ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'deki harekattan hemen once Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektubun yankıları devam ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Amerikalı gazeteciler, mektubun gercek olduğuna inanmakta gucluk cektiklerini anlattı. Amerikalı siyasetciler de skandal mektupla ilgili "Delilik" yorumunu yaptı.
İşte yorumlardan bazıları:
Connecticut Universitesi'nde Amerikan dış politikası uzmanı olan Brad Simpson, Twitter'da şu yorumu yaptı: "Ben, bir Amerikan dış politikası uzmanıyım. ABD Başkanlarının yabancı liderlere yazdığı cok fazla mektubu okudum ve bir başkanın boylesine tehditkar, boylesine acayip, gorgu kurallarından boylesine bir mektup yazdığını hic gormedim. Trump gercekten cok kotu durumda."
[h=3]"DANIŞMANLAR BOYLE BİR MEKTUP YAZMAZ"[/h] "Bu mektup, politika belirleme surecinde tamamen bir cokuntu olduğuna ve Başkan'ın danışmanlarından hicbir katkı gelmeden doğaclama yaptığına işaret. Zira hicbir becerikli, ciddi bir politika belirleyici boyle bir mektuba imza atmaz" diyen Simpson, Trump'ın danışmanlarının bile haberi olmadan mektubu bir sekreteri aracılığıyla gondermiş olabileceğini belirtti. Simpson, "Turkiye'nin Suriye harekatının icerdiği riskler duşunulduğunde, bunun ne kadar cılgınca olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez" ifadelerini kullandı.
[h=3]DEMOKRATLAR ŞAŞKIN: GERCEK OLDUĞUNA İNANMADIK[/h] Demokrat Kongre uyesi Mike Quigley, CNN'e yaptığı yaptığı acıklamada, "Durust olacağım. Once bunun gercekten bir şaka olduğunu sandım, Oval Ofis'ten boyle bir şey cıkmış olamazdı. Onun (Trump'ın) bunu yazmış olması ve bizi etkilemediğini soylemesi, en seviyedeki cehaletin gostergesi" dedi.
Quigley, "Sanki ABD Başkanı bir anlığına mantığını kaybetmiş, sadece aklına gelenleri ofkeyle dikte etmiş gibi. Oysa bunlar, dunyanın sıradışı bicimde tehlikeli bir yerinde yaşanan, sıradışı bicimde tehlikeli meseleler" diye konuştu.
[h=3]"BU DELİLİK"[/h] Temsilciler Meclisi'nin Cumburiyetci uyelerinden Justin Amash mektubu "Bu delilik" diyerek paylaşırken, bir diğer Cumhuriyetci uye Seth Moulton, "İcler acısı. Amerika'nın başarısız liselerinde okuyan ortalama bir oğrenci bile bundan daha etkili bir mektup yazardı" dedi.
[h=3]"TEYİT ETMEK ZORUNDA KALDIK"[/h] Daily Beast sitesi mektubu 'tuhaf' diye nitelerken, NBC News kanalı da 'sıradışı' sıfatını kullandı. NBC News haberi canlı yayında, "O kadar tuhaf ki, Beyaz Saray'dan teyit etmek zorunda kaldık" ifadeleriyle duyurdu.
[h=3]BBC: ERDOĞAN MEKTUBU COPE ATTI[/h] BBC, "Başkanlar arasındaki mektuplarda boyle bir dilin kullanıldığını tahayyul etmek zor" ifadelerini kullandı. BBC'ye konuşan Cumhurbaşkanlığı kaynaklarıysa, Erdoğan'ın mektubu 'cope attığını' soyledi. İsim vermeden konuşan kaynaklar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan mektubu aldı, tamamen reddetti ve cope attı" dedi.
The Guardian gazetesi de, ilk olarak bir Fox Bussiness sunucusu tarafından paylaşılan mektubun gercekliğinin başta şuphe yarattığını vurguladı.