İlgili haber:

Linux Cephesinde "Stallman Savaşı" Cıktı; Red Hat Desteğini Cekiyor! Linux dunyasının onemli ismi Red Hat, Richard Stallman'ın geri donuşunden sonra Free Software Foundation'dan desteğini cektiğini acıkladı.
www.chip.com.tr

Surprizbozan: Richard M. Stallman icin Destek Metni 2021-03-23

Genelde RMS olarak bilinen Richard M. Stallman, GNU işletim sistemi ve Emacs gibi katkılarıyla yıllardır ozgur yazılım hareketinin itici gucu olmuştur.

Son zamanlarda onu kişisel goruşlerinden dolayı FSF (Ozgur Yazılım Vakfı) yonetim kurulundan uzaklaştırmaya yonelik online saldırılar başlamıştır. Gecmişte onde gelen ozgur yazılım aktivistleri ve programcıları da boyle organize saldırılara maruz kalmıştı. Ozgur yazılım topluluğunun simgesi haline gelmiş bir kişiye yapılan bu saldırıya artık kayıtsız kalamayacağız.

FSF, uyelerine adil ve tarafsız davranabilen ozerk bir kurumdur ve dışarıdan gelen sosyal baskılara boyun eğmemelidir. FSF ’i RMS karşıtı argumanları objektif bir şekilde değerlendirmeye ve Stallman ’ın soz ve davranışlarını gercek manada anlamaya davet ediyoruz.

RMS gecmişten bugune goruşlerini bircok kişiyi rahatsız edecek bir bicimde ifade etmiştir. O goruş belirtirken insanların hislerinden cok konuların felsefi dayanaklarına ve nesnel doğrulara ulaşmaya odaklanmıştır. Bu yuzden Stallman ’ın argumanları yanlış anlaşılmaya ve tanıtılmaya acıktır (ki bizce Stallman ’ın yonetim kurulundan uzaklaştırılmasını talep eden acık mektupta olan da budur). Stallman ’ın sozleri bu bağlamdan koparılmadan yorumlanmalıdır.

Ne olursa olsun Stallman ’ın lince uğramasına neden olan fikirleri FSF gibi bir topluluğu yonetmesine engel değildir. Ayrıca bir goruş sahibi olmak herkes gibi onun da hakkıdır. FSF uyeleri ve destekcileri onunla aynı goruşte olmak zorunda değildir ama Stallman ’ın ifade ve duşunce ozgurluğune herkes saygı duymalıdır.

FSF ’e:

RMS ’i uzaklaştırmak FSF ’in toplum nezdindeki imajına ve ozgur yazılım hareketine buyuk bir darbe vuracaktır. Yapacağınız secimin yazılım endustrisini ciddi bir şekilde etkileyeciğini hatırlatıyor ve sizi eylemleriniz hakkında dikkatlice duşunmeye davet ediyoruz.

Richard Stallman ’a pusu kurup makul argumanları ve kamuya mÂl olmuş bir kişi olarak belirttiği ceşitli goruş ve inancları uzerinden saldıran ceteye:

Sizin bir topluluğun liderlik secimine mudahale etme gibi bir yetkiniz yok. Bu mudahaleyi Richard Stallman ’ın munazaraları gibi adil bir tartışma yerine bir linc kampanyasıyla yapmaya ise hic hakkınız yok.

İmzalamak icin lutfen bir pull request ekleyin.

Eğer siz de RMS´ye destek olmak istiyorsanız aşağıdaki talimatları izleyin:

İmzalamak icin, buraya tıklayın ve .yaml dosyasını ( bolumunu kendi isminiz ile değiştirin) aşağıdaki gibi doldurun:

name:
link:

olmadan.

Ornek:

name: Ornek isim (İyi şirket)
link: https://github.com/ornek_isim
ve ASCII olmayan ifadeleri burada kullanmayın. Eğer e-postanızı link olarak kullanıyorsanız, mailto ekini başına ekleyin. Eğer mumkunse lutfen gercek isminizi kullanın ve bağlı olduğunuz kurumu belirtin.

Sonra "Propose new file" butonuna tıklayın ve merge isteği oluşturmak icin sonraki sayfaya ilerleyin.

Uslubumuzu keskin ancak profesyonel tutalım.

Eğer mumkunse lutfen bu metni forum ve obur sosyal mecralarda paylaşın, ve amacımızı duyurarak destek olmak icin gazetecileri bilgilendirin.

Alternatif olarak, bu depoyu forklayın ve klonlayın, _data/signed/.yaml konumunda dosya oluşturun, ve ardından yaptığınız eylemi manuel olarak commitleyin ve PR gonderin.

Eğer bu metni Github kullanmadan desteklemek istiyorsanız: şu linki kullanın: Make a comment here if you want to be added without a github account, veya [email protected] ve ~tyil/[email protected] adreslerinden birine imzalı yama gonderin.

Eğer hala anlamadıysanız ve illaki gorsel yardım istiyorum diyorsanız, şu videoya goz atın.

Yoğunluktan oturu tum imzalar maksimum 12 saat icinde işlenecektir.

Bakalım ilerleyen surecte neler olacak? Cok onemli bir kişi olduğu icin ve Ozgur Yazılım Vakfı´nın da oneminden dolayı yaşananlar GNU/Linux dunyasını ve pek cok yazılımın kaderini onemli olcude etkileyecektir diye duşunuyorum.