Anı Tur Hakkında yaşadığım benzersiz tecrubeyi ve kendi iletişim noktalarına ilettiğim bu yazıyı siz değerli Forumtr kullanıcıları ile de paylaşmak isterim;
Hayatımda ilk kez bir kultur turuna katıldım ve bu ilki yaşarken ismine ve sektorde bulunduğu onca senenin tecrubesine guvenmek suretiyle Anı Tur'u tercih ederek 24-27 Ekim 2012 Ionya turunu satın aldım. Tur rehberimiz Emre Şolenoğlu, tur şoforumuz Sarıgul Bey ile Okan Bey ve Tur yardımcımız ise Sinan Bey idi.
Tatil tur planlarımızın kurgusunda ilk once dikkat ettiğimiz nokta, turun hangi yoreye yonelik olması gerektiğinden once, turun her ne kadar başka bir il cıkışlı olsa da Bursa'dan alıp bursada bırakacağının tur tarafından taahhut edilmesiydi. Turu Anı Tur 'un websitesinden beğenmiştim ve bana en yakın acentesi olan carşamba semtindeki yerine gittim. Orada satış danışmanı Levent Bey bize turu ve iceriğini gayet net bir şekilde ifade etti. Turun iceriğinde tur İstanbul cıkışlı idi ancak Bursa Almira Otelinde duraklama yaparak Bursadan binilebileceğini ve donuş yolunun ise son durak olarak belirlenen Pamukkale'den Burdur, Afyon, Kutahya, Bursa ve İstanbul olacağı şekliyle belirtilmişti. Bu yazılar; Anı Tur resmi internet sitesindeki tur bilgilerinde, tur acentesinde satın alınan turun tur program cıktısında ve acente satış danışmanının genel mudurluk birimini araması suretiyle teyit ettirilmişti.
Turumuz ile ilgili olumlu ve olumsuz tum izlenimlerim ve yorumlarımı her ne kadar turunuzu tekrar kullanma ihtimalim olmasa da bu yazıyı ilgili kişilerin bilgisine sunulmasının gerekli olduğunu duşunduğumden ve belki bazı şeyleri değişebileceği temennisi ile oluşturuyorum. Şimdiden bu yazıyı; Anı Tur yetkililerinin, bu turu kullanacak olanların ve bu turu kullanmış fakat yaşadıklarını dile getirmek icin gunumuz uşengeclik hastalığına tutulmuş olanların takdirine bırakıyorum.
1.Tur rehberi Emre Şolenoğlu, konusuna hakimdi. Her turlu tarihi yapı hakkında bilgim var guvenini karşısındakine karşı sağlayabiliyordu. Anlattığı hikayelere karşı gelen bazı merak edilen sorulara konu hakkında net ve kesin cevaplar verebiliyordu. Kısacası nadiren kafasını kaşısa da hikayeleri iyi ezberlemişti. Sadece bazen basit kelimeler aklına gelmiyordu hepsi o kadar.
2.Tur rehberi Emre Şolenoğlu, turun 2. gunu turun parasını caldırdı. Boyle bir talihsizlik yaşanmış olması tum tur katılımcıları tarafından uzuntu ile karşılanmış olmasına rağmen kendisi bu konuda "otobusun icinde bu olay yaşanmış olabilir!" diyebilecek kadar patavatsızlaştı.
3.Tur rehberi Emre Şolenoğlu, zaman zaman tur katılımcılarını tersleyen cevaplar vererek ve yine zaman zaman "evet efendim" (muşteriye hitaben soylenen) diyerek tum otobuse enteresan ikilemler yaşattı.
4.Tur rehberi Emre Şolenoğlu, memnuniyetlerin suratına memnuniyetsizliklerin ise Anı Tur'a yuklenmesi isteğinden ilk gun de vazgecmedi son dakika da vazgecmedi.
5.Tur rehberi Emre Şolenoğlu, işini sevmeyerek yaptığını her halinden belli ediyor ve otobusun icinde gergin bir hava oluşturuyordu. Tur sona ererken doldurması icin anket verdiği tur katılımcılarına, anketleri Anı Tur'a teslim etmeden once tum anketlerin kendisi tarafından okunacağı bilgisini vererek gozdağı verdi ve "serbest kursu(!)" olarak adlandırdığı doldurulan anketleri de en on koltukta sanırım kendisine yazıldığını zannederek sıfır tereddut ile gazete okur gibi okudu.
6.Tur rehberi Emre Şolenoğlu, mitolojik hikayeler ve etimolojik pompalamalar eşliğinde yuruttuğu turu esnasında kucuk dunyaları ben yarattım tavrı ve celebrity edası ile Şirince'de yemek yediğimiz esnada başka bir tur katılımcısı tarafından "Emre Bey henuz halka inemedi" şeklinde dile getirildi ve o an; turdan memnun olmayan coğunluk, bu cumleye gulenlerin cıkardığı yuksek ses ile anlaşıldı.
7.Tur rehberi Emre Şolenoğlu, turun son gunu ve son durağında Pamukkale'de, Bursalı katılımcılarının kim olduğundan habersiz yanımızda başka bir tur katılımcısına karşı arkamızdan konuşurken; "Ben 2 kişi icin 300 km yol gidemem bu otobus Bursadan gecmez, imkansız!"cumleleri kurdu. Daha sonrasında ise bizim Bursalı katılımcılar olduğumuzu tespit ederek az once arkamızdan konuştuğunun farkındalığı ile zerre utanc duymayarak;
"Size bu rotayı kim soyledi? Hangi acentaya gittiniz? Ben Nadir Bey (Anı Tur Genel Muduruymuş kendisi daha sonra oğreniyoruz) ile konuştum, kendisi de kim satmış ya bu turu boyle? şeklinde şaşırdı. Bu rota oldukca sacma. Ben ic anadoludan gideceğim. Sizi bozuyuk'te ya da afyon'da bırakırız. Benim bir kac arama yapmam lazım. Size donuş yapacağım." şeklinde ifadeleri ile hem bizim tadımızı kacırdı hem de şekilden şekile soktu.
Turu satın aldığımız acenta yetkilisi Levent Bey ile goruşerek durumu anlattım ve bu problemin aşılması hakkında kendisinden ricada bulundum. Kendisi daha sonra Tur rehberi Emre Şolenoğlu'nu arayarak tur programını kendisine hatırlattı. Kendisine ekstra bir talebimizin bulunmadığını, sadece taahhut edilen hizmetin gercekleştirilmesi gerektiği anlatıldı. Ancak Tur rehberi Emre Şolenoğlu'nun telefonu kapatırken ki cevabı tekrar; "Bu rota cok sacma. O yazı, oraya yanlış yazılmış. Ben Nadir Bey'i aradım donuş bekliyorum." oldu.
Daha sonra başka bir molada Nadir Bey'in numarasına internet ile erişerek buldum ve kendisini aradım. Oluşabilecek olan mağduriyetimizden ve tur programının belirtilen şekline uyulması gerektiğini istediğimizden durumun ehemmiyetini anlatacak şekilde bahsettim. Kendisi de bana " "Ozel bir otobus tahsis etmek icin aramalar yapıyorum. Henuz bir sonuc elde edilemedi. Ben Emre Bey vasıtası ile size doneceğim." cevabını verdi.
Tur rehberi Emre Şolenoğlu, bize hic bir şekilde yolculuk boyunca geri donmedi. Molalarda İstanbula'a gec gidilecek olmasının faturası bizlere kesildi. Tur katılımcıları haklı olarak eve 3-3.5 saat gec gidecek olmalarının sorularına cevap aradılar. Ancak bu "sacma" durum, tur programına hakim olamayan kıdemli(!) rehber Emre Şolenoğlu ve tur programını internet ortamında kurgulayan ve sunan kişiden başkası değildi. Otobusun Bursa'ya gittiğini bozuyukteki yol ayrımında Bursa'ya donmesiyle ben kendim gozleyerek anlayabildim. Ve otobus Bursa'ya ulaştığında, yolları iyi bilmeyen ve yol tercihlerinde tur rehberinin gozunun icine bakan bir şofor ve de yuruttuğu turun katılımcılarına birer insan gibi davranmaktan aciz, Nadir Bey'den beklediği haberin de arzuladığı şekilde gercekleşmemesinden mutevellit, bize vaat ettiği geri donuşu kibrinden gercekleştiremeyen ve suratımıza bakıp "Otobus tahsis edemedik. Bu otobus Bursa'ya gidiyor" diyemeyen, İstanbul'a kadar uyuma kararı alan ve bizi adam yerine koymayan bir Rehber kumandanlığındaki "Emre'nin Anı Tur'u"nu 2 kez yanlış yola girmekten kurtardım.
Turu hakikaten severek ve beğenerek sectik. Ancak memleketimde bu kadar nitelikli dunya harikaları da olsa, tur oluşturulurken onların harikalıklarına bu kadar guvenmemek gerekiyor. Anı Tur'un otobusunden ayrıldığımda pacayı kurtardığımı duşunuyorsam, varın siz duşunun durumun ne derece fiyasko olduğunu.
Bir daha Anı Tur mu? Asla ve asla hic bir zaman.
Efe Can KUDU