Visual Basic'de ve bir cok programlama dilinde kullanıcıya bir şey sectirileceğinde, secenekleri kullanıcıya sunmak icin kullanılır. Kullanıcının sectiği seceneğe gore program calışmaya devam eder. Boylece programınız esnek bir hal alır. Kullanıcı kontrolun kendisinde olduğunu hisseder.
Şimdi Visual Basic'de standart bir proje acarak formun ustune bir "combo box" koyun ve properties'den 'text' kısmına tıklayarak 'Seciminizi Yapın' yazın. Artık combo box'ın uzerinde 'Seciminizi Yapın' yazıyor olmalıdır. Daha sonra gene 'properties' kısmından 'List' kısmına tılayın. Koşede cıkan oka tıklayarak acılan bolume 'Secenek1' yazın ve entera basın. 'Secenek1' yazdığınız yer kaybolacaktır. Tekrar koşedeki oka basarak deminki 'Secenek1' yazdığınız yerin goruntulenmesini sağlayın. Artık cursor Secenek1 yazısının altında yanıp sonecektir. Burayada 'Secenek2' yazın. Aynı işlemleri tekrarlayarak bir kac tane secenek tanımlayın. bundan sonra kullanıcı bu seceneklerden birini sectiğinde neler olacağını tasarlayacağız.

Seceneklere nasıl ulaşacağız

Combo Box'ın 'text' properties'ini (ozelliğini) kullanarak secilen seceneklere ulaşabiliriz. Kullanıcı once seceneğini secer ve ardından bir tuşa basar. Tuşun fonksiyonunda şoyle bir kod kullanabiliriz.


If Combo1.Text = "Secenek1" Then
Text1.Text = Combo1.Text
ElseIf Combo1.Text = "Secenek1" Then
Text1.Text = Combo1.Text
End If


Yada Case yapısını kullanabilirsiniz. Bu durumda şoyle bir kod kullanabilirsiniz. "Case" yapısı "If" yapısından daha iyi sanki ama sonucta aynı işi yapıyor. Gelenek goreneklerine bağlı bir programcı bence case yapısını kullanır.


Select Case Combo1.Text
Case "Secenek1"
Text1.Text = Combo1.Text
Case "Secenek2"
Text1.Text = Combo1.Text
Case "Secenek3"
Text1.Text = Combo1.Text
End Select


Database programlarında baze bazı attribute'lerin kendi değerleri olur. Orneğin 1, 2, 3, 4 gibi. Ve bunların bazı ozel anlamları vardır. Mesela 1 = Fen Bilgisi, 2 = Sosyal Bilgiler, 3 = Din Bilgisi vb. Bu durumda ekranda 1, 2, 3, 4 gibi değerler yerine sizin istediğiniz değerlerin gorunmesini sağlayabilirsiniz. Boylece programda daha anlaşılır bir secenek olur. Şoyle bir kod kullanabiliriz.


Select Case Combo1.Text
Case "Fen Bilgisi"
dbattr = "1"
Case "Sosyal Bilgiler"
dbattr = "2"
Case "Din Bilgisi"
dbattr = "3"
End Select


Kullanıcı bir secenek sectiğinde "dbattr" isimli değişken değer alır ve bunuda kayıt yaratırken kullanabiliriz
__________________