Yunus Programlama Dili bir turk yazmış ARKADAŞLAR.
lutfen bi bakın arkadaşlar kendimize sahip cıkalım destek...

programı indir: http://www.yenidownload.com/download/5432-yunus.zip
cevirici : Exeye Cevir YunusToExe.zip

Programın yardım kodlama bolumunden......

# Değişken turleri ve tanımlanması yoktur. Tum değişkenler globaldir. Değişken adlarında sayı ile başlamak ve ozel karakter kullanmak, boşluk bırakmak sorun cıkarmasa da tavsiye edilmez. Kullanıcı hatayı bilerek oluşturduğu kabul ediliyor.
# Sayı (tamsayı ve gercek), metin ve mantıksal (True - Evet, False - Hayir) kendiliğinden donuşturuluyor. 1E3 rakamı 1000 anlamında kullanılabilir. Gercek sayılarda "," virgul ile ondalık basamak ayrılabilir.
# "=" ile atama ve karşılaştırma, satır sonlarında ";" yoktur. Aynı satıra ";" kullanarak daha cok komut yazmayı duşunuyorum.
# "+", "-", "*", "/", "&" (metin birleştirme), "^" (exp - us alma), “\” (div - tam bolum), "%" (mod - kalan), "@" (mantıksal ve), "~" (mantıksal veya) hesaplama bağlacıdır. İcice hesap ve parantez kullanılabiliyor.
# Değişken ve nesne ozelliklerinden sonra "++" ve "--" ile artım eksiltme yapılabilir. a++ gibi, fakat şimdilik ++a yoktur. a++ deyimi a=a+1'den biraz hızlı işler.
# Birleştirici hesaplamalar a+=2 (eşiti a=a+2) gibi tum işlemler (+, -, *, /, ^, %, &, \, @, ~) icin kullanılabilir. a+ =1 gibi işlem ve eşittir arasına boşluk bırakmayınız.
# Hesap yonu soldan sağadır. Carpma ve bolme onceliği yoktur. Bu gibi durumlarda parantez kullanılabilir.
a=5+6*3-2 ==> a=21 //normalde; * (carpma) once yapılır, sonra da kalan yapılır.
a=5+6*3-2 ==> a=31 //Yunus'da; 5+6, sonra 11*3, sonra 33-2... parantez ile a=5[6*3)-2 asıl sonuc cıktığı gorulebilir.
# sin(gercek), cos(gercek), random(tamsayı), int(gercek), not(mantıksal), len(metin), lower(metin), upper(metin), chr(tamsayı), asc(karakter), delete(metin, ilk, miktar), mid(metin, ilk, miktar), pos(metin, karakter), and(tamsayı, tamsayı), or(tamsayı, tamsayı), xor(tamsayı, tamsayı), shr(tamsayı, miktar), shl(tamsayı, miktar), time() ve date() fonksiyonlarını kod kısmında kullanabilirsiniz. Bu komutları ozelleştirme penceresinde bulamazsınız.
# Metinleri " işareti icine almak gerekebilir. Mantıksal değer olan “Evet” ve “Hayir” cift tırnak icine alınmalıdır.
# Buyuk kucuk harf ayrımı yoktur. Komutlar, nesne ozellikleri ve değişkenler istenilen buyuklukte karışık yazılabilir.
# Eger komutu tek veya cok şartlı olarak kullanılabilir. Şart kısmında AND icin "@" ve OR icin de "~" gibi bağlacları destekliyor.
# Eger komutunda "=" ">" "