Python hakkındaki ikinci yazımda değişkenler, ekrana cıktı alma ve kullanıcı veri girişi konularına kısaca değineceğim. İlk olarak Linux ortamında DrPython programını yukleyip calıştırın. Kullanımı cok kolay olduğu icin buna değinmeyeceğim bile. Windows kullanıcıları derleyici olarak buradan Python’u indirdikten sonra kurulan IDLE’yi kullanabilirler. Python’da değişken tanımlamak icin ozel kelimeler falan yazmamıza hic gerek yok. Direk a=4 yazmamız a değişkeninin oluşturulmasını ve sayısal değer olarak 4 atamamızı sağlamış olur. Aynı işlemi a=”metin” şeklinde yaparsak, a değişkenini tanımlamış ve karakter katarı şeklinde bir değer vermiş oluruz. Değişken tanımlamak ve değer atamak bu kadar basit. Ekrana yazı yazdırmak icin print fonksiyonu kullanılır. Kod:
a=6 print a
programı cıktı olarak ekrana a değişkeninin değerini yazar, yani 6. Kod:
a=23 b=41 print a+b
programı ise cıktı olarak a ve b değişkenlerinin toplamlarını yazar. Sonuc 64. Print fonksiyonunu karakter katarları icinde kullanabiliriz. Ornek olarak; Kod:
a=”bilgisayar” print a
programı cıktı olarak ekrana bilgisayar yazar. Karakter katarları icin cift tırnak kullanmak zorunlu değildir, tek tırnak da kullanılabilir. Kod:
adi=”Hasan Alper” soyadi=”Ocalan” print adi+” “+soyadi
kodu cıktı olarak ekrana Hasan Alper Ocalan yazar. Print fonksiyonunu kullanırken arka arkaya eklenecek ifadeleri virgul ile birbirlerinden ayırabiliriz. Yani Kod:
print adi,” “,soyadi
şeklindeki yazım da aynı sonucu verecektir. + işareti iki sayıyı toplarken, iki karakter katarını ise arka arkaya ekler. Python’da tam sayı ve karakter katarlarının haricinde bir de kayan noktalı sayılarla yapılan işlemler vardır. Orneğin; print 7/2 işleminin sonucu normal şartlarda 3.5 olmasına rağmen Python cıktı olarak 3 verecektir. Doğru sonucu elde edebilmek icin aşağıdaki print satırlarından birisi kullanılabilir. Kod:
print 7.0/2 print 7/2.0 print 7.0/2.0
Bu satırlardan herhangi birisi kullanıldığında sonuc olarak 3.5 alınacaktır. Programın akışına gore hangisi işinize geliyorsa onu kullanırsınız. Eğer bir Python dosyasında tum işlemlerin ondalık olarak tam sonuc vermesini istiyorsanız dosyanın başına şu ifadeyi ekleyin. Kod:
from __future__ import division
Değişkenlerin değerlerini ekrana yazdırmak icin farklı bir yontemde kullanılabilir. İlk ornek karakter katarı icin. Kod:
isim=”hasan” print “%s alper ocalan”%(isim)
isim değişkeninin değeri katar icinde %s yazan yere yerleştirilir. Cıktı hasan alper ocalan şeklinde olur. Şimdi sayısal değerler icin ornek yapalım. Kod:
sayi1=4 sayi2=7 print “%s X %s = %s”%(sayi1,sayi2,sayi1*sayi2)
İlk %s icin sayi1′in değeri, ikinci %s icin sayi2′nin değeri, ucuncu %s icin sayi1 ve sayi2′nin carpımı ekrana yazılmaktadır. Cıktı 4 X 7 = 28 şeklinde olmaktadır. Değişkenlerle iş yapmak ve ekrana cıktı vermek en basit anlamıyla bu kadar kolay Şimdi kullanıcıya veri girişi yaptıralım. Bunun icin iki fonksiyon var, raw_input() ve input(). Input() fonksiyonu sayısal değer, raw_input() fonksiyonu string değer almak icin kullanılır. Ornek : Kod:
sayi1 = input(“sayi giriniz : “) sayi2 = input(“sayi giriniz : “) print sayi1+sayi2
Programı ekrana girilen iki sayının toplamını yazar. Kod:
Adi = raw_input(“adinizi giriniz : “) soyadi = raw_input(“soyadinizi giriniz : “) print adi,” “,soyadi
Programı ekrana girilen ad ve soyadı birleştirerek yazar. Burada dikkat edilmesi gereken şey, sayısal değerlerimizi input()’la almaya dikkat etmemizdir. Eğer raw_input() fonksiyonuyla iki değer alıp toplatmaya kalkarsak, orneğin raw_input()’la girilen iki değer 24 ve 12 ise, bu değerler toplandığı zaman sonuc 36 değil 2412 olacaktır. Cunku raw_input() fonksiyonu girişleri karakter katarı şeklinde okumaktadır. Raw_input() ve input() arasındaki fark budur. Bahsetmek istediğim ufak birkac şeyden sonra yazımı bitireceğim. Python’da bir karakter katarını arka arkaya yazdırmak istediğimizde aşağıdaki yontemi kullanabiliriz. Kod:
print “alper” * 3
Sonuc olarak 3 kere arka arkaya alper yazarak alperalperalper şeklinde bir cıktı alınacaktır. Us işlemleri ** işleciyle yapılmaktadır. Orneğin; Kod:
print 2**5
komutu sonuc olarak ekrana 32 yazacaktır. Bircok Linux dağıtımında Python yuklu olarak gelmektedir. Eğer DrPython gibi bir derleyici kullanmak istemiyorsanız ya da boyle basit ornekleri uğraşmadan hızlı bir şekilde yapmak istiyorsanız terminali acıp python yazın. Bu komut Linux’un icindeki Python derleyicisini calıştıracaktır. Baya uzun oldu farkındayım Python ile ilgili temel olarak bilinecek daha fazla bir şey yok. Bir sonraki yazımda koşul deyimlerinden bahsedeceğim. Visual Basic Turkiye'den Alıntıdır. __________________