Delphi ile bir program yazdım ve bu benim bitirme tezim. Ancak Installshield programı ile setup projesi hazırlama konusunda bir sorunum var.
Sql veritabanını tam olarak bağlayamıyorum galiba. Bu yuzden başka bir bilgisayara kurduğumda SQL'e erişim yok diye bir hatayla karşılaşıyorum. Fakat Sql server kurulu.
Ben BDE bolumunde bir takım ayarlamalar yapıyorum ama bişeyler eksik sanırım. Bu konuda bana yardım eden olursa cok sevinirim..

Ben en son şu adımları uyguladım. Bu arada SQL'e bağlanmak icin ADO nesnelerini kullandım. Object/Merge Modules bolumunden ADO seceneğini de işaretledim.

1. Create New Project linkine tıklayarak yeni bir proje oluşturunuz. Sağ tarafta proje turu ekranı gelecektir. Buradan “blank setup project” i secerek aşağıdan kaydedilecek yolu belirleyin ve projeyi kaydedin. Sağ taraftaki create duğmesini tıklayınız. Daha sonra sol tarafta kurulum aşamalarının geldiğini goreceksiniz.

2. Sol taraftaki aşamalardan 1 aşamadaki ayarlamaları belirleriz. Bunun icin onemli olanlardan “General Information” bolumune tıklayarak sağ taraftaki bolumleri kendinize uygun bir şekilde doldurunuz.(Burada genellikle kurulum bilgileri yer alır). ”Installdir” kısmında kurulum yapılacak klasorun yolunu yazınız. Program files icinde bir klasore kurulum yapmak icin “[ProgramFilesFolder]\Klasor” ve veritabanı klasorunuz icin “DATABASEDIR” bolumunden “[INSTALLDIR]\VERITABANI” gibi uygun yolları belirleyiniz. Burada kendinize uygun olarak klasor isimleri ve veritabanı dosyalarınızın yer alacağı klasoru yazın.

3. “Setup Type” bolumune geldiğinizde kurulum tiplerini goreceksiniz. Kurulum programınızda secenekli kurulum istiyorsanız, uygun kurulum tiplerini belirleyiniz. Genel olarak “Tipical” kurulum tipini seciyoruz. Programınız kompleks yapıda olmadığı surece diğerler kurulum seceneklerini dahil etmenize gerek yok.

4. Şimdi ise kurulumun 2. aşamasına (Specify Application Data) geciyoruz. Burada kulumun en onemli bolumu yer almaktadır. “Files” bolumune tıklayınız. Ekranda program dosyalarınızı hangi dizinlere kuracağınızı ve veritabanı dosyalarınızı koyacağınız bolumu goreceksiniz(Alttaki bolum). Pencere 4 kısımdan oluşur; ust kısımda dizin ağacı yer alır, alt kısımda ise surukleyip bırakacağınız kurulum dizinleri yer alır. Şimdi yazdığımız programın exe dosyasını ve programınızın ihtiyac duyduğu dosyaları kurulum icin ana program files dizinine koyacağız. (Başka dizine kurulum yapmak isteyenler 1.aşamadaki “general information” bolumundeki “INSTALLDIR” kısmını uygun bir şekilde değiştirebilirler.)

5. “Destination Computer” kısmını secip uzerine sağ tıklayınız ve menuden “Show predefined folder –INSTALLDIR” seciniz. Daha sonra programınızın exe dosyasını ve kullanığı dosyaları yukarıdan surukleyerek bu dizin uzerine bırakın. (Projenizin kod dosyalarını buraya suruklemeyin. Aksi takdirde exenin yanında kod dosyaları da kurularak, programı kuran kişinin bilgisayarına kod dosyaları da aktarılacaktır. Bu da kod dosyalarınızın herkese dağıtılarak emeklerinizin boşa gitmesine yol acabilir. Bu konuda dikkatli olmanız gerekir.)

6. Veritabanı dosyalarınızı ise “Destination Computer” kısmını secip uzerine sağ tıklayınız ve menuden “Show predefined folder –DATABASEDIR” seciniz. Veritabanı dosyalarınızı yukarıdan bu kısma surukleyerek bırakınız.(Daha sonra oluşturacağımız alias veritabanı dosyalarına bu dizinden erişecektir. )

7. Şimdi ise BDE, alias ayarlamalarını yapacağız. Bunun icin 2.aşamadan “Object/Merge Modules” e tıklayınız. Ekrana moduller gelecektir. Biz BDE kullandığımız icin “BDE_ENT” modulune ihtiyacımız olacak. Eğer bu modul ekranda gorunmuyorsa “bde_ent.msm” dosyasını bilgisayarınızda bul dan aratınız ve “\programfiles\borland\delphi6\mergemodules\” icine yapıştırınız. Daha sonra bu modulun geldiğini goreceksiniz. Eğer başka bir modulle kurulum yapacaksanız ekrandan uygun modulu secerek yapılandırabilirsiniz. İhtiyac duyduğunuz modul ekranda bulunmuyorsa tum “.msm” uzantılı dosyaları belirtilen klasore yapıştırınız. Boylece tum modulleri ekranda gorebilirsiniz.

8. BDE_ENT modulune sağ tuşla tıklayıp “configure” yapınız ve ekrana gelen pencerede yapılandırmaya devam ediniz. İleri tuşuna tıklayınız. Ekrana bde yapılandırma dosyasını kaydedeceği yeri soran ekran gelecektir. Burada uygun bir klasor secerek “.ini” dosyasını kaydediniz.

9. İleri duğmesine tıklayarak sonraki ekrana geciniz. Sonraki ekranda “Launch” duğmesine tıklayınız.

10. Ekranda yeni bir pencere acılacak ve bize veritabanı tipini secmemizi sağlayan ekran gelecektir. Burada uygun veritabanı bağlantılarını (kullandığınız veritabanı bağlantı turu) seciniz. Eğer bilginiz yoksa hepsini secin “Add” duğmesine tıklayınız. Genelde “Standart” secilir.Alias ismini buraya yazınız ve listeden “STANDART” seciniz. Daha sonra bilgisayarınızdan bu aliası silseniz dahi programı setup ile kurduğunuzda alias bilgisayar oluşturulacaktır. Programızı kurulduğunuzda bde administrator programıyla alias yoluna baktığınızda herhangi bir şey yazılı olmadığını goreceksiniz. Bu hatalı kurulum anlamına gelmeyecektir. Alias yolu başta belirlediğiniz “database” klasorunu veritabanı yolu olarak kabul edecektir.

11. Şimdi ise Programınıza ait kısayolları başlat menusune masaustune dolayısıyla dilediğiniz yere koymanıza yarayan aşamaya gecelim. İlk olarak başlat menusundeki programlara bir kısayol(lar) koymak icin 3.aşamadaki “Configure the Target System” bolumune geciyoruz. Buradan “Shortcuts/Folders” e tıklayınız ve “Programs Menu” ye sağ tıklayarak “new folder” e tıklayınız.Burada programınızın adına uygun bir ad verin. Boylece “programlar-projem” gibi bir menuye sahip olursunuz. Menu icine kısayollarınızı koymak icin oncelikle programımızın exe dosyasına ait kısayolunu koyuyoruz. Oluşturduğumuz projem linkine sağ tıklıyoruz ve buradan “new shortcut” a tıklıyoruz. Daha sonra oluşturduğumuz kısayolu aktif hale getirerek sağ taraftaki ayarlamalara geciyoruz. “Target” kısmında programın calıştırılması icin exe nin yolunu belirliyoruz. “[ProgramFilesFolder]\Klasor\Project1.exe” gibi.(Bu yol başta belirlediğiniz yol olacaktır). “Working Directory” kısmında ise “[ProgramFilesFolder]\Klasor\” gibi programınızın calışma dizinini veriyoruz. Eğer başka bir dizine kurulum yaptıysanız “Installdir\klasor” gibi bir format kullanabilirsiniz. Daha sonra dilediğiniz yere, dilediğiniz dosyanın kısayolunu aynı şekilde oluşturabilirsiniz.

12. Boylece kurulumun temel kısımlarını tamamlamış olduk. Bundan sonraki aşamalar genellikle sorun cıkarmayacak ve deneme-yanılma yontemiyle etkisini gorebileceğiniz bolumlerdir. Diyalog kutularından uygun gorduklerinizi secerek kurulum sihirbazında gosterebilirsiniz.

13. Son aşama ise “Prepare for Release” dir.burada kurulum dosyalarının ne tur medyalara gore oluşturulacağı belirlenebilir. Kullanacağınız medyalar genellikle cdrom veya disket tipindeki veri saklama medyalarıdır. Uygun medya tipini secerek F7 veya sağ tuşla “Build” e tıklayarak programınızın kurulum dosyalarınızın hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. “Test your release” ile kurulumu test edenilirsiniz. Setup derlendikten sonra test edip programı kurabilirsiniz.
__________________