İstanbul Zeytinburnu'nda yaşayan morbid obez hastası Saniye Darcan (65), 201 kiloya kadar ulaşınca evinden cıkamaz hale geldi. Yurumekte zorlanan ve normal aracla da taşınamayan Darcan, ucuncu kattaki evinden 3 yıldır cıkamadığı icin doktora dahi gidemedi. Gecen hafta rapor almak icin 14 kişinin yardımıyla doktor kontrolune goturulen Saniye Darcan, donuşte evine cıkarılamadığı icin bir gun komşusunun giriş kattaki evinde kaldı. 8 kişilik 112 ekibinin zorlukla ambulansa taşıdığı Darcan, ozel obez ambulansı ile Sağlık Bilimleri Universitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Cerrahisi Kliniği'ne goturulerek tedaviye alındı.
[h=3]"TARTILDIM, 201 KİLOYUM"[/h] Cocuğu olmadığı icin tedavi gorduğu ve bu nedenle kilo almaya başladığını anlatan Saniye Darcan, "Son 4-5 yılda daha kotu hale geldim. Ayağım kırıldı, hareket edemedim, kilo almam hızlandı. Gecen gun zorlukla hastaneye goturduler beni, tartıldım, 201 kiloydum. Ayaklarım ağrıyor, şişti, tırnaklarımdan ameliyat oldum. Komşulardan Allah razı olsun, indirdiler ama cıkması cok zor. Kac kişiyle zar zor cıkardılar beni evime. Hala onun ağrısını cekiyorum. Kolumdan, bacağımdan cekiştire cekiştire cıkarmak zorunda kaldılar" dedi.
[h=3]"AYAKLARIM YERE BASSIN YETER"[/h] Gozyaşları icinde yardım isteyen Darcan, "Kızım bana bakıyor diye kızımı da işten attılar. Bana bir adam lazım, yuruyemiyorum, kendi işimi goremiyorum. Yeter ki ayaklarım yere bassın, kendi ihtiyacımı goreyim, başka hicbir şey istemiyorum" diye konuştu.
[h=3]SAĞLIK BAKANLIĞI OLAYA EL ATTI[/h] Annesinin uzun suredir hızla kilo aldığını anlatan Sevinc Darcan (43) ise, "10 seneden fazladır bu şekilde. Ama son 4 senedir hic dışarıyı gormedi. Kendi ihtiyaclarını karşılayamıyor. Doktora goturmediğimiz icin tedavi de alamıyor" dedi.
Eşinin ucuncu katta yaşadıkları icin doktora goturemediklerini anlatan Dahil Darcan (76) ise Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine el uzattığını soyleyerek teşekkur etti.
[h=3]"İKİ YIL İCİNDE 100 KİLONUN ALTINA İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"[/h] Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Cerrahisi Kliniği Şefi Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, Saniye Darcan'ın kendilerine Sağlık Bakanlığı tarafından yonlendirildiğini soyleyerek şu bilgileri verdi: "Super super super obez bir hasta. Vucut kitle indeksi 18 ile 25 arasını normal kabul ediyoruz. 40'ın uzerinde olduğu zaman da morbid obez. Hastanın artık spor ve diyetle kilosunu veremeyeceğini, bir ameliyatı hak ettiğini gosteren bir değer bu. Saniye Hanım'da bu indeksleme hepsi alt ust olmuş durumda. Kendisinin VKİ değeri 85. Bizim bu hastanemizde VKİ 101 olan bir hasta daha ameliyat etmiştik, ondan sonra ikinci ağır hasta diyebilirim. İstanbul'da bu duzeyde başka ağır obezite hastası olduğunu sanmıyorum. Saniye Hanım'a oncelikle tup mide ameliyatı yapacağız ve bir yıl icindeki kilo hedefimiz 110-120 kilo civarında. Daha sonra ikinci bir ameliyatla da bariyatrik cerrahi uygulayarak 100 kilonun da altına duşurmeyi hedefliyoruz. İki yıllık bir hedef var onumuzde."
[h=3]OBEZ NUFUS ARTIYOR, ARAC SAYISI DA ARTACAK[/h] İstanbul 112 Avrupa Komuta Merkezi Başhekimi Dr. Fatih Turkmen ise şu an İl Sağlık Mudurluğu'ne bağlı 3 adet obez ambulans aracı olduğunu anlatarak, "Bu sayının yeterli olmadığını duşunuyoruz. Cunku obez nufusta gittikce hızlı bir artış var. Bu nedenle arac sayımızın artırılması hedefleniyor. Bizim standart ambulanslarımız zaten 100- 150 kiloya kadar hasta taşıyor. Ancak ciddi obez hastalara ozel ambulans gerekiyor. Yaklaşık 8 yıldır obez ambulanslarımız hizmette. Bu yıl başından bu yana da 600'den fazla obez hasta bu ambulansları kullandı" diye konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Uc yıldır evden cıkamayan 201 kiloluk kadın icin bakanlık devreye girdi
Uc yıldır evden cıkamayan 201 kiloluk kadın icin bakanlık devreye girdi
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Uc yıldır evden cıkamayan 201 kiloluk kadın icin bakanlık devreye girdi