Karaman'ın Toroslar uzerine kurulu ilcesi Sarıveliler'e bağlı Goktepe beldesindeki Esentepe Mahallesi, yuksek oğrenim mezunu nufusuyla dikkati cekiyor.
Eğitime onem verilen mahalleden 500'un uzerinde oğretmen ve 60'a yakın doktor cıktı. Emekli olduktan sonra koye yerleşen bircok yuksek oğrenim mezunu kadın, kitaplığı da bulunan koyun kahvesinde kitap okuyarak zamanını değerlendiriyor.
Goktepe Belediye Başkanı Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Esentepe'nin Orta Toroslar'da doğa harikası guzellikleriyle bilindiğini belirterek, "Buralarda herkes koylerini terk ederken, Esentepe'nin halkı emekli olduğunda mutlaka koylerine gelir. Yazın denize tatile gitmezler, koylerinde vakit gecirirler." diye konuştu.
Eskiden koy statusunde olan mahallenin eğitime verdiği oneme işaret eden Doğan, koyde lise mezunu bulmanın zor olduğuna dikkati cekti.
[h=3]DOĞAN: HER HANEDE EN AZ İKİ OĞRETMEN VAR[/h] Doğan, mahallenin yuksek oğrenim mezunu sayısıyla on planda olduğunu ifade ederek, şoyle konuştu:
"Bu koyde hemen hemen herkes universite mezunudur. Mahalle 250 hane. Her hanede en az 2 oğretmen var. Bu koyden yetişen oğretmen sayısı 500'den fazla, 60 kadar da doktorumuz var. Buradaki vatandaşın mahkemeyle hic işi olmaz. Kavga, dovuş, yuz kızartıcı suc olmamıştır. Kolluk kuvvetleri cay icmeye gelir. Bu eğitimin bir sonucu. Bizim koyumuzde insanlar dedikodu yapmaz. İmece usulu, 'cocuklarımıza nasıl burs veririz' onu konuşurlar. Oğretmeni, emeklisi herkes, 'bir fazla nasıl uretirim' onu duşunur."
[h=3]EMEKLİ OLDU GERİ DONDU[/h] Mahallede yaşayan 70 yaşındaki emekli oğretmen Mustafa Bunyamin Coşkun ise yıllar sonra koyune donduğunu anlattı. Koyde huzur bulduğunu dile getiren Coşkun, "Bu koyde doğdum, oğretmen oldum. Uzun sure burada da oğretmenlik yaptım. Emekli olduktan sonra koyume yerleştim. Şimdi elma, uzum uretiyorum. Koyumuzde herkes mutlaka universiteyi bitirir. Emekli veya calışan 500'den fazla koyumuzden cıkan oğretmen var. Hakimler, savcılar var. Koyden birinin cocuğu universiteyi kazandığında ona mutlaka destek olunur." diye konuştu.
Sevim Doğan da hemşirelikten emekli olduktan sonra koyune yerleşmeyi tercih edenlerden. Gunun buyuk bolumunu tarlada ve koy kahvehanesinde kadınlarla geciren Doğan, şunları soyledi:
"Esentepe bu Toroslar'ın başında gorulebilecek en kulturlu koy. Koyde lise mezunu elle sayılacak kadar az. Bizim kahvemize herkes gelir. Kahvemizi calıştıran bir kadın. Burada kitaplık var. Gelir kitabımızı okur, gelişmeleri tartışırız. Herkes herkese saygılıdır. Koyumuzde cok mutluyuz."
Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: 250 haneli mahalleden 500'u aşkın oğretmen cıktı