Dunyanın dort bir yanından turistler Mevlana Turbesi’ni gormek, Sema gosterisi izlemek, muzelerini, tarihi yerlerini keşfetmek ve enfes yemeklerini tatmak icin Konya’ya akın ediyor.

Mevlana'nın, Selcukluların, Catalhoyuk'un, sanatın, ilmin, tarihin başkentine; Konya'ya keşfe gidiyoruz bu hafta. İlk kez cocukken anneannem ve yuzme takımımla şehri ziyaret etmiştim. Konya şekeri ve Mevlana Turbesi kalmıştı o gunlerden aklımda. 2016 Nisan ayında ise Konyaspor'un başarısını konuşmak icin donemin teknik direktoru Aykut Kocaman'ı ziyarete gelmiştim. Uc gunde iki kilo alıp donduğumu hatırlıyorum. Sokaklarda, otelde, alışveriş merkezlerinde dunyanın dort bir yanından gelen turistler vardı. Kultur ve tarih turları dışında enfes mutfağını tatmak icin de gelmişlerdi. Etli ekmeğinin, bamya corbasının tadı hÂl damağımda. O kadar etkiledi ki şehir beni bu yıl da yurtdışı seyahatlerimin arasına kısa bir Konya tatili sıkıştırdım. Ama ne sıkıştırmak... Doya doya yaşadım şehri. Meram bolgesinde arabayla tur atıp, luks villaların onunden gectim, Japon Kyoto Parkı'nda cay ictim. Robotik kafelerde sosyalleştim ve turbeleri ziyaret ettim. Sizin de aklınızda iki uc gunluk bir tatil planı varsa ve nereye gideceğinize karar vermediyseniz Konya'yı duşunun derim. Hem pek cok tur şirketinin şu sıra Konya turları paketleri bulunuyor. Karasal iklime sahip Konya. Anlayacağınız kışları oldukca soğuk geciyor. O yuzden yanınıza kalın kıyafetler almayı ihmal etmeyin.

SİLLE'Yİ KEŞFE CIKIN
Konya en cok Şeb-i Arus (7-17 Aralık) etkinlikleri doneminde kalabalık oluyor. Şeb-i Arus sozlukte 'Duğun Gecesi' olarak gecer. Mevlana, olduğu gunu Hakk'a Vuslat yani Yaradan'a Kavuşma gunu olarak saymış ve bugunu duğun gecesi olarak ilan etmiş. Bu donemde şehir bambaşka bir ruha burunuyor. Ulkenin ve dunyanın dort bir yanından insanlar Şeb-i Arus etkinlikleri icin Konya'yı ziyaret ediyor. Bu tarihlerde gitmeyi duşunuyorsanız şimdiden yerinizi ayırtmalısınız. Konaklamak icin benim tercihim genelde biraz şehrin dışında kalan Rixos Otel oluyor. Asyalı turist grupları da genelde burada kalıyor. Acık bufe akşam yemekleri hic de fena değil. Ustelik otelde pek cok kafe ve restoran var. Universite oğrencilerinin eğlenmek icin geldikleri adres de yine burası. Konya'da gezilecek gorulecek cok yer var. Mevlana Turbesi (Mevlana Muzesi), Şemsi Tebrizi Camii, Mevlana Kultur Merkezi, Arkeoloji Muzesi, İplikci Camii, gorulmesi gereken yerler listesinde ilk sırada yer alanlar. Kapadokya yolu uzerindeki Sille'yi ziyaret etmek her Konya ziyaretimde benim icin artık bir rutin haline geldi. Koyun girişindeki Sille Konak'ta kahvaltı etmenin keyfi bir başka. Havva Teyze ve oğlu tarafından işletiliyor burası. Gelen turistler konaklamak istediği icin beş odalı bir de otel kısmı bulunuyor. Odalarda geleneksel doşekler bulunuyor. Rahat edemeyenler icinse yatak konuyor. Tarih yatıyor Sille'de. Kafelerini, otelleri muze gezer gibi geziyorsunuz. Tarihi sut makinesi, dumbelek, okka gibi eşyalar karşınıza cıkıyor. Cevrede yuruyuşe cıkarsanız comlekcilere rastlıyorsunuz. Tepeye kadar tırmanırsanız Aya Elenia Muzesi'ne varıyorsunuz. Bir donem Rumların kullandığı kilise bugun muze olarak gezilebiliyor.

ŞEHRİN EN KALABALIK YERİ
Konya ulkenin yedinci kalabalık ili. Ama yuzolcumu o kadar geniş ki bu yoğunluğu cok hissetmiyorsunuz. Şehrin tartışmasız en kalabalık noktası ise Mevlana Turbesi ve muzesinin etrafı. Dunyanın dort bir yanından gelen turistler var burada. Ustelik ilk kez de değil ikinci, ucuncu kez geldiklerini soyluyorlar. Turbeyi her gun binlerce kişi ziyaret ediyor.

ETLİ EKMEK YEMEDEN OLMAZ
Konya mutfağı denilince akla hemen etli ekmek geliyor. Gerci benim onceliğim bamya corbasında. Etli ekmek ikinci sırada. Etli ekmek icin en meşhur adres şehrin farklı yerlerinde şubeleri olan Cemo. İncecik hamurla hazırlanıyor etli ekmekler. O yuzden mideyi yormuyor. Hatta iki porsiyon bile rahatlıkla yeniyor. Etli ekmeğin yanında masaya kozlenmiş biber ve domates de geliyor. Bir de comlek icinde ve uzerine corekotu serpilmiş yoğurt servis ediliyor. Sıra geldi tatlı faslına. İki tatlı one cıkıyor. Biri sac arası diğeri de hoşmerim. Sac arası, baklavanın buyuğunu andırıyor. Bazı mekanlarda sıcak sıcak servis ediliyor. Hoşmerim ise Balıkesir'dekinden cok farklı. Daha cok un helvasını anımsatıyor. Tereyağı, un, şeker ve sutle yapılıyor. Tatmadan donmeyin derim. Benim favorim olan bamya corbasını ise şehirde hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz. Ufacık bamyalarla hazırlanan bu corba Uzakdoğulu turistlerin de favorisi olmuş durumda. Bu arada Mevlana Turbesi yakınlarındaki Somatcı Fihi Ma Fih de keşfedilmesi gereken bir başka mekan. Eski bir konak burası ama restorana cevrilmiş. İceride ABD'li turistler bile oluyor. Selcuklu Mevlevi mutfağından yemekler servis ediyorlar. İncirli eti enfes orneğin. Hem İngilizce hem Turkce menuleri bulunuyor. Ozel şerbetlerinin tadına bakmanızı mutlaka oneririm. Yemekler kadar tatlıları da iddialı. İncirli et kalmadıysa tava kebabını da tavsiye ederim.
Kaynak