiyorum."
[h=3]"BU KOPEĞİN OZELLİĞİ OLGUN MANTARI BULMASI"[/h] Truf Mantarı Uzmanı Ziyafettin Arslan da, mantar avcısı kopeği Arthur'un şuan 7 yaşında olduğunu ve Turkiye'de şuanda yaklaşık 20 kişinin eğitimli kopekleriyle bu işi yaptığını soyledi. Mantar avcısı kopeğine bir değer bicemeyeceğini ifade eden Arslan, "Sonucta benim iş ortağım. Ben bu kopekle bir iş yapıyorum ve iş yerimi satmak istemem. Bu işe ilk başlayanlara eğitimli bir kopek almalarını tavsiye ediyorum. Bu kopeğin ozelliği olgun olan mantarı bulması. Kopeksiz bulduğunuz mantarın olgun olup olmadığını anlayamayız. Ancak kokusundan anlarsınız, cunku olgunluğu da kokuyla alakalıdır trufun. O yuzden kopekleri tercih ediyoruz ve olgunlaşmamış trufu de cıkarmamış oluyoruz" dedi.
[h=3]FİYATI 500 EURO İLE 1500 EURO ARASINDA DEĞİŞİYOR[/h] Ekonomik değerinin trufun cinslerine gore değiştiğini belirten Arslan, "Fiyatı 500 Euro ile 1500 Euro arasında değişiyor. Tabi arz ve talebe gore fiyatlar daha da yukarı cıkabiliyor. İc pazarda yavaş yavaş talep oluşmaya başladı. Bu mantarın, salgıladığı koku ve aromadan dolayı dunya mutfağında eşsiz bir yeri var. Kabuğunda serotonin maddesi olduğu icin aynı zamanda mutluluk hormonu olarak da biliniyor. Onun icin gramajla alınan ve pişirilmeden yenen bir mantardır. Yani baharat tarzında kullanıyorsunuz. Ana yemeklerde, sıcak menunun uzerine rendeleyerek kullanabilirsiniz. Aynı zamanda salatalarda da kullanabilirsiniz. Bir truf borsası var ve fiyatları truf borsası belirler. O yuzden bir ay once ve sonra mantarın fiyatı aynı olmuyor. En değerlisi beyaz truf olan tuber magnatum, siyah truflerden ise tuber melanosporumdur. Tuber magnatumun fiyatı yaklaşık 1500 Euro. Tuber melanosporumun fiyatı ise 800-900 Euro arasındadır. Turkiye'de bulunabiliyor. Truf mantarını arayan Arthur'a da kucuk, ekonomik değeri olmayanları bırakabiliyoruz. Her zaman tuketmiyor. Arada bazen, kokuyu alsın ve heveslensin diye tattırıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Mantar avcısı Arthur, 1500 Euro'luk truf mantarı topladı