" Vartalara duşme tehlikesi o kadar cok kolay ki bana ilham geliyor demekten başlar cehenneme girinceye kadar surer ... ılhamın seytanı mı rahmanı mı oldugu daıma dıkkat edılmesı gereken sey...şeytan bazan hayır yoluna sevkettirerek insanı saptırır...oyle baslar sonra araya kendı fıkırlerını sokar...
Efendimiz Resulullah hazretleri buyuruyor ki ummet 73 fırka olacak biri fırka-i necat diğerleri cehenneme girecekler ... hadisin mana olarak ifadelerini yazdım, orjinalini de okudum bu hadiste ince bir haikkat gizlenmiş o gizli hazineyi buldum cok duşundum...elhamdulillah şimdilik bu hadisi fikir olarak hayatıma temel yaptım.kur-an da buyruluyor ki " ben Muslumanlardanım diyen kimseden daha guzel sozlu kim vardır? ...ve o takva sahipleri ki ......... kurtuluşa erenler onlardır "...ayetleri cok sayıda bulunuyor.
Ayrıca efendimiz hazretlerinden bu gune kadar cok sayıda = binlerce taife -grup-ekol-mezhep gelmiş...sadece gunumuzde bu sayılar 73 ten de fazladır...hicretten sonra 200 sene sonra bile 700 civarında mezhep vardı...bu gune kadar hepsini toplasak ummet 70 değil 7000 değil binlerce grupla var olmuş...ayetler verdim ...birde hadis usulunde sayılar cok teknik bir konu olarak cozumlenmiş..orneğin resulullah kur-andan sonraki en belağatlı fesahatlı ifadeler sarfeden tek insandır...onun sozlerinde cok incelikler var .. tesbıh o donemın genel konusma tarzının bır parcası idi zaten...Verılen sayı , " asıl degıl, cokluk " ıfade etmek ıcın kullanılırdı o zamanlar.....mesela efendimiz 3-7-70 gibi 40 gibi sayılar kullanmış ...o bir ifadenin duzenini sayılarla da kurardı ...munafığın alameti 3 tur ...derdi..neden?cunku bu bir teknik..dikkat celbetmek icin ...ayrıca sayılarla cumleleri hafızaya kodlamak cok kolaydır...cok iyi bir oğreticilik tekniği ...peki gercekte munafığın alametleri 3-4 mudur ...hayır, değildir... kur-anda tarama yapılsa yuzlerce alamet bulunur ...işte bunun gibi sayılar la bir teknik daha uygulamış...bu teknikte " cokluk ifade eden cumleleri 7- 40- 70 " sayılarıyla ifade buyururlar...verilen sayı cokluğu belirten bir beliğ ifadeyi arzetmek icin kullanılıyor...73 fırka olacak...yani tek tek saymamız icin verilen sayı değil...tek tek sayılan bir yonude var ...Hak tek , fıtne cok...fakat bu yonu ahirzamana bakmıyor..henuz bunu farketmedim...cunku dunya da 70 değil belki 700 tane grup var ....kurtulus bır tek degıl belkı hak yol uzere olan bır kac fırkada olacak belkıde ,yeter kı kuran sınırları ıcınde olsun...o zaman bu sayı işini boyle cozduk diyelim diğer bolume gecelim
Hadisin orjinalini okudum, Ebu Hureyre (r.a) nin rivayetinde fırkai naciye ifadesi yok...sadece hadiste şu geciyor...73 fırka olacak ...deniliyor...Hadisi şerhedenler eklemişler ,demişler ki : kur-an ve sunnete uyan fırka necat bulacak, yani 72 tanesi cehenneme girecek...hadisin orjinalinde bu ifadeler yok, ama bu yorumlarda doğru...şimdi gelelim bizim yorumumuza...en başta dediğim ayetler gereğince ve başka hadislerin desteğince " ehl-i takva necat bulacak yada diğer bir ifadeyle kur-an sunnete uyan kim ise o kişiler o cemaatin icinde olacaklar " ... bu cemaatin adı yok ..Daha acık bir ifade ile cemaatin adını aramaya da gerek yok.Cunku bu cemaat Hz.Muhammed (s.av.) Hazretlerinin etrafında toplanan sahabe-i guzin ile ilk halkasını başlatmış.Her asırda halka halka gunumuze kadar gelmiş ve kıyamete kadar da bu halkanın oluşumu devam ediyor. şimdi sana bu cemaatin hangisi olduğunu soyleyeyim...sen de gel gir katıl bize ... Yetmiş uc cemaat vardı ..bizim cemaat işte bu cemaatler icinde ki " ehli takva olan guruhun, zumrenin " manevi temsilidir ...kim bu cemaatten der isen, her cemaatin icinden derim ...ehlı takva olan herkes ! cunku olcusu kur-an ve sunnet olan bir cok kişiler her cemaatte yok mudur...işte bu kişilerin manen toplamı 73 . cemaattir. 73.cemaatten olmak icin tek şartı kur-an ve sunnete uymak...her cemaatten bu kişilere ulaşılabileceği gibi . mahallende yada cok uzak kıtalarda yaşayan bir Musluman bu 73.cemaatten olabiliyor ... ne mutlu 73.cemaate dahil olabilene ki ..bizim umidimizde bu zumreye girebilmek olmalı...bu manalar hadiste gizli.kur-anda zaten acık olarak tarif edilmişler...bu gerceği oğrendiğim icin cok şukrediyorum .yoksa bende donkişot gibi hayalimdeki yeri arar dururdum...
73 Fırka Hadisinde tenteneli perde arkasında gizlenmiş iki hakikat var;
Birinci hakikat;
Hadisin ince bir hakikatı cok zarif bir bicimde kendini oyle ortmuş ki, bu fesahat ancak peygambere yakışır ki , Allah tan aldığı ilham ile konuşan soz ustası Hz.Muhammed Hazretleri bir tenteneli perdenin arkasındaki ışık gibi hakikatı sunmuş.Biz o perdeyi araladık , perde arkasındaki hakikat ışığı şudur ; İhtilaf ve ayrılık icinde olan tum grup-cemiyet-ekol-mezhep-fırka-partilerin tamamı Musluman olma kaydıyla ummettendir.Cunku efendimiz, ummetim ifadesi buyurarak, tum farklılıklarına rağmen, tum toplulukları, Musluman olarak bariz bicimde ima etmişlerdir. Gunumuze kadar gelmiş olan ve kıyamete kadar daha da artacak olan fırkalar, ummet icinde zikrediliyor.Demek ki hic bir fırkayı ummetten olma şartı olan Muslumanlıktan cıkarıcı belirgin vasıfları olmadan , ummetin dışında goremeyiz.
İkinci Hakikat;
Resulullah aleyhisselam tum fırkalardan sadece birinin cennete gireceğini ihbar ediyor.Diğer ''kur-an sunnete uymakta cok kusurlu olan Musluman kardeşlerimiz'' diğer ifadeyle hatalı- gunahkar- muslumanlar cehenneme girecekler.Dikkat ettiyseniz cehennemden cıkıp cıkmayacaklarına dair acık ifade yok. ima var.Yani ebediyyen cehenneme girecekler denilmiyor.Diğer hadislerin desteğiyle biliyoruz ki Musluman olan herkes cehennemde cezasını cektikten sonra cennete girecektir.İşte bu hadis bu mujdeyi de ima yoluyla , tenteneli perde arkasında saklamış.Bunun da hikmeti şudur ki peygamber edebi Muslumanı gunaha meylettirecek ifadeler sardetmez.Bu acıdan bu mujdeyi gizli tutuyor ki Muslumanlar gunahkar oldukları halde sevinmesin.
Netice olarak; Tum muslumanlar kardeştir.Fırkalar dan cennete girecek olanlar ehkli takva olan herkestir.Dinimiz İslamdır.iman eden ve İslamın şartlarını kabullenen herkes İslam ummetindendir.Cemaatler din değildir.Cemaatsiz olan ise dinsiz değildir.Din icin cemaatler aractır.Cemaatler icin din arac değil amactır.Tum İslami fırkalar İslama hizmet ediyorlar.İşte kurtuluşa erenler oyle kimselerdir ki, onların cemaatinin adı değil nitelikleri on plana cıkmaktadır.Altın Kelime TAKVA....
Bu neticeyi hakikat olarak kabullenen birisi şunları acıkca gorur;
*Birincisi her cemaat icin kardeşlerim var der,
*İkincisi cemaatten ziyade , cemaatler icinde gizli olan o kişileri keşfetmeye calışır,
*Ucuncusu de İslam Musluman kavramları zedelenmeden , bu kavramları hak ettiği yere getirir,
*Ve birde dorduncusu kimsenin tek hak meşreb benim meşrebimdir demeye hakkı olamaz.Ancak en guzel meşrep benimkidir demeye hakkı olabilir.Zaten bir ehl-i cemaat bu duşuncede olmazsa meşrebinde iyi hizmetlerde bulunması da umulmaz.
Her cemaat icinde bu guzide insanlar bulunduğundan , kimi cemaatte cok kimi cemaatte az olduğunu gozlemlemek mumkundur.Bu da o cemaatin yaptığı işlere bakılarak gorulebilir..Eğer o cemaatte cok hizmetler yapılmışsa ; alamettir ki o manevi fırkadan kişiler den cok sayıda elemanı bulunuyor ... Gunumuzdeki cemaat karmaşasına ve kafası bulanık olan, bir cok arayışta olan Musluman'a ışık tutmasını cenabı haktan dilerim .. Belki bu hakikati oğrenen ve idrak eden kişiler , eğer bir cemaate mensup iseler , cemaatleri icinde daha iyi hizmet ederek bu zumreye layık olmaya calışırlar... ya da eğer bir cemaate dahil değil iseler , bu kişiler de karamsarlıktan cıkarlar ve cemaat adı yerine ehli takva insan ararlar...yada bu hakikati oğrenen ve idrak eden bir kimse herhangi bir Musluman cemaatine girmekte sakınca olmadığını da gorur.
Yanıldık ve hata ettiysek Allahın sonsuz rahmetine sığınırım.Allah icin olanlara selam olsun....
Ummetin 73 fırkaya ayrılışı hakkındaki hadis:
Ebu Davud, Tirmizi, İbn-i Mace, İbn-i Hibban ve Hakim, Ebu Hureyre ‘ den rivayet ederler:
‘’ Yahudiler yetmişbir , Hristiyanlarda yetmişbir fırkaya ayrıldılar.Ummetimde yetmişuc fırkaya ayrılacaktır.’’
Ebu Hureyre dışındaki rivayetlerde bu hadisin metnine ek olarak, aşağıdaki cumlede yer almaktadır;
‘’Biri Haric Butun fırkalar ateştedir’’
(Bu eklenti Abdullah b.amr, Muaviye, Avf b.Malik, Enes …..vs birkac sahabedeki rivayetlerde yer
almaktadır)(Hadis hakkında detaylı bilgi edinmek icin ;Yusuf el-Kardavi İhtilaflar karşısında İslami
tavır /sayfa 62 )
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- 73 . Firka :kurtuluŞa Erenlerİn Cemaatİ