Turkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından duzenlenen İsvicre'ye Goc'un 50. Yıldonumu Kutlama Torenine katıldı. Burada acıklamalarda bulunan Erdoğan, "Biz gerek İsvicre'de gerekse Avrupa'nın diğer ulkelerinde kendilerine hayat kuran insanlarımızı beşeri bir kopru olarak goruyoruz. Turk toplumunun siyaset, ticaret, eğitim, sosyal hayat ve sivil toplumdaki başarılarıyla gurur duyuyoruz. Yurt dışında yaşayan herhangi bir kardeşimiz hangi kokene, mezhebe, etnik temeline ait olursa olsun 82 milyondan hicbir farkı yoktur, hepsi bizim temsilcimizdir" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın acıklamalarından satır başları şu şekilde:
"Yarım asır evvel buraya gelen kardeşlerimiz kıtanın tamamında kok saldılar. 18 sene Avrupa'nın bir şehrinde yaşayan bir kardeşimiz hep şehrin altını gorduğunu, ustunu gormediğini soyluyor. Gocun 50 yılı zor olmuştur. Bugun varlık gosterebiliyorsak sın nefesini gurbet ozlemiyle verenlerin fedakarlıkları sayesindedir.
[h=3]"BENİM COCUKLUĞUM ANNEMİ BEKLERKEN YAŞLANDI"[/h] Sadece gurbete gidenler icin değil geride bıraktıkları icin de bu 50 yıl gercekten zor olmuştur. Anne ve babası gurbete giden bir evladımız bu ayrılığı şoyle anlatıyor: Bir kez olsun anneme doyasıya sarılamadım. 11 ay beklerdim, birlikte olacağımız o 1 ayı, butun cocukluğum anneme sarılabileceğim, sesini duyabileceğim, kokusunu hissedebileceğim yaz tatilini beklemekte gecti. Sonra bir yaz tatili cıkageldi, 'anneciğim' diyemeden cıkıp giderdi, benim cocukluğum annemi beklerken yaşlandı.
[h=3]"YURTDIŞINDA YAŞAYAN HER KARDEŞİMİZ TEMSİLCİMİZDİR"[/h] Biz gerek İsvicre'de gerekse Avrupa'nın diğer ulkelerinde kendilerine hayat kuran insanlarımızı beşeri bir kopru olarak goruyoruz. Turk toplumunun siyaset, ticaret, eğitim, sosyal hayat ve sivil toplumdaki başarılarıyla gurur duyuyoruz. Yurt dışında yaşayan herhangi bir kardeşimiz hangi kokene, mezhebe, etnik temeline ait olursa olsun 82 milyondan hicbir farkı yoktur, hepsi bizim temsilcimizdir.
[h=3]"MUMKUN OLDUĞUNCA ELEKTRONİK ORTAMI TEMİN ETTİK"[/h] Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarıyla hemhal olmak icin Yurtdışında Yaşayan Başkanlığımızı kurduk. Dunyanın her yerinde Yunus Emre Enstituleri'ni acıyoruz. Dunya capında buyukelci ve konsolosluklarımızın sayısını arttırarak vatandaşlarımızın devlete erişimini kolaylaştırdık. Cenevre konsolosluğumuzun yeni ofis alanı hizmete girdi. Teknomojinin imkanlarını kullanarak vatandaşlarımızın işlemlerini mumkun olduğunca elektronik ortamda yurutebilmesini temin ettik. Gumruklerin yanısıra yurtdışı temsciliklerimizde de sandık kurduk. 24 Haziran secimlerinde bu uygulamayla istifa ettiniz.
[h=3]"EVLATLARIMIZIN EĞİTİM FAALİYETLERİNİ DESTEKLEDİK"[/h] Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza gayrimenkul satışlarında KDV istisnası tanıdık. Pasaport harclarını duşurduk. Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın sivil toplum catısı altındaki faaliyetlerini hep destekledik. Eğitim konusunda evlatlarımıza universiteye girişten barınmaya kadar her alanda kolaylıklar sağladık. Yurtdışındaki evlatlarımızdan binlercesini duzenlediğimiz programlarla ulkemize getirerek tarihleri, medeniyetlerini yakından gorme ortamını temin ettik.
[h=3]"TURKİYE SİZİN ANAVATANINIZ İSVİCRE İSE YUVANIZ"[/h] Bulunduğunuz ulkedeki sosyal guvenlik, sosyal yardım ve ikamet hakkı gibi en temel haklarını kaybetme durumuyla karşılaşıyordunuz. Yeni duzenlemeyle yabancı makamlarca atanan vasi ya da velinin kararın verildiği ilgili ulkedeki dış temsilciliklerimizde pasaport işlemleri yapabilmesinin onunu actık. Vatandaşlık Kanunumuzda yer alan anne ve babası birlikte vatandaşlıktan cıkan cocukları Turk vatandaşlığını resen kaybeder hukmunu kaldırdık. Genclerimizin 18 yaşında ulkemiz vatandaşlığında kalabilmesine imkan tanıdık. Turkiye anavatanınız ancak İsvicre'de yuvanızdır. Anavatanla bağınızı hicbir şekilde koparmadan İsvicre toplumuna her zaman ve her zeminde eşit katılımınızı destekliyoruz.
[h=3]"TURKİYE'YE BAĞLI AMA BAĞIMLI OLMAMANIZI İSTİYORUM"[/h] Sizler İsvicre Turk toplumu kulturel ve ekonomik acısından Avrupa'nın zengin ulkesinde calışıyorsunuz. Dunyanın en buyuk ulkelerinden birinin Turkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarısınız. Asırlardır mazlum ve mağdurlara kapısını acarak tum insanlığa ornek olmuş vicdanlı bir milletin evlatlarısınız. Sizlerden dilinizden, kulturunuzden en onemlisi de bayrağınızdan gurur duymanızı istiyorum. Bu bakımdan tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz. Yola boyle devam edeceğiz. Bizim onceliğimiz yurtdışında yaşayan genclerimizin ulkesine, Turkiye'ye bağımlı değil bağlı bir anlayışla yetişmeleridir. Sizlerin yerel siyasi partiler, meslek orgutleri, eğitim kurumları aracılığıyla siyaset, ekonomi ve kultur alanlarında etkinliğinizi arttırmalısınız. Yabancı karşıtlığı, İslam duşmanlığı, kulturel ırkcılık gibi can ve mal guvenliğinizi doğrudan ilgilendiren durumlarda dayanışmanız cok onemlidir.
[h=4]Haber Videosu[/h]: Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Avrupa'da yaşayan Turklere cağrı: Siyaset, ekonomi ve kultur alanlarında etkinliğinizi arttırmalısınız