Hz. Peygamber’in hadislerinden hareket eden İslÂm Âlimleri, kurban sahibinin kurbanın etinden yiyebileceği, bakmakla yukumlu bulunduğu kimselere yedirebileceği, etinin bir kısmını da dağıtması gerektiği konusunda goruş birliği icindedir. Ancak kurban etinin ne kadarının yenilip ne kadarının dağıtılacağı konusunda farklı goruş ve olculer ileri surulmuştur.
İslÂm Âlimlerinin coğunluğu kurban etinin uc ceşit parcaya bolunup bir parcasının kurban sahibi ve bakmakla yukumlu olduğu kimseler tarafından tuketilmesini, ikinci parcanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesini, ucuncu parcanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılmasını tavsiye ederler. Kişinin bakmakla yukumlu bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaclarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tuketilmesinde de bir sakınca gorulmemiştir. Bu konuda kesin bir sınır yoktur. Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi, ikram etmesi hem de fakirlere dağıtması esastır. Bunun olcu ve şeklini her mukellef kendi konum ve imkÂnını, başkalarının durum ve imkÂnını ayrı ayrı gozden gecirerek bizzat belirlemeli ve bu konuda ibadet anlayışıyla hareket etmelidir.
Adak (nezir) olarak kesilen kurbanın etinden, adakta bulunan kimse ve onun bakmakla yukumlu bulunduğu kimseler (babası, annesi, dede ve nineleri, cocukları, torunları, hanımı) yiyemezler. Şayet yiyecek olurlarsa yediklerinin bedelini fakirlere tasadduk etmeleri gerekir. Nafile (tatavvu) olarak kesilen kurbanın etinden sahibi de, bakmakla yukumlu bulunduğu kimseler de yiyebilir.
Kurban sırf Allah rızÂsını kazanmak icin kesildiğinden kurbanın etinin ve diğer parcalarının satılması veya benzeri şekilde sahipleri icin gelir getirici işlemlere harcanması cÂiz değildir.
KURBANIN ETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?
Kurbanın derisi, yunu, bağırsakları, kemikleri, ic yağı gibi eti dışında kalan parcalarının da sahibine gelir temin etmek amacıyla para ile satılması cÂiz değildir. Bunları kurban sahibi evde kullanabileceği gibi kullanılmak uzere birine hediye de edebilir. Şayet satacak olursa parasını tasadduk etmesi gerekir. Kurbanın bu parcalarının veya satımı halinde parasının hayır işlerine sarfedilmesine, diğer bir anlatımla tasadduk etmenin dinen cÂiz olduğu kişi ve yerlere verilmesine ozen gosterilmelidir. Bu parcalar da kurban ibadetinin devamı olarak gorulmeli, aynı anlayış ve amacla (Allah rızÂsına uygun şekilde ve uygun yere) sarfedilmeli veya tuketilmelidir. Şayet kurban ucretle kestirilmişse, kesim ucreti kurbanın eti veya derisiyle veya bunların parasıyla odenmez.
KURBAN ETİNİN DAĞITIMI NASIL YAPILMALIDIR?
Kurbanlık hayvanın kesim oncesinde sutunden ve yununden yararlanmak da tasvip edilmemiştir. Şayet yararlanılmışsa bedeli sadaka olarak verilmelidir. Kurbanlık koyun ve kecinin yunu, kesimden sonra kırkılıp evde ihtiyac icin kullanılabilir, fakat satılıp paraya cevrilemez. Aksi halde tasadduk edilmelidir.
Kurbanın etinin, kesimin yapıldığı bolgede dağıtılması teşvik edilirse de daha fazla ihtiyac sahiplerinin bulunması halinde başka yerleşim birimlerine de gonderilebilir, nakledilebilir.
Kesim işlemi tamamlandıktan sonra cevre temizliğinin iyice yapılması, hayvanın artan parcalarının toprağa derince gomulmesi, mumkun olduğu olcude dışarıda hicbir parcasının bırakılmaması gerekir. Bu husus, kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine karşı gosterilecek saygının bir gereği olduğu gibi ozellikle buyuk şehirlerde ve kalabalık yerleşim birimlerinde sağlık kuralları ve cevre temizliği acısından da son derece onemlidir. Kurban kesmenin ve etini ihtiyac sahiplerine dağıtmanın ecrini, cevre kirliliği meydana getirerek ve kul haklarını ihlÂl ederek azaltmamak gerekir.
Kaynak: İslam İlmihal 2, TDV Yayınları
KURBAN NEDİR?

KURBAN NEDİR? KURBANIN TARİHİ

KURBAN ETİ VE DERİSİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?
[h=3]İLGİNİZİ CEKEBİLİR[/h]KURBAN ETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?KURBAN ETİ TAKSİMİ NASIL YAPILMALIDIR?KURBAN KESENE UCRET OLARAK KURBAN ETİ VERİLİR Mİ?KURBANLA İLGİLİ MERAK EDİLENLERKURBANLA ALAKALI SORULARINIZIN CEVAPLARIEFENDİMİZ BUYURDU: “KITLIKTA KURBAN ETİNİZİ 3 GUNDEN FAZLA BEKLETMEYİN!”KURBAN ETİ VE DERİSİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?