Oncelikle cevaplamamız gereken ilk soru bu. Hatta bu işin temel mantığını oluşturan ilk yapı taşı. Şimdi duşunun ki bir kutuphaneniz var. Binlerce kitabın olduğu. Ve butun bir gununuzu bu kutuphanede geciriyorsunuz. Ama bir eksiklik var. Sizin okuma yazmanız yok. E o halde neye yarar o kutuphane ve orada gecirdiğiniz nafile saatler. İşte bu işinde alfabesidir veritabanının ne olduğunu anlamak.
Veritabanı (bileşik bir kelimedir ki ben deniz her defasında yanlış ve ayrı yazarım) duzenli veri yığınlarıdır. Birbirine benzeyen bilgilerin bir arada saklandığı ambarlar. Ve gerekli olduklarında bu ambarlarda aranacak olan tahıllar. Evet ilk akla gelen ve genel manasıyla budur veritabanı.
Ya ozelde nedir? Kavram olarak, Access ve diğer veritabanı programları icin ise bu bileşik kelimenin anlamı verilerin tablolarda saklandığı, formlar aracılığıyla gozlendiği yada guncellendiği, raporlar ile kağıda dokulduğu, sorgular kullanarak suzulduğu programlama ortamıdır. Daha doğrusu tum bu ele- mentleri bir arada tutan kabuktur veri tabanı.
Sizi kucuk ve az zahmetli bir iş yapmaya davet ediyorum. Bilgisayarınızın başlat menusunden BUL'u calıştırınız. Aranacak dosya yada klasorlerde, aranacak dosya adına *.mdb yazınız. Biliyorum cok zahmet oldu ama hatırım icin. (Tabi bu işlemi bilgisayarınızda Access yuklu olduğunu farz ederek yaptırıyorum.) Şimdi de bul diyelim. Ne cıktı karşınıza. Bir miktar Access dosyası. Dikkat edin sadece Access dosyaları. Ben az once tablolardan, formlardan, rapor ve sorgulardan bahsettim. Ama hicbiri burada yok. Şimdi kucuk bir zahmet daha ve bu eziyet sona erecek. Bu .mdb dosyalarından birisini acalım. Karşınıza 7 sekmeli bir pencere cıktı. Veee tablolar, formlar ve diğerleri. Ne demiştik. Veritabanı tum bu bileşenleri kapsayan bir kabuktur. Veri ambarınızın binasıdır.
Sanıyorum ki işin mantık kısmı hakkında biraz fikir sahibi oldunuz. Şimdi ise minik bir ornek ile konuyu bağlayalım. Klasik bir ornek verelim. Telefon defteri. (Bircok veritabanı kitabının vazge- cilmez orneğidir.) Kişisel yada kurumsal olması fark etmez. Bir telefon defterinde hangi bilgiler bulunur. Telefon sahibinin ADI, SOYADI, TELEFON NUMARASI, FAX NUMARASI, ADRESİ. İşte bu bilgileri kaynak olarak kabul edersek ve kullanacağımızı duşunursek; telefon defteri uygulamamız icin sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapmamız gerekecek.
1- Telefon sahinin ADI, SOYADI, TELEFON NUMARASI, FAX NUMARASI, ADRESİ bilgilerini kapsayan bir TABLO oluşturmak.
2- Bu bilgileri tablomuza duzenli ve goze hoş gorunen bir formdan kaydetmek icin FORM tasarlamak.
3- Form aracılığı ile girdiğimiz verileri kağıda dokmek icin RAPOR yaratmak.
4- Ve bazı ozellikli bilgilere daha cabuk ulaşmak icin SORGU(lamalar) yapmak.
Boylece Access denizindeki rotamızı da belirlemiş olduk. Seyahatimize gececeğimiz durakları tanıyarak devam edeceğiz.
aLınTıDır..
__________________
Veritabanı Nedir
Programlama0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Programlama
- Veritabanı Nedir