Antalya Korfezi'nde amator balıkcılar tarafından Akdeniz ekosisteminde nadir gorulen "ay balığı" goruntuledi.Antalya Balıkcı Barınağı'ndan denize acılan kaptan Mehmet Sezgin Saman ve beraberindeki amator balıkcılar, Beldibi Mahallesi acıklarında su yuzeyinde bir balığın yuzgecini fark etti. İlk anda balığın kopek balığı olduğunu duşunen balıkcılar, yaklaştıklarında Akdeniz'de nadir gorulen ve bilimsel adı "mola mola" olan ay balığı olduğunu fark etti. Tekneye 2 metre kadar yaklaşan balığı goruntuleyen balıkcılar, şaşkınlıklarının yanı sıra buyuk heyecan yaşadı.
[h=3]"MUAZZAM BİR GUZELLİKTİ"[/h] Mehmet Sezgin Saman, AA muhabirine yaptığı acıklamada, hayatı boyunca belki bir daha gorme şansı yakalayamayacağı balığı goruntulemenin mutluluğunu yaşadığını soyledi.
Kendilerini cok şanslı hissettiklerini anlatan Saman, şunları kaydetti:
"22 yıldır denizdeyim, ilk defa gordum. Muazzam bir guzellikti. Bize de bu keyifli goruntuleri izlemek kaldı. Goruntuleri sosyal medyada paylaştıktan sonra onlarca yorum ve mail aldım. Bazı akademisyenler de bana ulaşıp, 'Biz yıllardır araştırıyoruz, goremiyoruz. Cok şanslısınız' dedi. Hayatım boyunca unutamayacağım bir andı. Balıkta herhangi bir iğne ya da zıpkın darbesi yoktu. Balık adeta guneşleniyordu, guzel havanın tadını cıkartıyordu. Teknenin yanında bir sure yuzdukten sonra gozlerden kayboldu. Umarım bu sularda uzun yıllar kalır"
[h=3]BİLİM DUNYASIYLA DA PAYLAŞILACAK[/h] Akdeniz Universitesi Su Urunleri Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mehmet Gokoğlu da ay balığının okyanus balığı olduğu, bazılarının ağırlığının bir tonu gecebildiği bilgisini verdi.Balığın Antalya acıklarında gorulmesinin onemli olduğunu vurgulayan Gokoğlu, şunları kaydetti:
"Akdeniz ekosisteminde bu balık var ama cok nadir goruluyor. Antalya Korfezi'nde ilk defa goruyorum. Bilim dunyasında bu balığın korfezde gorulduğunu makaleyle bildireceğiz. Balığın neden bu kadar kıyıya yaklaştığının cevabını bilemiyorum. Anormal bir durum var. Fırtınanın etkisinin olacağını duşunmuyorum. Balığın ekonomik değeri yok. Genellikle balık, karides ve deniz analarıyla besleniyor. Deniz analarıyla beslenmesi Akdeniz ekosistemi icin cok onemli. Akdeniz'de bu balığın nesli tehlike altında. Antalya korfezinde gorulmesi bizi heyecanlandırdı."
Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: Antalya'da "ay balığı" goruntulendi